Je studieadviseur/-coördinator is je eerste aanspreekpunt voor begeleiding bij en advies over je studie. Je kunt met zowel praktische als persoonlijke problemen terecht. Neem contact op met je studieadviseur/-coördinator. Als eerstejaarsstudent kun je ook altijd terecht bij jouw mentor of tutor. In deze video zie je wat jouw mentor en tutor voor je kunnen betekenen:
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Twijfel je over je studiekeuze of wil je graag meer zicht hebben op je verdere loopbaan? Op de Leiden University Career Zonevind je workshops, evenementen en zelftests. Bij de Career Serviceskun je terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens je studie tot en met een jaar na je afstuderen. Je vindt een Career Service op iedere faculteit.
Er staan verschillende studentenpsychologen voor je klaar om je te helpen bij psychologische problemen zoals faalangst, motivatieproblemen, somberheid of (ernstige) stress. Neem contact op en plan een vrijblijvend (online) gesprek.
Als je ongewenst gedrag meemaakt, schending van de wetenschappelijke integriteit vermoedt of een misstand wilt melden, kun je terecht bij de vertrouwenspersonen of de ombudsfunctionaris. Maak je je zorgen over een (mede)student omdat die een gevaar vormt voor een medestudent of medewerker, bijvoorbeeld door stalking of bedreiging? Meld het bij het Adviespunt Zorgwekkend Gedrag.
Wanneer je te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, kun je in eerste instantie terecht bij de vertrouwenspersoon ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en alles wat je bespreekt is vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en geeft advies over (eventuele) vervolgstappen.
Als je te maken hebt gehad met seksueel geweld, kun je ook (eventueel anoniem) contact opnemen met het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG). Het CSG levert gecoördineerde zorg waarbij meerdere professionals betrokken zijn (o.a. artsen, verpleegkundigen en psychologen). Telefonisch zijn ze 24/7 bereikbaar op 0800 0188 (gratis).
Tenslotte kun je bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor ondersteuning en advies. Zij bieden ook ondersteuning bij een eventueel strafproces.
Als wat je hebt meegemaakt je studie negatief beïnvloedt, is het belangrijk dat je ook contact opneemt met je studieadviseur/-coördinator of een gesprek inplant bij de studentenpsycholoog.
Heb je vragen of zit je met kwesties rondom het thema seksuele geaardheid of genderidentiteit? Wil je contact leggen met mensen binnen de LGBTQIA+ gemeenschap? Neem contact op met het LGBT+ Network of stuur een mail naar queerpeer.leiden@gmail.com. Neem ook een kijkje op de site van Leiden Pride, een LHBTQIA+-organisatie die nauw samenwerkt met de Universiteit Leiden.
Heb je te maken met bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld omdat je vluchteling bent of studeren combineert met ouderschap of topsport? Of heb je geldproblemen? Dan kun je altijd terecht bij een studentendecaan.
Heb je een functiebeperking en behoefte aan informatie, ondersteuning of speciale voorzieningen? Dan kun je terecht bij Fenestra Disability Centre. Lees meer over ondersteuning bij studeren met een functiebeperking.
Het kan fijn zijn om met iemand te praten over je zorgen. Binnen de universiteit zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt contact opnemen met Student Support Services via studentsupport@leidenuniv.nlof telefonisch: 071 527 8025. Ook kun je zelf aan de slag met verschillende workshops en trainingen wanneer het jou goed uitkomt. Neem een kijkje op de pagina Workshops en Trainingen en vind een workshop die goed bij jou past.
Geef je studievaardigheden een boost bij de online ePOPcorner
Wil je efficiënter studeren? Bij de ePOPcorner zijn diverse online studievaardigheden-workshops beschikbaar voor alle studenten van de Universiteit Leiden. De modules duren ongeveer een uur en je kunt ze in je eigen tempo volgen.
Facultaire POPcorners
Sommige faculteiten bieden individuele hulp en ondersteuning via de POPcorner. Hier kun je als student van de betreffende faculteit workshops en cursussen volgen over studievaardigheden en je persoonlijke en professionele ontwikkeling.