Eerstejaarsstudenten
Studeren is al druk genoeg, dus vind je op deze pagina de meestgezochte informatie voor eerstejaarsstudenten. Mis je toch nog iets belangrijks? Laat het weten via de feedbackknop, dan verbeteren we het voor de volgende student.
Essentiële zaken
Welkom bij de Universiteit LeidenBegint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen, zoals wat je moet regelen voor je studie begint, informatie over de start van je studiejaar, en de belangrijkste faciliteiten.
Als student aan de Universiteit Leiden heb je een LU-Card nodig. Dit is je universitaire identiteitsbewijs. Je gebruikt hem als:
- legitimatiebewijs van de Universiteit Leiden
- bibliotheekkaart van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL)
- print- en kopieerkaart
- toegangskaart tot gebouwen en ruimtes
- toegangskaart tot parkeerterreinen
- toegangskaart tot de Hortus Botanicus
De aanvraag van een LU-Card duurt ongeveer twee weken. Vraag hem, nadat je bericht hebt ontvangen dat jouw inschrijving volledig is, dus zo snel mogelijk aan.
Wat heb je nodig?
- Een geactiveerd studentenaccount (ULCN)
- Een Nederlands postadres.
Hoe?
- Log met je studentenaccount (ULCN) in op Account Services.
- Ga naar 'Mijn profiel' en controleer of je Nederlandse postadres klopt. Inden deze niet klopt, neem de volgende stappen:
- Bachelor- en masterstudenten: voeg een Nederlands adres toe of werk deze bij via Studielink.
- Wees ervan bewust dat het enkele dagen duurt voordat jouw adreswijziging wordt verwerkt. Ga alleen naar de volgende stap indien er een correct adres wordt weergeven in Account Services.
- Ga naar 'Mijn profiel' en upload een pasfoto. Zorg ervoor dat deze pasfoto voldoet aan de eisen voor een paspoortfoto.
- Je ontvangt de LU-Card binnen 5 tot 10 werkdagen op je postadres.
De collegekaart
De college- of registratiekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze collegekaart is digitaal en staat in de Universiteit Leiden-app.
De collegekaart verschijnt in de app binnen 3 dagen nadat je inschrijving definitief is, maar niet eerder dan 2 maanden voor de start van je opleiding. Je kunt je met je collegekaart niet identificeren bij toetsen. Daarvoor laat je je LU-Card zien, samen met een geldig identiteitsbewijs zoals je paspoort of Europese Identiteitskaart.
Als je je hebt (her)ingeschreven bij de Universiteit Leiden, dan kun je betalen middels een digitale (incasso)machtiging. Je moet voor de digitale (incasso)machtiging je betaalgegevens in Studielink invullen. Zodra het te betalen bedrag is vastgesteld wordt die mogelijkheid beschikbaar in Studielink. Je moet daar dan de optie voor de digitale (incasso)machtiging aanvinken.
Je kunt het collegegeld in één keer of in vijf termijnen laten afschrijven. Als je kiest voor termijnen betaal je eenmalig 24 euro administratiekosten. Het collegegeld wordt op onderstaande dagen afgeschreven. Als je in één keer betaalt, wordt het volledige bedrag op de eerste datum afgeschreven.
- 25 oktober 2024
- 24 december 2024
- 25 februari 2025
- 25 april 2025
- 25 juni 2025
Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van je opleiding en je persoonlijke situatie. Met de Collegegeldwijzer ontdek je eenvoudig welk bedrag voor jou geldt.
Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je in het eerste jaar van je bacheloropleiding genoeg studiepunten moet halen om door te gaan naar het volgende jaar van je studie. Sommige opleidingen hanteren ook aanvullende eisen.
Eisen voor BSA:
Voltijdstudenten: 45 EC
Deeltijdstudenten: 30 EC
Aan de Universiteit Leiden monitoren we je studievoortgang met een persoonlijk studieplan, opgesteld na je eerste studiejaar. Dit plan helpt je om doordacht je studie te vervolgen en je doelen te bereiken. In mei/juni stellen eerste- en tweedejaarsstudenten een studieplan op voor hun volgende studiejaar, waarin ze hun geplande studieonderdelen en toetsmomenten vastleggen.
Het studieplan is een essentieel hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je je studie succesvol afrondt binnen de gestelde drie jaar. Samen met je studieadviseur houd je je voortgang bij en pas je het plan aan waar nodig, zodat je optimaal kunt presteren en eventuele vertragingen tijdig kunt signaleren en aanpakken.
Aan de universiteit maak je gebruik van diverse studiegebouwen en bibliotheken verspreid over de stad, zoals de Universiteitsbibliotheek en het Lipsiusgebouw. Printfaciliteiten zijn beschikbaar in bijna alle bibliotheken en gebouwen. Voor individueel studeren zijn stille ruimtes ideaal, terwijl groepswerkplekken en samenwerkingsruimtes perfect zijn voor projecten en gezamenlijke studie. Ontdek jouw ideale studieplek en maak optimaal gebruik van de beschikbare faciliteiten!
Voor het bekijken van je rooster kun je MyTimetable gebruiken waar je jouw persoonlijke rooster kunt samenstellen. Als je ergens voor bent ingeschreven via uSis, wordt dat daar ook getoond.
Ben je benieuwd naar je vrije dagen en vakanties? Bekijk dan de facultaire jaarindeling om je welverdiende rustmomentjes alvast te plannen.
De literatuur die je per vak nodig hebt kan je terugvinden in de Studiegids. De studievereniging van je opleiding organiseert vaak een boekenverkoop waar je jouw boeken met korting kan kopen.
Voor de meeste opleidingen van Geesteswetenschappen kan je ook readers bestellen via de bestelsite van de Universiteit Leiden. Readeronline is een webwinkel waar studenten op een veilige manier readers kunnen bestellen en afrekenen.
Na betaling kan met een print van de betalingsbevestiging en je studentenkaart de bestelling worden opgehaald bij het servicepunt dat je hebt opgegeven.
Extra kosten: indien je ervoor kiest om de bestelling thuis te laten bezorgen, wordt € 4,90 afleverkosten per bestelling in rekening gebracht.
Als eerstejaars bachelorstudent wordt je voor de colleges en tentamens in het eerste semester ingeschreven door jouw opleiding. Voor het onderwijs en tentamens in het tweede semester dien je dit zelf te doen via MyStudymap. Leer jezelf aan dat op tijd te doen, want sommige tweede- of derdejaarsvakken zitten snel vol.
De Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden is een van de grootste en meest diverse faculteiten binnen de universiteit. De faculteit is georganiseerd in verschillende instituten en opleidingen die elk hun eigen specifieke disciplines en onderzoeksgebieden bestrijken.
Instituten en onderwijs
De faculteit bestaat uit verschillende instituten die elk gespecialiseerd zijn in bepaalde academische disciplines binnen de geesteswetenschappen. De diverse bachelor- en masteropleidingen van de faculteit zijn verbonden aan een van deze instituten. Ook zijn alle wetenschappers en docenten verbonden aan een instituut. De belangrijkste instituten zijn:
-
Academie der Kunsten (Academy of Creative and Performing Arts): Dit instituut richt zich op de interactie tussen kunstpraktijk en academisch onderzoek. Het biedt ruimte voor kunstenaars en wetenschappers om samen te werken en bij te dragen aan de ontwikkeling van de kunsten.
-
Centre for the Arts in Society (LUCAS): Dit instituut richt zich op onderzoek en onderwijs in de kunsten en de maatschappij. Het bestudeert hoe kunst en cultuur vorm geven aan, en beïnvloed worden door, de samenleving.
-
Instituut voor Geschiedenis (Institute for History): Dit instituut biedt een breed scala aan historische disciplines, van oude geschiedenis tot hedendaagse geschiedenis, met expertise in diverse geografische en thematische gebieden.
-
Institute for Area Studies (LIAS): Dit instituut richt zich op de studie van regio's zoals Azië en het Midden-Oosten, inclusief de talen, culturen, en religies van deze gebieden. Het combineert regio studies met taal- en cultuurwetenschappen.
-
Centre for Linguistics (LUCL): Dit instituut behandelt onderzoek en onderwijs op het gebied van taalwetenschappen, met een sterke nadruk op zowel theoretische als toegepaste taalkunde.
-
Instituut voor Wijsbegeerte (Institute for Philosophy): Dit instituut richt zich op de studie van filosofie in al haar facetten, van ethiek en politieke filosofie tot logica en metafysica.
-
Nederlands Instituut Marokko (NIMAR): Dit instituut is gespecialiseerd in de studie van Marokko en de Maghreb-regio, en fungeert als een belangrijk kenniscentrum voor academisch onderzoek en onderwijs met betrekking tot deze regio.
Faculteitsbestuur en Faculteitsbureau
-
Faculteitsbestuur: De faculteit wordt geleid door een decaan, bijgestaan door o.a. een vice-decaan en een directeur bedrijfsvoering. Dit team is verantwoordelijk voor het algemene bestuur, de strategische richting en het dagelijkse management van de faculteit. Het faculteitsbestuur coördineert ook de toewijzing van middelen, personeelsbeleid, en het bevorderen van de academische kwaliteit.
-
Faculteitsbureau: Het faculteitsbureau ondersteunt de faculteit met diensten zoals Beleid, Advies en Strategie, Communicatie & Marketing, Financieel Economische Zaken, Informatisering en Facilitaire Zaken, en Onderwijs- en Studentenzaken. Dit bureau fungeert als de schakel tussen de faculteit en de centrale organisatie van de universiteit, waardoor universiteitsbrede beleidslijnen lokaal worden geïmplementeerd. Hierdoor worden de dagelijkse werkzaamheden van de faculteit efficiënt en consistent uitgevoerd, in lijn met de bredere doelstellingen van de Universiteit Leiden.
Oplossingen
Wat als ik me niet oké voel?Loop je tijdens je studie tegen uitdagingen aan, of heb je te maken met persoonlijke omstandigheden die je welzijn of studievoortgang beïnvloeden? Neem dan contact op met je studieadviseur.
Ook heeft de universiteit studentenpsychologen, die je kunnen helpen bij zowel studiegerelateerde als persoonlijke problemen. Tijdens de eerste afspraak bekijken jullie samen wat de beste vervolgstap is.
Studentenpsychologen stellen geen diagnose en bieden geen behandeling voor ernstige psychologische/psychiatrische problemen. Als je gespecialiseerde of langdurige hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts voor een verwijzing.
Studeren met een functiebeperking kan extra tijd en moeite kosten. Een aanzienlijk deel van de studenten heeft in enige vorm een fysieke of mentale belemmering bij het functioneren. We helpen je daar graag bij, met ondersteuning die bij je past, zoals extra tijd of een vergroot lettertype bij tentamens.
Het is handig om deze ondersteuning snel geregeld te hebben. Dat doe je via een intake bij Fenestra. Zij verzorgen de intake van studenten met een functiebeperking of chronische ziekte, en geven advies over alle zaken die te maken hebben met je beperking. Zij geven een verklaring af waarmee je extra faciliteiten of ondersteuning tot je beschikking krijgt.
Soms kan je door omstandigheden studievertraging oplopen. Dat gebeurt bij meer studenten dan je misschien denkt. Het is belangrijk dat je meteen hulp vraagt om dit aan te pakken, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Bij uitzonderlijke omstandigheden kun je in aanmerking komen voor extra ondersteuning of financiering. Je studieadviseur kan je hierbij helpen.
Wat je probleem ook is, we helpen je graag. Daar zijn verschillende loketten voor binnen de universiteit:
Type probleem | Loket |
Studieinhoudelijke problemen | Studieadviseur |
Mentale problemen | Studentenpsycholoog |
Functiebeperkende problemen | Fenestra |
Ongewenst gedrag | Vertrouwenspersoon |
Onbehoorlijk behandeld | Ombudsfunctionaris |
Weet je niet zo goed waar je terecht moet met je vraag? Dan kan je ook contact opnemen met de assessor.
Naast je studie
Hoe kan ik me extra ontwikkelen naast mijn studie?Ben je nieuwsgierig naar andere vakgebieden en wil je je je breder ontwikkelen, naast je bachelorstudie? Dan is het Honours College iets voor jou!
Het Honours College is een extra programma van 30 EC voor ambitieuze, nieuwsgierige bachelorstudenten die uitdaging zoeken naast hun reguliere studie. Je kunt een traject volgen bij je eigen faculteit of een andere faculteit.
Het studentenleven van de Universiteit Leiden staat bekend om haar studentenverenigingen. Deze verenigingen in Leiden én Den Haag zijn een goede manier om snel veel mensen te leren kennen. Bovendien worden er vaak feesten gegeven en kun je gebruikmaken van hun aanbod op het gebied van sport en cultuur. Naast de bekende algemene verenigingen zijn er ook talloze verenigingen die in het teken staan van specifieke activiteiten of interesses.
Via je studievereniging kan je (soms) bijvoorbeeld je studieboeken met korting kopen en maak je kennis met andere eerstejaarsstudenten van je studie. Het is een goede manier om activiteiten binnen je vakgebied te combineren met gezelligheid, want bijna elke studie heeft wel een studievereniging.
Wil jij een rol spelen in het behartigen van de belangen van studenten?
Medezeggenschapsorganen behartigen de belangen van studenten en medewerkers, door universitair beleid en de implementatie daarvan kritisch te monitoren. Zij spelen een raadgevende en mede-besluitvormende rol. Binnen de universiteit heeft elke faculteit een eigen medezeggenschapsraad, en is er een centrale universiteitsraad. Voor de studentgeleding zijn hier jaarlijkse verkiezingen voor in mei, waar elke student aan kan deelnemen. Ook kan je deelnemen aan de opleidingscommissie van jouw opleiding.
Kijk vooruit
Wat is een minor?Een minor is een samenhangend vakkenpakket. De meeste minoren bestaan uit 15 tot 30 EC, zodat je ze kunt volgen in de keuzeruimte. Het niveau is geschikt voor derdejaars bachelorstudenten.
Met een minor kun je je buiten de grenzen van je opleiding oriënteren en zo je kennis en competenties verbreden of je juist verder specialiseren in je vakgebied, bijvoorbeeld om je voor te bereiden op een master.
Jaarlijks is er in maart een minorenmarkt, waarbij je je kan oriënteren op praktisch alle minoren van de universiteit.