Ervaringen
Ype was de eerste LUMC-student die startte met een dedicated schakeljaar bij Interne Geneeskunde. Santoucha wist dat ze graag verder wilde in de psychiatrie en meldde zich daarom aan voor het dedicated schakeljaar.
Interview met Ype
Lees het interview met Ype in Predoctor over zijn keuzes, het proces en het traject.
Interview met Santoucha
Santoucha vindt het fijn om gericht bezig te zijn met een specifiek specialisme en is blij met de begeleiding en zelfstandigheid.
Waarom heb je gesolliciteerd voor een dedicated-schakeljaar-plek?
Al gauw na mijn coschap Psychiatrie, wist ik dat Psychiatrie het specialisme was waar ik verder mee zou willen gaan. Ik was van plan om mijn keuzeruimte geheel in te richten in het kader van de Psychiatrie, maar na het bijwonen van de informatieavond over het dedicated schakeljaar, vond ik dit traject goed bij mij passen. Daarnaast is de kans op een opleidingsplek heel aantrekkelijk.
Waarom koos je voor dit specialisme?
Voordat ik begon aan de opleiding Geneeskunde, heb ik de opleiding Psychobiologie gedaan; omdat ik het brein fascinerend vind. Tijdens de opleiding Psychobiologie miste ik het patiëntencontact en daarom besloot ik Geneeskunde te gaan studeren. Tijdens mijn coschappen kwam ik er al gauw achter dat Neurologie niet voor mij weggelegd was, vooral vanwege korte patiëntcontacten. Mijn coschap Heelkunde heb ik als zeer leuk ervaren, dit met name vanwege het ‘doen’; maar hier miste ik toch wat diepgang. Na mijn coschap Psychiatrie wist ik zeker dat ik verder wilde gaan met dit intrigerende vak.
Hoe verliep de sollicitatie?
Nadat ik de informatiebijeenkomst over het dedicated schakeljaar had bijgewoond, bezocht ik de website. Op de website was de sollicitatieprocedure goed uitgelegd. Ik heb daarna een motivatiebrief en mijn cv opgestuurd. Ik kreeg hierna vrij snel een reactie dat ik op gesprek mocht komen. Ik had het sollicitatiegesprek met de opleider Psychiatrie van het LUMC en de opleider van Rivierduinen. Daarnaast was een AIOS Psychiatrie aanwezig bij dit gesprek.
Hoe verloopt het dedicated schakeljaar tot nu toe?
Ik ben tegelijkertijd met de nieuwe AIOS die begonnen met de opleiding Psychiatrie gestart. Ik heb samen met hen een introductieprogramma van twee weken doorlopen, wat erg goed beviel. Hierna ben ik gestart op de afdeling Psychiatrie, C8 van het LUMC; dit heb ik gedurende 16 weken gedaan. Inmiddels ben ik enkele weken begonnen op de Psychiatrische consultatieve dienst van het LUMC.
Hoe bevalt het?
Het schakeljaar bevalt mij goed, vooral de begeleiding is zeer goed geregeld. Het dedicated schakeljaar is in mijn ogen heel anders dan een semi-artsstage of keuzecoschap, vooral omdat je veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hebt. Dat maakt het ook alleen nog maar leuker.
Daarnaast heb ik een leuke en afwisselende indeling, waarbij ik 1,5 dag in de week onderzoek doe en 3,5 dag werkzaam ben ik de kliniek.
Kon je het goed inpassen in je master?
Het schakeljaar is zeker goed in te passen in de master. Ik was nog niet begonnen aan mijn semi-artsstage, keuzecoschappen en wetenschapsstage; maar ik denk dat het geen probleem geweest zou zijn als ik wel een van deze onderdelen al afgerond zou hebben.
Wat vind je het beste aan het dedicated schakeljaar?
Het beste aan het dedicated schakeljaar vind ik dat je gericht bezig bent met een specifiek specialisme, waarbij je in een korte tijd veel kennis vergaart en vaardigheden aanleert. Daarnaast is het competentiegericht, door middel van het bijhouden van een portfolio en voortgangsgesprekken met de opleider, zoals dat ook in de opleiding gebeurt. Ik woon ook onderwijs voor arts-assistenten en verschillende vergaderingen bij die gerelateerd zijn aan de opleiding. Dit draagt eraan bij dat ik een goed beeld krijg hoe de opleiding er daadwerkelijk uit gaat zien.
Wat kan beter?
Administratieve zaken zouden beter geregeld kunnen worden. Het is bijvoorbeeld wat onhandig wat betreft het aanvragen van een schakeljaar in Kl-APP. Zo heb ik mijn semi-artsstage, keuzecoschappen en wetenschapsstage apart moeten aanvragen. Omdat ik nu mijn wetenschapsstage verspreid heb over een langer traject en combineer met mijn semi-artsstage en keuzecoschap, lopen de begin en einddata door elkaar.
Heb je nog tips voor medestudenten?
Ik denk dat het belangrijk is om je heel vroeg te oriënteren op een vak of interesse, al tijdens de bachelor. Zo heb je al vóór de start van de coschappen een idee welke richting je op zou willen. Daarnaast raad ik iedereen die zeker weet welke vervolgrichting hij/zij wil doen aan om mee te doen aan het schakeljaar.