Stage en onderzoek in Nederland
Hoe vind je een stage of onderzoeksproject en wat moet je daarvoor verder regelen?
Informatie van je faculteit of opleiding
Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om een stage of onderzoeksproject te vinden en wat je daarvoor verder moet regelen.
Voorlichtingsbijeenkomsten
Er zijn ook regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten over het vinden en regelen van een stage of onderzoeksproject. Je vindt ze in de Agenda.
Wees goed voorbereid
Maak altijd duidelijke afspraken en leg deze vast in een stageovereenkomst voordat je begint aan een stage of onderzoeksproject. Controleer ook je positie op het gebied van intellectuele eigendomsrechten.
Vragen
Heb je vragen? Neem dan contact op met je stage- of onderzoekscoördinator.
Stagevoorbereiding
De Career Service FSW biedt hulp bij het voorbereiden van je motivatiebrief en Curriculum Vitae.
- Workshops CV, LinkedIn en sollicitatiebrief
- Inloopspreekuur of afspraak voor het checken van je sollicitatiebrief en CV
- Online CV-check
LET OP
De Career Service FSW is geen stagebemiddelingsbureau. Voor stagebegeleiding kun je terecht bij de stagecoördinator van je opleiding. Kijk bij het tabblad van je opleiding voor meer informatie.
Stage: buitenschools of als onderdeel van keuzevakken
Studeer je in een van de bachelorpogramma’s van Politicologie (Internationale Betrekkingen en Organisaties/Politicologie/Internationale Politiek) en wil je stage lopen, zijn er twee mogelijkheden:
- voor studiepunten als onderdeel van hun keuzeruimte (voor studiepunten), of
- extra-curriculair (zonder studiepunten).
Stage als onderdeel van je keuzeruimte
Voor een stage als onderdeel van je keuzevakken volg je de procedure van het Instituut Politieke Wetenschappen. Dit type stage wordt een onderzoeksstage genoemd en moet altijd een duidelijke onderzoekscomponent hebben.
De onderzoeksstage, 15 ECTS, maakt deel uit van de keuzeruimte in het derde jaar van jouw opleiding.
Je eindcijfer, en de mogelijke toewijzing van studiepunten, zal gebaseerd zijn op een academisch artikel dat je moet indienen nadat je stage is afgerond.
Alle informatie, over de voorwaarden, procedures en tijdlijnen, kun je vinden op Brightspace: Career Preparation, onder de tegel BSc Research Internship. Lees de Stagehandleiding goed door en neem bij vragen contact op met de stagecoördinator.
Extra-curriculaire stage
Algemene stages zonder onderzoekscomponent en zonder goedgekeurd onderzoeksstageplan, zijn extra-curriculaire stages. Voor deze stages worden geen studiepunten toegekend en er wordt tijdens deze stages geen ondersteuning of begeleiding verzorgd door een begeleider van het Instituut Politieke Wetenschap.
Als je overweegt om een extra curriculaire- stage te volgen, raden wij je aan om je studieadviseur hierover te informeren, zodat je samen kunt nadenken over hoe dit het beste past binnen je studieprogramma en wat de voor- en nadelen zijn van het doen van een extra-curriculaire stage, in jouw persoonlijke situatie.
Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met je stagecoördinator.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplek. Het Instituut en FSW Career Services organiseren verscheidene informatiebijeenkomsten en services om dit proces te faciliteren.
Op Brightspace, pagina Career Preparation, worden regelmatig vacatures voor stages geplaatst. Hier vind je ook de agenda voor workshops loopbaanvoorbereiding van de FSW Career Services.
Om ECTS voor de stage te kunnen behalen, dient deze een duidelijke onderzoekscomponent te bevatten. Stagewerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd bij een publieke, semi-publieke of private organisatie. Je kunt bijvoorbeeld een onderzoek uitvoeren voor een NGO of overheidsdienst, of je aansluiten bij een onderzoeksgroep. Hoewel er tijdens de stage andere activiteiten kunnen worden uitgevoerd, is het verzamelen van gegevens essentieel omdat je eindcijfer afhangt van je onderzoek(spaper).
In theorie kan elke stage een onderzoeksstage zijn, zolang je maar een haalbaar onderzoeksonderwerp bedenkt dat verband houdt met de thematische, geografische of organisatorische focus van de stageorganisatie. Bespreek met de organisatie waar je stage wilt lopen de mogelijkheden die de organisatie biedt om tijdens de stage onderzoek te doen.
Alle eisen om in aanmerking te komen voor een onderzoeksstage zijn terug te vinden in de stagehandleiding op Brightspace: Career Preparation, onder de tegel BSc Research Internship.
Voor de volledige procedure omtrent onderzoeksstages, verwijzen wij je graag door naar de stagehandleiding die te vinden is op Brightspace: Career Preparation, onder de tegel BSc Research Internship.
Stagecoördinator Instituut Politieke Wetenschap
Stagecoördinator voor de bachelorprogramma’s Politicologie/Internationale Politiek en International Relations and Organisations:
-
Eline Joor