Universiteit Leiden

nl en

Laatstejaars studenten

Studeren is al druk genoeg, dus vind je op deze pagina de meestgezochte informatie voor laatstejaars studenten. Mis je toch nog iets belangrijks? Laat het weten via de feedback knop, dan verbeteren we het voor de volgende student.

Essentiële zaken

Wanneer je een scriptie gaat schrijven, maak je gebruik van de inzichten die je tijdens de colleges en je studie tot nu toe hebt opgedaan. Daarnaast maak je soms ook gebruik van literatuurstudie of doe je eigen onderzoek waarover je schrijft. Voorafgaand aan de scriptie volg je een inleidend vak ter voorbereiding. Scripties moeten voldoen aan de facultaire reglementen, en er zijn regels op plagiaat en wetenschappelijke integriteit van toepassing.

Hoe vaker je schrijft en oefent, hoe beter je papers worden. Niet alleen de feitelijke informatie, maar ook een logische argumentatie en heldere structuur zijn van belang. 

Heb je hulp nodig met je scriptie? Maak gratis een afspraak met een getrainde peer-tutor bij het Writing Lab. Daarnaast organiseert het Writing Lab elk semester gratis workshops en scriptie-evenementen om je schrijfvaardigheden te verbeteren en je scriptie succesvol af te ronden.

Bezoek het Writing Lab

Bijna klaar met je opleiding, en denk je aan afstuderen? Lever dan het afstudeerformulier uiterlijk de laatste werkdag van de maand voor je geplande afstuderen in. De laatste werkdag van de maand waarin alle onderdelen zijn afgerond, is de formele diplomadatum. Voor studenten die hun laatste resultaat na juni hebben behaald is er de mogelijkheid om als diplomadatum de laatste werkdag van augustus te krijgen. Het formulier moet dan wel uiterlijk 1 juni zijn ingeleverd.

Bachelor afstudeerformulier

Meer informatie over afstuderen

De kans is groot dat je na je bachelor ook nog een masteropleiding gaat doen. Aan de Universiteit Leiden kan je kiezen uit bijna 80 uitdagende masteropleidingen en ruim 200 specialisaties. 

Om je keuze te maken bieden we allerlei hulpmiddelen, van een stappenplan masterkeuze tot meerdere jaarlijkse master open dagen. Tijdens deze dagen ontvang je uitgebreide informatie over onze masteropleidingen. Of je nu al een specifieke voorkeur hebt of nog twijfelt, deze dag biedt de perfecte gelegenheid om diverse masters te verkennen en een weloverwogen beslissing te nemen voor jouw toekomst.

Bekijk de aankomende master open dagen

Start het stappenplan masterkeuze

Voor het bekijken van je rooster kun je MyTimetable gebruiken waar je jouw persoonlijke rooster kunt samenstellen. Als je ergens voor bent ingeschreven via uSis, wordt dat daar ook getoond. 

Ben je benieuwd naar je vrije dagen en vakanties? Bekijk dan de facultaire jaarindeling om je welverdiende rustmomentjes alvast te plannen.

Bekijk jouw rooster

Vrije dagen en vakanties

Aan de universiteit maak je gebruik van diverse  bibliotheken en studieplekken verspreid over de stad. Printfaciliteiten zijn beschikbaar in bijna alle bibliotheken en gebouwen. Voor individueel studeren zijn stille ruimtes ideaal, terwijl groepswerkplekken en samenwerkingsruimtes perfect zijn voor projecten en gezamenlijke studie. Ontdek jouw ideale studieplek en maak optimaal gebruik van de beschikbare faciliteiten!

Bibliotheken

Printen en kopieren

Studie- en samenwerkplekken

Elke bachelorstudent heeft een deel van het studieprogramma gereserveerd voor de vrije keuzeruimte, die op verschillende manieren ingevuld kan worden. Voor keuzes buiten een minor of PraktijkStudie is goedkeuring van de examencommissie nodig.

  • Minoren: Dit zijn vooraf goedgekeurde programma's van verschillende faculteiten, vaak multidisciplinair van aard.
  • Individuele invulling: Je kan ook zelf een keuzepakket samenstellen uit vakken van de Universiteit Leiden of andere instellingen, mits deze samenhang vertonen en zijn goedgekeurd door de examencommissie.
  • Andere opties: Je kan ook kiezen voor  studeren in het buitenland, stage lopen of onderdelen van een afgeronde hbo-opleiding opnemen. Voor advies overleg met je studieadviseur, en goedkeuring ontvang je van de examencommissie.

Je inschrijving als student verloopt automatisch aan het eind van het collegejaar. Als je eerder stopt moet je zelf uitschrijven via Studielink.

Je kunt om verschillende redenen (tijdelijk) willen stoppen met je studie en je uitschrijven. Bijvoorbeeld omdat je je opleiding niet wilt afmaken, om een negatief bindend studieadvies te voorkomen, of omdat je wegens omstandigheden niet verder kunt studeren. Bespreek het altijd eerst met je studieadviseur. 

Bespreek het met de studieadviseur

Oplossingen

Loop je tijdens je studie tegen uitdagingen aan, of heb je te maken met persoonlijke omstandigheden die je welzijn of studievoortgang beïnvloeden? Neem dan contact op met je studieadviseur.

Ook heeft de universiteit studentenpsychologen, die je kunnen helpen bij zowel studiegerelateerde als persoonlijke problemen. Tijdens de eerste afspraak bekijken jullie samen wat de beste vervolgstap is.

Studentenpsychologen stellen geen diagnose en bieden geen behandeling voor ernstige psychologische/psychiatrische problemen. Als je gespecialiseerde of langdurige hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts voor een verwijzing.

Alles over studentenwelzijn

Maak een afspraak met de studieadviseur

Maak een afspraak met een studentenpsycholoog

Studeren met een functiebeperking kan extra tijd en moeite kosten. Een aanzienlijk deel van de studenten heeft in enige vorm een fysieke of mentale belemmering bij het functioneren. We helpen je daar graag bij, met ondersteuning die bij je past, zoals extra tijd of een vergroot lettertype bij tentamens. 

Het is handig om deze ondersteuning snel geregeld te hebben. Dat doe je via een intake bij Fenestra. Zij verzorgen de intake van studenten met een functiebeperking of chronische ziekte, en geven advies over alle zaken die te maken hebben met je beperking. Zij geven een verklaring af waarmee je extra faciliteiten of ondersteuning tot je beschikking krijgt. 

Lees meer over functiebeperkingen

Maak een afspraak bij Fenestra

Soms kan je door omstandigheden studievertraging oplopen. Dat gebeurd bij meer studenten dan je misschien denkt. Het is belangrijk dat je meteen hulp vraagt om dit aan te pakken, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Bij uitzonderlijke omstandigheden kun je in aanmerking komen voor extra ondersteuning of financiering. Je studieadviseur kan je hierbij helpen. 

Lees meer over studievertraging

Maak een afspraak met je studieadviseur

Wat je probleem ook is, we helpen je graag. Daar zijn verschillende loketten voor binnen de universiteit:

Type probleem Loket
Studieinhoudelijke problemen Studieadviseur
Mentale problemen Studentenpsycholoog
Functiebeperkende problemen Fenestra
Ongewenst gedrag Vertrouwenspersoon
Onbehoorlijk behandeld Ombudsfunctionaris

Naast je studie

Bestuurslid zijn van een studenten(sport)vereniging of -organisatie is een geweldige manier om werkervaring op te doen en tegelijkertijd een onvergetelijke tijd te beleven met je medestudenten. Als bestuurslid krijg je een getuigschrift van de universiteit en kom je mogelijk ook in aanmerking voor financiële ondersteuning.

Lees meer over je bestuursfunctie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.