Universiteit Leiden

nl en

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Kan ik de start van mijn studie uitstellen?

Ben je nog niet toegelaten tot de studie?
Annuleer je aanmelding in Studielink en dien een nieuwe aanmelding in voor de startdatum van je voorkeur. Je aanmelding wordt dan verwerkt voor de gekozen startdatum.

Ben je al toegelaten tot de studie?
Als je de start van je studie wilt uitstellen, moet je je opnieuw aanmelden voor de startdatum van jouw keuze. Let op: de toelatingseisen kunnen in de tussentijd veranderen. Dit kan betekenen dat je niet toegelaten wordt voor de nieuwe startdatum.
Volg de onderstaande instructies:
  1. Download het besluit en sla het op in je cloud of op je computer
  2. Annuleer je oude inschrijving in Studielink
  3. Na 1 oktober: Ga naar Studielink en meld je voor je nieuwe startdatum aan.
  4. Log in bij uSis en volg de vereiste stappen voor een nieuwe aanmelding.
  5. Wanneer je bij de stap 'Vooropleiding' komt, upload dan elk verkregen diploma sinds je laatste aanmelding.
  6. Zodra je bij de stap 'Toelating' komt, klik op Uploads > Andere Documenten > Vorig toelatingsbesluit en dien je toelatingsbesluit in.
  7. Dien je complete toelatingsdossier in. 
Meestal hoef je niet nogmaals de application fee te betalen. Bekijk de uitzonderingen hieronder. 

Uitzonderingen
  • Als je een andere opleiding of specialisatie wilt gaan doen, betaal je de application fee opnieuw.
  • Als het gaat om een LLM Advanced Studies-programma hoef je de application fee niet opnieuw te betalen als je je voor de eerste keer opnieuw aanmeldt om op een later moment te starten. Als je je twee keer (of vaker) opnieuw aanmeldt, betaal je de application fee wel.
Andere belangrijke stappen
  • Heb je al een beurs aangevraagd via uSis? Na je uitstel wordt je verzoek tot een beurs automatisch geannuleerd. Je moet je opnieuw aanmelden voor een beurs wanneer je je inschrijft voor een heraanmelding.
  • Heb je al een visum/verblijfsvergunning aangevraagd? Bij uitstel wordt je aanvraag voor een visum/verblijfsvergunning automatisch geannuleerd. Zodra je opnieuw toegelaten bent, krijg je informatie over hoe je je opnieuw kunt aanmelden voor een visum of verblijfsvergunning.Let erop dat na het uitstellen van de start van je studie, je minimaal 2 dagen dient te wachten voor het indienen van een nieuwe aanvraag voor een visum of verblijfsvergunning via uSis.
Meer informatie

Hoe lang duurt het voor er een besluit wordt genomen over mijn toelating?

Over het algemeen duurt het 4 tot 6 weken voor je het besluit van de toelatingscommissie ontvangt, vanaf de datum waarop je bericht ontvangt dat je aanmelding compleet is. Als er aanvullende informatie nodig is tijdens het aanmeldingsproces, kan het iets langer duren. Zorg dat je aanmelding compleet is en je deze zo vroeg mogelijk indient.

Wanneer er een besluit over je aanmelding is genomen, krijg je per emailformeel bericht van de faculteit.

Meer informatie

Hoe gaat een selectieprocedure (numerus fixus) in zijn werk?

Sommige bacheloropleidingen zijn erg populair en daarom biedt de Universiteit Leiden een aantal opleidingen aan met een numerus fixus. Dit betekent dat je moet deelnemen aan een selectieprocedure. Dat houdt in dat zelfs als je wordt toegelaten, je niet verzekerd bent van een plaats in de opleiding. Je moet ook een plaats toegewezen krijgen via de selectieprocedure.

De Universiteit Leiden bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn, zodat de kans groter wordt dat de juiste student op de juiste plek komt. Zo wordt er niet alleen gekeken naar je gemiddelde eindexamencijfer, maar ook naar je motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. Een overzicht van numerus fixus opleidingen vind je hier.

De Universiteit Leiden biedt nog een bacheloropleiding met selectie aan, namelijk Leiden University College The Hague (LUC). Dit is echter geen numerus fixus-opleiding. Deze studie heeft een eigen selectieprocedure, en telt daarom niet als deelname aan een numerus fixus-opleiding in Studielink.

Voor meer informatie kijk op de website van de opleiding, of ga naar de Toelatingseisen - Selectieprocedure.

Meer informatie

Hoe vraag ik een Verklaring/Bewijs van inschrijving aan?

Je ontvangt een bevestiging per e-mail zodra je inschrijving volledig voltooid is. Je kunt zelf een Verklaring/Bewijs van inschrijving via uSis downloaden. Volg de onderstaande stappen om het document te openen en te downloaden:

  1. Log in op uSis met je studentennummer
  2. Klik op de tegel 'Communicatie'
  3. Wanneer je op het volgende scherm je ‘Verklaring van inschrijving’ niet ziet, klik dan op het kruisje rechtsboven op het scherm. Daarna verschijnen al je berichten onder elkaar.
  4. Klik vervolgens op het bericht ‘Je inschrijving is afgerond’, hieronder verschijnen meerdere documenten. Een ervan is je Verklaring/Bewijs van inschrijving.

Mocht je je Verklaring/Bewijs van Inschrijving met stempel en/of handtekening nodig hebben voor een derde partij, dan kan je hiervoor contact opnemen met Frontoffice Studentenzaken via 071 527 8011 of per e-mail via info@leidenuniv.nl, of kom langs bij ons kantoor in Leiden of in Den Haag. Vergeet dan niet je studentnummer te vermelden en de reden van de aanvraag.


Meer informatie

Wanneer en hoe moet ik digitale of gewaarmerkte kopieën van mijn studieresultaten naar de universiteit sturen?

Bij aanmeldingen
Wanneer je je aanmeldt voor toelating tot een opleiding, hoef je alleen digitale kopieën van je studieresultaten te uploaden in het online aanmeldportaal (uSis). Gewaarmerkte kopieën zijn nog niet nodig

Bij toelating
Bij toelating krijg je via uSis bericht over het volgende:
  • Welke aanvullende (gewaarmerkte of digitale) studieresultaten je moet aanleveren.
  • De manier waarop je ze moet aanleveren.
  • De deadlines voor aanleveren.
Te nemen stappen:
  1. Download je officiële toelatingsbesluit (via uSis) en lees het zorgvuldig door. Bekijk goed aan welke toelatingsvoorwaarden je moet voldoen en welke deadlines daarvoor gelden.
  2. Op het uSis-scherm 'toelatingsbesluit': upload digitale kopieën van alle documenten die in je voorwaarden zijn vermeld via de knop 'Upload je documenten'.
  3. Ga na of er anvullende instructies voor indienen staan vermeld op je besluit. Dit kunnen bijvoorbeeld gewaarmerkte kopieën per post zijn of het regelen van online verificatie. Volg de instructies zorgvuldig op! Controleer voor documenten per post wie ze moet afgeven en hoe ze moeten worden opgestuurd.
Alleen via de aangegeven manier
  • Lever alleen stukken aan op de manier die in je besluit staat vermeld. Documenten die via andere methoden worden aangeleverd, kunnen niet worden geaccepteerd.
  • Het is niet nodig om documenten op meerdere manieren te verzenden, tenzij hierom wordt gevraagd. Als je bijvoorbeeld de opdracht krijgt om alleen online verificatie te regelen, hoef je geen documenten per post op te sturen.
Aangegeven manier niet mogelijk?
Bekijk de veelgestelde vraag Wat moet ik doen na mijn toelating als ik de gewaarmerkte kopieën niet op de gevraagde manier kan indienen?

Vragen?
Twijfel je nog steeds over wanneer en hoe je gewaarmerkte kopieën moet aanleveren, stuur dan een mail naar het team bachelortoelating: bacheloradmission@sea.leidenuniv.nl, of het team mastertoelating: masteradmission@sea.leidenuniv.nl.

Zie ook

Ik ben een toekomstige bachelorstudent en kan de gevraagde studieresultaten niet op tijd indienen voor de deadline van mijn visum/verblijfsvergunning. Wat moet ik doen?

Ben je een toekomstige masterstudent? Bekijk in plaats daarvan de FAQ voor masterstudenten die hun studieresultaten niet op tijd kunnen indienen.

De standaarddeadline voor het ontvangen van alle vereiste documenten voor jouw visum/verblijfsvergunningaanvraag is 1 juni.
 
Studieresultaten later verwacht?
Zullen de studieresultaten die in jouw toelatingsbesluit worden gevraagd (bijv. jouw diploma) pas na 1 juni beschikbaar zijn? Volg dan onderstaande instructies.
 
Uiterlijk 6 juli verwacht?
  1. Voor 1 juni: Dien al jouw andere visum-/verblijfsvergunningsdocumenten in en betaal de bijbehorende administratiekosten.
  2. Voor 1 juni: Upload in het uSis-visumportaal een persoonlijke verklaring waarin je uitlegt welke studieresultaten te laat zijn, waarom, en wanneer je ze kunt verstrekken.
  3. Voor 6 juli: Zorg ervoor dat we de ontbrekende documenten ontvangen*.
    * IB-studenten: we zullen jouw resultaten verifiëren nadat ze op (of kort na) 6 juli zijn vrijgegeven. Dit zal op tijd zijn om deze deadline te halen. 
Na 6 juli verwacht?
Als je een visum EN verblijfsvergunning nodig hebt:
Voor 1 juni:
  1. Dien al jouw andere visum-/verblijfsvergunningsdocumenten in en betaal de bijbehorende administratiekosten.
  2. Stuur een e-mail naar: bacheloradmission@sea.leidenuniv.nl om instructies aan te vragen met betrekking tot jouw studieresultaten. 
Als je alleen een verblijfsvergunning nodig hebt
  1. Voor 1 juni: dien al jouw andere visum-/verblijfsvergunningsdocumenten in en betaal de bijbehorende administratiekosten.
  2. Voor 1 augustus: Zorg ervoor dat we de ontbrekende studieresultaten ontvangen.
  3. Als jouw studieresultaten pas na 1 augustus beschikbaar zullen zijn*, stuur dan een e-mail naar bacheloradmission@sea.leidenuniv.nl om instructies aan te vragen.
    Uitzondering: Britse A level resultaten kunnen later in augustus worden ingediend, zodra ze zijn vrijgegeven.
Doe dit op tijd!
Wij verzoeken je dringend de hierboven genoemde stappen op tijd te nemen. Als we de vereiste documenten en informatie niet op tijd ontvangen, zullen we jouw visum-/verblijfsvergunningaanvraag niet kunnen verwerken. Dat heeft tot gevolg dat je niet kunt deelnemen aan jouw opleiding.

Het lukt me niet om in te loggen bij mijn studentenaccount (ULCN). Wat doe ik nu?

Als je niet kunt inloggen, kan dat meerdere oorzaken hebben:

Als je een gebruikersnaam en wachtwoord hebt, let dan op de volgende punten:

  • Log in met je gebruikersnaam, niet je uMailadres.
  • Voer je gebruikersnaam in met een kleine letter s, geen hoofdletter (dus s1234567).
  • Controleer of de CAPS LOCK-toets niet per ongeluk aan staat

Als je nog steeds niet kunt inloggen, onderneem dan de volgende stappen:

  • Verander de taal van de inlogpagina, wanneer dat kan, van Engels naar Nederlands of andersom en probeer het dan opnieuw.
  • Kun je wel inloggen in een andere toepassing, dan zijn je gebruikersnaam en wachtwoord correct. De oorzaak van het inlogprobleem ligt dan waarschijnlijk aan de toepassing waar je probeert in te loggen. Neem contact op met de ISSC Helpdesk.
  • Neem ook contact op met de helpdesk als geen van bovenstaande tips werkt.


Meer informatie

Wat moet ik doen na mijn toelating als ik de gewaarmerkte kopieën niet op de gevraagde manier kan indienen?

Op jouw toelatingsbesluit staan instructies over het indienen van gewaarmerkte kopieën van jouw diploma(‘s) (indien van toepassing). Kan je de stukken niet op de gevraagde manier indienen? Zie hieronder enkele alternatieve manieren.

Als je diploma online kan worden geverifieerd, maar wij je deze optie niet hebben aangeboden
  • Upload een kopie van je diploma EN een document met uitleg over de online verificatiemethode.
  • Het Admissions Office zal beoordelen of online verificatie mogelijk is of dat er toch papieren versies nodig zijn.
Als je school/universiteit de documenten niet via de aangegeven methode kan indienen
  • Vraag je school/universiteit om je documenten als pdf-bijlage per e-mail te sturen naar bacheloradmission@sea.leidenuniv.nl of masteradmission@sea.leidenuniv.nl.
  • De e-mail moet worden verzonden door een bevoegd personeelslid vanaf een officieel e-mailadres van de school/universiteit, met duidelijke vermelding van de naam en functie van het personeelslid.
  • Na ontvangst beslist het Admissions Office of de documenten aan de eisen voldoen of dat er nog andere stukken nodig zijn.
Als je de documenten niet via je school/universiteit kunt opvragen
Kun je geen documenten opvragen via je school/universiteit, bijvoorbeeld omdat je te lang geleden bent afgestudeerd?
  • Laat in plaats daarvan je documenten legaliseren of voorzien van een apostille in het land waar je de kwalificatie hebt behaald. Zie deze website van de Nederlandse overheid voor meer informatie.
  • De gelegaliseerde/geapostilleerde documenten moeten origineel zijn. Kopieën zijn niet geldig. Wij kunnen ook geen documenten accepteren die zijn gelegaliseerd door andere instanties, zoals notarissen, vertalers of gemeentekantoren.
  • Stuur de originele gelegaliseerde/geapostilleerde documenten per post naar het Admissions Office. Het postadres vind je op het besluitscherm.
  • Upload op het besluitscherm ook een kopie van deze stukken.
 
Als je een Nederlands diploma hebt, maar het staat niet in het DUO-diplomaregister 'Mijn Diploma's'
  • Vraag je Nederlandse school/universiteit om gewaarmerkte kopieën, met een officiële stempel en handtekening, per post naar het Admissions Office te sturen.
  • Upload ook een kopie van deze documenten in het besluitscherm.

Ik heb instructies gekregen om gewaarmerkte kopieën van mijn studieresultaten per post in een verzegelde instellingsenvelop te versturen. Wat moet ik precies doen?

Bij toelating ontvang je een besluit via het online aanmeldsysteem (uSis). Hierin staat welke studieresultaten de Universiteit Leiden nog moet ontvangen - en hoe. In sommige gevallen wordt je gevraagd om gewaarmerkte kopieën per post in een verzegelde instellingsenvelop te sturen.
 
Wat is een gewaarmerkte kopie?
Dit is een kopie van een studieresultaat waarop een origineel stempel/zegel van de uitgevende instelling is aangebracht, waardoor wordt aangetoond dat het een authentieke kopie is van een origineel document dat door die instelling is afgegeven. We kunnen geen studieresultaten accepteren die zijn gewaarmerkt door andere instanties zoals notarissen, vertalers of gemeentelijke kantoren.

Wat is een verzegelde instellingsenvelop?
Dit is een envelop met het logo van de uitgevende instelling, die door die instelling is verzegeld. Als jouw instelling zulke enveloppen niet heeft, kunnen ze in plaats daarvan een gewone envelop gebruiken die is verzegeld met het officiële stempel van de universiteit. De verzegeling moet bij aankomst bij de Universiteit Leiden intact zijn.

Hoe kom je aan gewaarmerkte kopieën?
  1. Lees in je toelatingsbesluit goed na welke documenten vereist zijn.
  2. Vraag de instelling waar je het diploma hebt behaald om gewaarmerkte kopieën van de gevraagde documenten uit te geven en deze in een verzegelde instellingsenvelop te doen.
  3. De instelling moet vervolgens de gewaarmerkte kopieën naar het postadres van het Admissions Office van de Universiteit Leiden sturen. Of ze kunnen de envelop aan jou geven om te verzenden – zolang deze maar verzegeld blijft!
Moet ik vertalingen toevoegen?
Zijn de documenten niet in het Engels, Frans, Duits of Nederlands opgesteld?
  • Vraag de uitgevende instelling om een vertaling op te stellen en deze samen met de gewaarmerkte kopieën in de verzegelde instellingsenvelop te doen; of
  • Laat je studieresultaten vertalen door een beëdigd vertaler. Doe vervolgens de vertalingen in een grotere envelop samen met de verzegelde instellingsenvelop met daarin jouw gewaarmerkte kopieën.
Uiterste inleverdatum
De Universiteit Leiden moet jouw gewaarmerkte kopieën ontvangen vóór de volgende data:
  • Als je een studentenvisum-/verblijfsvergunning nodig hebt: 1 juni (najaarssemester) / 1 december (voorjaarssemester)
  • Als je geen studentenvisum-/verblijfsvergunning nodig hebt: vóór de officiële startdatum van jouw studie
Kun je de documenten niet op de gevraagde manier indienen?
Zie de FAQ Wat moet ik doen na mijn toelating als ik de gewaarmerkte kopieën niet op de gevraagde manier kan indienen?

Ik wil gaan studeren in het buitenland. Waar vind ik informatie?

Op de website over studeren in het buitenland vind je alle informatie over de mogelijkheden, financiën en allerhande praktische zaken.

Wat je ook kunt doen is een afspraak maken met de buitenlandcoördinator van je faculteit of opleiding. Deze kan je studie gerelateerde informatie geven en ook informatie over bijvoorbeeld het Erasmus programma.

Check de exchange webpagina om te zien of er op dit moment open spreekuren zijn.

Meer informatie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.