Universiteit Leiden

nl en

Hulp bij mijn welzijn

Een goede mentale gezondheid vormt een stevige basis voor je studie en werk. Tijdig hulp zoeken wanneer het minder goed met je gaat is van belang. Je kunt op verschillende manieren zelf aan jouw mentale gezondheid werken. Ook kun je bij anderen terecht voor hulp en begeleiding. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden.

Er staan verschillende studentenpsychologen voor je klaar om je te helpen bij psychologische problemen zoals faalangst, motivatieproblemen, somberheid of (ernstige) stress. Neem contact op en plan een vrijblijvend (online) gesprek.

Heb je vragen over je eigen gewoontes of maak je je zorgen om het middelengebruik van een ander?

  • Het Trimbos Instituut doet onderzoek naar alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Bel de infolijn 0900-1955 (10ct/min) voor informatie en tips.
  • Wil je iets doen aan jouw overmatige alcoholgebruik en lukt het je niet om hier zonder hulp mee te stoppen? De, voor studenten van de universiteit gratis en anonieme, E-health module ‘Alcohol onder controle’ van GezondeBoel kan je hierbij ondersteunen.
  • Voor trainingen en cursussen op het gebied van verslavingen kun je terecht bij bij Brijder. Brijder biedt ondersteuning bij zowel lichte als ernstige verslavingen. Neem een kijkje en ontdek wat bij jou past.

Indigo Haaglanden biedt gratis begeleiding als je je angstig, uit balans of somber voelt. Je hebt geen verwijzing nodig en je kunt voor maximaal drie sessies terecht. Bel 088 357 1060 voor meer informatie.

Studeer je in Den Haag en ben je niet ouder dan 25 jaar? Dan kun je meedoen met de gratis training ACT Your Way. Hierin leer je omgaan met (keuze)stress en andere negatieve gedachten en gevoelens, zodat ze je niet in de weg staan bij het vinden en volgen van je eigen weg. De training bestaat uit acht online bijeenkomsten van 1,5 uur en gaat twee keer per jaar van start. Lees meer over ACT Your Way.

Wil je meer kennis opdoen over mentale gezondheid? Neem eens een kijkje op het platform MIND Young. Hier vind je tips, trick, challenges en nog veel meer om aan jouw mentale gezondheid te werken.

Als je kampt met stress, eenzaamheid, depressie of iets anders kun je gratis anoniem chatten via @Ease. Op maandagen van 15.30 tot 18.30 kun je ook zonder afspraak langskomen voor een gesprek op Hooigracht 12 in Leiden.

Als student kun je je net als iedereen ook weleens eenzaam voelen. Je kunt hierbij ondersteuning krijgen van verschillende organisaties:

  • Rapenburg100 biedt bijeenkomsten en begeleiding rondom eenzaamheid
  • AntiLoneliness biedt onder andere counseling en therapie. Als student krijg je korting.
  • Je kunt ook terecht bij een studentenpsycholoog.

Het Universitair Sportcentrum (USC) biedt via YouTube verschillende online sporttutorials aan om zowel voldoende te blijven bewegen als te ontspannen. Handig voor als je thuis studeert of altijd al eens een nieuwe sport hebt willen uitproberen. Je kunt ook bij USC op locatie sporten. Als student sport je tegen voordelige tarieven. Lees meer over het Universitair sportcentrum (USC).

Het is belangrijk dat je huisarts bij je in de buurt zit. In Leiden en Den Haag zijn er verschillende huisartspraktijken die studenten aannemen.

Vraag bij de praktijk van je keuze na of en hoe je je kunt inschrijven.

Neem een moment van rust en ontspanning tijdens de gratis online meditatiesessie van Rapenburg100.

Tijdens je studententijd kunnen er momenten zijn waarop je wat extra steun of interactie kunt gebruiken. Praten met andere studenten kan helpen, of het nu over studiegerelateerde of meer persoonlijke onderwerpen gaat. De Universiteit Leiden biedt peer support in de vorm van steungroepen en buddyprogramma’s.

Studentenbuddy-programma’s

Ben je op zoek naar een studiemaatje of wil je in contact komen met andere studenten voor ondersteuning of sociale activiteiten? Meld je dan aan voor een van de Studentenbuddy-programma's!

Universiteitsbreed

Onderstaande buddyprogramma’s zijn open voor studenten van alle faculteiten.

  • Buddy Talk
    Leer samen een andere taal en maak kennis met elkaars cultuur.
  • Drempelloos studeren
    Voor studenten met een functiebeperking.
  • Uni-Life
    Uni-Life is de app voor de studentengemeenschap van de Universiteit Leiden. Je kunt Uni-Life ook gebruiken om een buddy te vinden. 

Per faculteit

Sommige faculteiten bieden buddyprogramma’s aan voor nieuwe studenten. Je wordt gekoppeld aan een ervaren student die je wegwijs maakt in de universiteit, het studentenleven, en de stad Leiden of Den Haag.

Student Support Groups

Student Support Groups bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin je in contact kunt komen met medestudenten, je ervaringen kunt delen en ondersteuning kunt krijgen. Er zijn support groups voor verschillende doelgroepen, over verschillende onderwerpen. Bekijk de actuele student support groups en meld je aan!

Heb je vragen over seksuele gezondheid, bijvoorbeeld over soa’s, anticonceptie of zwangerschap? Je kunt anoniem terecht bij Sense, het centrum voor seksuele gezondheid.

Als je last hebt (gehad) van eetproblemen, organiseert de GGZ Rivierduinen het Featback-initiatief. Featback is voor iedereen die, op welke manier dan ook, problemen heeft met eten, het eigen lichaam en gewicht. Featback is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken.

Hoe het werkt

Je volgt bij Featback geen online lesprogramma, maar krijgt elke week een email met 4 vragen over je eetgedrag (gedurende X weken). Als je die beantwoordt krijg je meteen geautomatiseerde feedback en tips op basis van je antwoorden. Het volgen van Featback kost daarmee slechts een paar minuten per week.

Coaching

Als je niet in behandeling bent voor eetproblemen of op de wachtlijst staat hiervoor, kan Featback je ook 8 weken ondersteuning (wekelijks via chat of e-mail) van een ervaringsdeskundige bieden.

Lees meer over Featback of meld je aan.

Bescherm je mentale gezondheid - met Erik Scherder

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Zelf een idee? Vertel het ons!

Heb je zelf een idee om studentenwelzijn te verbeteren? Neem contact met ons op via studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.