Tweede- en derdejaarsstudenten
Studeren is al druk genoeg, dus vind je op deze pagina de meestgezochte informatie voor tweede- en derdejaarsstudenten. Mis je toch nog iets belangrijks? Laat het weten via de feedbackknop, dan verbeteren we het voor de volgende student.
Essentiële zaken
Hoe vul ik mijn keuzeruimte in?Elke bachelorstudent heeft een deel van het studieprogramma gereserveerd voor de vrije keuzeruimte, die op verschillende manieren ingevuld kan worden. Voor keuzes buiten een minor of PraktijkStudie is goedkeuring van de examencommissie nodig.
- Minoren: Dit zijn vooraf goedgekeurde programma's van verschillende faculteiten, vaak multidisciplinair van aard.
- Individuele invulling: Je kan ook zelf een keuzepakket samenstellen uit vakken van de Universiteit Leiden of andere instellingen, mits deze samenhang vertonen en zijn goedgekeurd door de examencommissie.
- Andere opties: Je kan ook kiezen voor studeren in het buitenland, stage lopen of onderdelen van een afgeronde hbo-opleiding opnemen. Voor advies overleg met je studieadviseur, en goedkeuring ontvang je van de examencommissie.
Aan de Universiteit Leiden monitoren we je studievoortgang met een persoonlijk studieplan, opgesteld na je eerste studiejaar. Dit plan helpt je om doordacht je studie te vervolgen en je doelen te bereiken. In mei/juni stellen eerste- en tweedejaarsstudenten een studieplan op voor hun volgende studiejaar, waarin ze hun geplande studieonderdelen en toetsmomenten vastleggen.
Het studieplan is een essentieel hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je je studie succesvol afrondt binnen de gestelde drie jaar. Samen met je studieadviseur houd je je voortgang bij en pas je het plan aan waar nodig, zodat je optimaal kunt presteren en eventuele vertragingen tijdig kunt signaleren en aanpakken.
Een minor is een samenhangend vakkenpakket. De meeste minoren bestaan uit 15 tot 30 EC, zodat je ze kunt volgen in de keuzeruimte. Het niveau is geschikt voor derdejaars bachelorstudenten.
Een minor geeft je de kans je voorbij de grenzen van je opleiding te ontwikkelen of je juist verder te specialiseren in je vakgebied. Elke minor heeft zijn eigen toelatingseisen, dus oriënteer je goed - bijvoorbeeld op de jaarlijkse minorenmarkt in maart.
Een verblijf in het buitenland past het best in de keuzeruimte van je bacheloropleiding. Een makkelijke manier om in het buitenland te studeren, is via een uitwisselingsprogramma. Je studeert dan aan een universiteit waar de Universiteit Leiden afspraken mee heeft. In ruil daarvoor komt een student van de buitenlandse universiteit hier studeren.
- De plaatsen zijn beperkt; je kunt dus niet gegarandeerd op uitwisseling gaan. De univer selecteert studenten op basis van hun cijfers en motivatie.
- Je blijft ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden dus je hoeft geen collegegeld te betalen aan de gastuniversiteit.
- Je kunt de studiepunten die je haalt mee laten tellen voor je studie. Daarvoor heb je wel toestemming van de examencommissie nodig.
Bij veel opleidingen kun je stage lopen of deelnemen aan een onderzoeksproject. Soms is het een vast onderdeel van het curriculum, bij andere opleidingen kun je je keuzeruimte ervoor gebruiken.
Tijdens een stage ga je aan de slag bij een organisatie. Zo krijg je de kans om in de praktijk te brengen wat je hebt geleerd. Je wordt begeleid door een stagedocent en een stagebegeleider. Samen met hen geef je vorm aan jouw stageopdracht.
Als je een paper gaat schrijven, maak je gebruik van de inzichten die je tijdens de colleges en je studie tot nu toe hebt opgedaan. Daarnaast maak je soms ook gebruik van literatuurstudie of doe je eigen onderzoek waarover je schrijft. Papers en scripties moeten voldoen aan de facultaire reglementen, en er zijn regels op plagiaat en wetenschappelijke integriteit van toepassing.
Hoe vaker je schrijft en oefent, hoe beter je papers worden. Niet alleen de feitelijke informatie, maar ook een logische argumentatie en heldere structuur zijn van belang.
Heb je hulp nodig met je academische schrijfopdracht? Maak gratis een afspraak met een getrainde peer-tutor bij het Writing Lab. Daarnaast organiseert het Writing Lab elk semester gratis workshops en scriptie-evenementen om je schrijfvaardigheden te verbeteren en je scriptie succesvol af te ronden.
Je inschrijving als student verloopt automatisch aan het eind van het collegejaar. Als je eerder stopt moet je zelf uitschrijven via Studielink.
Je kunt om verschillende redenen (tijdelijk) willen stoppen met je studie en je uitschrijven. Bijvoorbeeld omdat je je opleiding niet wilt afmaken, om een negatief bindend studieadvies te voorkomen, of omdat je wegens omstandigheden niet verder kunt studeren. Bespreek het altijd eerst met je studieadviseur.
Oplossingen
Wat als ik me niet oké voel?Loop je tijdens je studie tegen uitdagingen aan, of heb je te maken met persoonlijke omstandigheden die je welzijn of studievoortgang beïnvloeden? Neem dan contact op met je studieadviseur.
Ook heeft de universiteit studentenpsychologen, die je kunnen helpen bij zowel studiegerelateerde als persoonlijke problemen. Tijdens de eerste afspraak bekijken jullie samen wat de beste vervolgstap is.
Studentenpsychologen stellen geen diagnose en bieden geen behandeling voor ernstige psychologische/psychiatrische problemen. Als je gespecialiseerde of langdurige hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts voor een verwijzing.
Studeren met een functiebeperking kan extra tijd en moeite kosten. Een aanzienlijk deel van de studenten heeft in enige vorm een fysieke of mentale belemmering bij het functioneren. We helpen je daar graag bij, met ondersteuning die bij je past, zoals extra tijd of een vergroot lettertype bij tentamens.
Het is handig om deze ondersteuning snel geregeld te hebben. Dat doe je via een intake bij Fenestra. Zij verzorgen de intake van studenten met een functiebeperking of chronische ziekte, en geven advies over alle zaken die te maken hebben met je beperking. Zij geven een verklaring af waarmee je extra faciliteiten of ondersteuning tot je beschikking krijgt.
Soms kan je door omstandigheden studievertraging oplopen. Dat gebeurt bij meer studenten dan je misschien denkt. Het is belangrijk dat je meteen hulp vraagt om dit aan te pakken, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Bij uitzonderlijke omstandigheden kun je in aanmerking komen voor extra ondersteuning of financiering. Je studieadviseur kan je hierbij helpen.
Wat je probleem ook is, we helpen je graag. Daar zijn verschillende loketten voor binnen de universiteit:
Type probleem | Loket |
Studieinhoudelijke problemen | Studieadviseur |
Mentale problemen | Studentenpsycholoog |
Functiebeperkende problemen | Fenestra |
Ongewenst gedrag | Vertrouwenspersoon |
Onbehoorlijk behandeld | Ombudsfunctionaris |
Weet je niet zo goed waar je terecht moet met je vraag? Dan kan je ook contact opnemen met de assessor.
Naast je studie
Kan ik me breder ontwikkelen met honours onderwijs?Ben je nieuwsgierig naar andere vakgebieden en wil je je je breder ontwikkelen, naast je bachelorstudie? Dan is het Honours College iets voor jou!
Het Honours College is een extra programma van 30 EC voor ambitieuze, nieuwsgierige bachelorstudenten die uitdaging zoeken naast hun reguliere studie. Je kunt een traject volgen bij je eigen faculteit of een andere faculteit.
Wil jij een rol spelen in het behartigen van de belangen van studenten?
Medezeggenschapsorganen behartigen de belangen van studenten en medewerkers, door universitair beleid en de implementatie daarvan kritisch te monitoren. Zij spelen een raadgevende en mede-besluitvormende rol. Binnen de universiteit heeft elke faculteit een eigen medezeggenschapsraad, en is er een centrale universiteitsraad. Voor de studentgeleding zijn hier jaarlijkse verkiezingen voor in mei, waar elke student aan kan deelnemen. Ook kan je deelnemen aan de opleidingscommissie van jouw opleiding.
Bestuurslid zijn van een studenten(sport)vereniging of -organisatie is een geweldige manier om werkervaring op te doen en tegelijkertijd een onvergetelijke tijd te beleven met je medestudenten. Als bestuurslid krijg je een getuigschrift van de universiteit en kom je mogelijk ook in aanmerking voor financiële ondersteuning.
Kijk vooruit
Hoe kies ik een master?De kans is groot dat je na je bachelor ook nog een masteropleiding gaat doen. Aan de Universiteit Leiden kan je kiezen uit bijna 80 uitdagende masteropleidingen en ruim 200 specialisaties.
Om je keuze te maken bieden we allerlei hulpmiddelen, van een stappenplan masterkeuze tot meerdere jaarlijkse master open dagen. Tijdens deze dagen ontvang je uitgebreide informatie over onze masteropleidingen. Of je nu al een specifieke voorkeur hebt of nog twijfelt, deze dag biedt de perfecte gelegenheid om diverse masters te verkennen en een weloverwogen beslissing te nemen voor jouw toekomst.