Plaatsing
In Nederland of het buitenland
Tijdens de coschappen bepaal je samen met de studenten in je cogroep wie in welk ziekenhuis of in welke instelling een bepaald coschap gaat lopen. Het eerste coschap vindt plaats in het LUMC.
Het is mogelijk om een coschap of keuzecoschap in het buitenland te doen. Vanuit het LUMC bestaat de mogelijkheid om enkele reguliere coschappen in Suriname te doen.
Regulier coschap in buitenland algemeen
Voor een regulier coschap in het buitenland gelden de volgende regels:
- Voor een coschap in het buitenland geldt, dat je altijd toestemming van de coschapscoördinator van het desbetreffende specialisme in het LUMC moet hebben.
- De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het coschap en de beoordeling van de student liggen bij de coschapscoördinator van het betreffende discipline. Neem zo vroeg mogelijk contact op met de coschapscoördinator over de mogelijkheden.
- De coschapscoördinator moet garanderen dat het buitenlandse coschap voldoet aan de doelstellingen van het coschap.
- De coschapscoördinator is verantwoordelijk voor de eindbeoordeling. Het is belangrijk dat er duidelijke schriftelijke afspraken zijn over de wijze waarop de eindbeoordeling tot stand komt. De buitenlandse coassistentopleider brengt een advies uit aan de coschapscoördinator.
Minimaal drie maanden voor aanvang van het coschap in het buitenland moet goedkeuring binnen zijn van de afdeling Coschappen van Directoraat Onderwijs en Opleidingen.
Vanuit het LUMC bestaat de mogelijkheid voor studenten Geneeskunde om enkele reguliere coschappen in Suriname te doen:
Het cluster HZZ (Dermatologie/KNO/Oogheelkunde) en het cluster Vrouw en Kind in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
Deze plekken worden aangeboden in het verdeelpakket tijdens het ICO.
Aanmelding voor een regulier coschap in Suriname
- De aanmelding voor deze coschappen in Suriname verloopt via DOO Internationalisering
- Wanneer er meerdere coassistenten uit een groep naar Suriname willen, proberen zij eerst onderling te beslissen wie er kan gaan. Als zij er niet uitkomen, loot DOO- Internationalisering. DOO-Internationalisering meldt de coassistent bij het ziekenhuis in Suriname.
- Na goedkeuring vanuit het ziekenhuis in Suriname, ontvangt de coassistent een bevestiging van DOO-Internationalisering.
Belangrijk om te weten
- Het LUMC vergoedt de begeleiding van de coassistent aan de ziekenhuizen in Suriname.
- Wanneer je naar Suriname gaat voor een periode niet langer dan 90 dagen, dan heb je een visum nodig. Deze kun je aanvragen bij het Consulaat van Suriname.
- Wanneer je naar Suriname gaat voor een periode langer dan 90 dagen, dan heb je een Machtiging tot Kort Verblijf (MKV) nodig. Deze kun je bij het Consulaat van Suriname aanvragen.
- Voor Suriname zijn bepaalde vaccinaties nodig. Informatie hierover kun je opvragen bij het VGM (vgmgezond@lumc.nl). Je bent verplicht om een vaccinatieoverzicht en de uitslag van een MRSA-test te overleggen.
- Lees meer op de website over veiligheid en infectierisico’s in het buitenland.
- Wanneer je in Suriname bent tijdens de Voortgangstoets (VGT), kun je deze in Suriname doen. Je krijgt hier bericht over van de coördinator VGT. Let op: in 2023 is het helaas niet mogelijk om de Voortgangstoets in Suriname te doen!
Huisvesting en overige tips van studenten
De samenwerking met Suriname loopt al jaren en er zijn dus al veel Leidse geneeskundestudenten geweest. Dit heeft zowel tips over huisvesting, als overige tips opgeleverd.
Huisvesting in Suriname
Deze tips zijn een commercieel initiatief, waar het LUMC geen samenwerking mee heeft.
Probeer dichtbij het centrum of in het noorden te zitten. In deze wijken heb je weinig last van inbraken en je kunt veilig op straat lopen.
Huisvesting Suriname
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een kamer, zijn er diverse kamers in verschillende woonwijken en de verhuurders vragen vaak geen bemiddelingskosten. Zij kunnen je ook ophalen van de luchthaven, zorgen voor een rondleiding en informatie geven via de helpdesk. E-mail: huisvestingsuriname@yahoo.com.
Mozartstraat 118
Kijk voor meer info op www.stagewonen.nl of mail naar stagewonen@hotmail.com. Het gaat om een studentencomplex met 20 kamers met zwembad en hangmattenkamp, eigen douche en toilet. Het complex is gelegen op tien minuten fietsen van het stadshart in een veilige en nette buurt met bewaking. De kamers zijn voorzien van een internetaansluiting, een groot bed, een kledingkast, bureau en een plafond ventilator. Aan "stagewonen" is ook een in Nederland opgeleide huisarts verbonden. Al met al een unieke kans om met medestudenten onder 1 dak te wonen en een geweldige tijd te beleven in Suriname.
Het Diaconessenhuis
Het Diaconessenhuis in Paramaribo beschikt over een lijst met adressen die geschikt zijn bevonden voor het huisvesten van stagiaires. Je kunt een e-mail sturen naar mw. Themen; e-mail: bbs-dkz@sr.net. Er zijn ook vaste afspraken gemaakt met de verhuurders over het huurbedrag en de minimale voorwaarden waaraan de woongelegenheden moeten voldoen. Er is kookgelegenheid met keukengerei, een koelkast en een wasmachine beschikbaar.
Covab
Covab (verpleegkundigenflat naast AZP) heeft kamers met balkon en eigen douche en toilet. Covab heeft geen kookgelegenheid maar je kunt in het restaurant eten. Mevr. Vinkwolk is de directeur van COVAB. Adres: Hk. Flustraat en Kernkampweg P.O.B. 9234 Paramaribo, Suriname. Tel. 597-499813/499295.
Kaikoesi appartments
Deze appartementen liggen buiten het centrum en zijn luxer dan de studentenhuizen in Gongrijpstraat en Stoelmanstraat. Wekelijkse schoonmaak, restaurant beneden, lekker groot zwembad en nette kamer. www.kaikoesiapartments.com/
Gongrijpstraat 10 (centrum)
Contact: Astrid novus@sr.net of rainbow@sr.net. Het is een nieuw studentenhuis waar je prima kunt wonen. Het is in het centrum en in de buurt wonen veel stagiaires. Het huis heeft 8 kamers met een 1-persoons bed, wasbak, klamboe, ventilator, kledingkast, beddengoed, bureau, tafel en stoel. Internet/airco: internet is inclusief (wel zelf laptop meenemen), op 2 kamers is airco mogelijk. Algemeen: koud water, beveiligd met diefijzers en gedeeltelijk met alarm, schoonmaakster.
Gongrijpstraat 13 (centrum)
Contact: Reefani Somati +597475947. Het huis heeft 6 kamers met een twijfelaar, kledingkast, ventilator en klamboe. Algemeen: geen internet/airco, koud water, beveiligd met diefijzers, tuin, schoonmaakster.
Gongrijpstraat 45 (centrum)
Contact: adielkalloe@yahoo.com. Het huis heeft 5 kamers, waarvan 4 met tweepersoonsbedden (kunnen ook door 2 personen bezet worden) en 1 kamer met eenpersoonsbed. Airco en internet tegen extra betaling. Algemeen: warm water, grote tuin.
Stoelmanstraat 27 (centrum)
Contact: mevr. Cheng +597472381. Het huis heeft 4 kamers met een eenpersoonsbed. Internet/airco: onbekend. Algemeen: groot balkon.
Stoelmanstraat 42 (centrum)
Contact: Tjitra en Sandy tjitra_en_sandy@hotmail.com
Het huis heeft 5 kamers: 1 kamer met een tweepersoonsbed en 4 kamers met een eenpersoonsbed. Internet/airco: Internet mogelijk tegen betaling. Het is een ontzettend leuk studentenhuis; er zijn zeker nog 5 andere studentenhuizen in de buurt. Algemeen: tuin, waakhond, schoonmaakster en tuinman wekelijks.
Mozartstraat 89 en Berliosstraat (wijk Maretraite)
Contact: Tjitra en Sandy tjitra_en_sandy@hotmail.com. Deze huizen hebben allebei 10 kamers met voornamelijk tweepersoonsbedden. Internet/airco: Internet is inclusief, airco onbekend.
Algemeen: buurtbewaking, waakhond, schoonmaakster en tuinman wekelijks.
Ray Welch
Ray Welch verhuurt kamers in twee huizen (hij woont op hetzelfde erf, niet in hetzelfde huis) op 5 min. afstand van het ziekenhuis. Je kunt hem bereiken via e-mail: raywelch75@hotmail.com.
Cadmiumstraat
Er zijn op de Cadmiumstraat 4, een aantal kamers te huur (totaal 4). speedtoys@hotmail.com
STAGIAIRE HUISVESTING ZORG EN HOOP
Stichting Mamma Rosa stagiaireverblijf is sinds 20 jaar een vertrouwd adres voor een veilig en comfortabel verblijf tijdens je stage in Suriname. Zij zijn in een mooie wijk gelegen in Paramaribo Zuid, dichtbij het Academisch ziekenhuis. Ook het 's Lands Hospitaal en St. Vincentius ziekenhuis zijn snel bereikbaar per bus of fiets.
Er zijn fraaie restaurants (BBQ, Braziliaans, lekkere Roti van Eethuis Rohi, Javaanse Bami en nog veel meer) in de buurt en supermercado's tegenover het wooncentrum.
Vaste taxidiensten met korting zijn bespreekbaar. Het is slechts een ritje van 5 minuten naar het uitgaanscentrum in de stad. Fietsverhuur is op loopafstand. Kijk voor meer informatie op www.stagebooking.com
Zoek je een leuk huis in Paramaribo?
Kijk dan eens op www.huisinparamaribo.nl. De huizen worden aangeboden door een familie die nu in Nederland woont. Ter plekke is er iemand die voor het huis zorgt en je alles kan uitleggen.
Huisvesting op 300m van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (Richardstraat 13)
De kamers zijn te vinden via www.studentenkamersparamaribo.nl. Je kunt hier ook foto's van de kamers zien. De kamers variëren van 8 m2 t/m 16 m2. Alle kamers zijn voorzien van airco. Het internet is inclusief, en er wordt 2x per week schoongemaakt. 1 kamer heeft een eigen bad en toilet. Alle kamers zijn gemeubileerd (bed, kledingkast, bureau).
Wat betreft veiligheid:
- Alle kamers zijn voorzien van diefijzers
- Er is rondom het erf een camerasysteem
- Er is een beheerder in de avonduren aanwezig
- Overdag is er kantoorpersoneel aanwezig van 08:00 tot 14:00 uur
NB: zaken uit bovenstaande lijst kunnen inmiddels veranderd zijn. Kom je iets tegen dat niet meer klopt? Geef het dan door aan de webredactie via het LUMC-Onderwijsservicepunt.
Startperiode
Het LUMC beoordeelt of je voldoet aan de voorwaarden voor een coschapplaats. Is dit het geval, dan kan het LUMC je indelen voor een bepaalde startperiode en hierbij rekening houden met je eigen voorkeur als je die hebt aangegeven. Elke 4 weken start er een nieuwe groep. De indeling voor studenten uit Curriculum 2012 (C2012) verloopt volgens een aantal stappen.
Voorwaarden
Je kunt ingedeeld worden als je uiterlijk op 31 januari van het jaar van inschrijving tenminste 100 EC hebt gehaald. Voor zij-instroomstudenten en studenten die zijn toegelaten door de Toelatingscommissie Master gelden andere voorwaarden, zie hiervoor lid 12 van de Instroomregeling Coschappen (rechtermenu).
De indelingsprocedure
Er vindt één keer per jaar een indelingsronde plaats voor de coschappen die starten in het volgende collegejaar. Deze indeling vindt plaats in de periode januari-maart. Wil je ingedeeld worden, volg dan de onderstaande stappen.
- Schrijf je in voor de coschappen: Dit kan tussen 1 en 31 januari via het online inschrijfformulier Coschappen. Bij de inschrijving kun je je voorkeur aangeven en of je de wetenschapsstage hebt gedaan. M.b.t. de voorkeur kun je je meest gewenste startweek aangeven en optioneel de vroegste startweek. Je krijgt een bevestiging van je inschrijving en aangegeven voorkeur op je umail-account en het e-mailadres van je account. Studenten die zich niet inschrijven worden niet meegenomen bij de indeling.
- Kijk op Brightspace voor je startperiode: Uiterlijk 15 maart publiceert de afdeling coschappen van het Directoraat Onderwijs en Opleidingen de indeling op Brightspace. Een startperiode is twee aaneengesloten startmomenten met vier weken ertussen. Uiterlijk 8 weken voor de start van de coschappen krijg je bericht over het startmoment op je umail-account. Als het startmoment in september valt, dan wordt het startmoment uiterlijk 6 weken van tevoren bekendgemaakt. Let op: studenten die geen toegang hebben tot Brightspace kunnen zich abboneren op het online informatieportaal coschappen. De belangrijkste berichten die op Brightspace worden gepubliceerd worden ook hier geplaatst.
- Als je je startperiode wilt ruilen: Tot uiterlijk 9 weken voor de start van de coschappen kun je met een andere student ruilen van startperiode. Een ruiling moet schriftelijk ingediend worden bij de afdeling coschappen. Zie ook lid 14 van de Instroomregeling Coschappen (rechtermenu).
- Rond je bachelor af: Uiterlijk 8 weken voor de start van de coschappen moet je bachelor Geneeskunde gediplomeerd zijn. Als je in september start met de coschappen moet je uiterlijk 6 weken van tevoren bachelor gediplomeerd zijn. Zie lid 12 en 17 van de Instroomregeling Coschappen (rechtermenu).
- Schrijf je in voor de master: Zorg dat uiterlijk 3 weken voor het begin van de coschappen je inschrijving is omgezet naar een inschrijving voor de master. Je leest hier meer over onder bachelordiploma Geneeskunde.
- Lever de vaccinatieverklaring in: Mail uiterlijk twee weken voor je begint met de coschappen een scan van een vaccinatieverklaring van maximaal drie maanden oud naar coschappen@lumc.nl. Deze verklaring kun je aanvragen bij VGM en dit kost gemiddeld vijf werkdagen. Zie lid 26 van de Instroomregeling Coschappen (rechtermenu).
Meer informatie
Denk je in aanmerking te komen voor voorrang bij de indeling, uitstel als je al bent ingedeeld of een aangepast rooster? Kijk dan in de Instroomregeling Coschappen (rechtermenu).
Contact
Neem bij vragen contact op met de studieadviseur of de afdeling coschappen.