Mentaal welzijn
Je studententijd kan voor uitdagingen zorgen, dus het is normaal dat je soms wel wat hulp kunt gebruiken. Ontdek bij wie je terechtkunt, hoe je je welzijn kunt vergroten en hoe je in contact komt met andere studenten. Lees ook wat je kunt doen als persoonlijke omstandigheden van invloed zijn op je studie.
Noodgevallen
- Levensbedreigende situatie? Bel 112
- Denk je aan zelfmoord? Bel 0800 0113 of chat op 113.nl (gratis & anoniem)
Heb je dringend psychologische hulp nodig? Bel je huisarts. Buiten kantoortijden kun je terecht bij de huisartsenposten in Leiden en Den Haag.
Website Studentenwelzijn
Bekijk de website Studentenwelzijn voor tips en advies om je studententijd goed te doorlopen. Ontdek hoe je zelf aan je welzijn kunt werken, welke ondersteuning beschikbaar is, en hoe je in contact komt met medestudenten.
Studentenpsychologen
- Als je ingeschreven staat als student aan de Universiteit Leiden, kun je gebruikmaken van de diensten van de studentenpsychologen.
- Bekijk ook het tabblad van je faculteit of opleiding om te zien om zij aanvullende diensten bieden.
Je kunt bij de studentenpsycholoog terecht als je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden. De studentenpsychologen kunnen je helpen bij zowel studiegerelateerde als persoonlijke problemen. Tijdens de eerste afspraak bekijken jullie samen wat de beste vervolgstap is.
Soms is dat een workshop of training om je te helpen bij je studievaardigheden of je persoonlijke ontwikkeling. In andere gevallen kun je kortdurende individuele begeleiding krijgen van de psycholoog.
Niet voor gespecialiseerde of langdurige hulp
Studentenpsychologen stellen geen diagnose en bieden geen behandeling voor ernstige psychologische/psychiatrische problemen. Als je gespecialiseerde of langdurige hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts voor een verwijzing.
Belangrijk: maak slechts één afspraak!
Als je vervolgafspraken nodig hebt, bespreekt de studentenpsycholoog dit met je tijdens je eerste consult.
Hoe maak je een afspraak?
- Selecteer een afspraaktype. Er zijn drie soorten afspraken: online, in Leiden en in Den Haag.
- Selecteer een medewerker (als het systeem deze optie toont).
Let op: als je stap 1 en (indien van toepassing) stap 2 overslaat, kun je de beschikbare tijdslots niet zien! - Zoek in de kalender naar een beschikbaar tijdslot. Het systeem toont alleen de beschikbaarheid voor de komende drie weken.
- Kun je geen tijdslot vinden? Probeer het later opnieuw. Er komen elke dag nieuwe opties bij en soms komen er tijdsloten vrij door afzeggingen.
Laadt de afsprakenplanner niet, of kun je niet doorklikken naar de volgende maand? Open de planner op een nieuwe pagina.
Kun je geen afspraak maken? Laat het weten!
We willen graag weten hoe vaak dit voorkomt. Meld het hier. Zo help je ons om de dienstverlening te verbeteren.
Je afspraak afzeggen
Kun je niet naar je afspraak komen? Je kunt de afspraak annuleren via de link in de bevestigingsmail. Lukt dit niet? Geef het dan zo snel mogelijk door via 071 527 8026. Zo komt de afspraak weer vrij voor een van je medestudenten.
Workshops en trainingen
Je kunt bij de studentenpsychologen verschillende workshops en trainingen volgen om studiegerelateerde of persoonlijke problemen aan te pakken.
Trainingen
- Faalangst
- Rouw
- Met mindfulness meer rust in je (studenten) leven
- Change your mind
- Studieondersteuning: uitstelgedrag
- Zelfbeeld
- ACT training: Accepteren kun je leren
Workshops
Een vraag stellen via e-mail
Heb je een korte vraag die niet in de Veelgestelde vragen staat? Dan kun je deze aan de studentenpsychologen mailen. Let op: dit is niet bedoeld als alternatief voor een persoonlijk gesprek. Maak een afspraak als je je situatie uitgebreider wilt bespreken.
Lijdt je studie eronder? Bespreek het!
Gaat het door persoonlijke omstandigheden of mentale problemen niet goed met je studie? Meld het meteen bij je studieadviseur- of coordinator. Samen kun je bekijken hoe je kunt voorkomen dat je (meer) studievertraging oploopt en een negatief bindend studieadvies (BSA) riskeert. Als je de officiële procedures volgt die gelden voor het melden en minimaliseren van studievertraging, moet de examencommissie bij het uitbrengen van het bindend studieadvies rekening houden met je omstandigheden.
Lees meer over het bindend studieadvies (BSA) en uitzonderlijke omstandigheden