Vinden en regelen
Een stage of onderzoeksproject in het buitenland is niet alleen een leuke en leerzame ervaring, maar ook een verrijking van je cv. Omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt zien veel werkgevers buitenlandervaring als een pluspunt. Hoe je een stage of project in het buitenland regelt, lees je hier.
Registreer in het Study Abroad-portaal
Alle studenten die naar het buitenland gaan als onderdeel van, of in verband met, hun studie aan de Universiteit Leiden, moeten zich registreren in het Study Abroad-portaal. Zo zorg je ervoor dat de universiteit je kan bereiken in geval van nood. Doe dit zodra je van je opleiding toestemming hebt gekregen voor je activiteit in het buitenland.
Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie over de mogelijkheden voor een stage of onderzoeksproject in het buitenland en hoe je hier toestemming voor aanvraagt en je registratie regelt.
Op de pagina’s over studeren in het buitenland vind je ook informatie vinden over activiteiten in het buitenland die je kunt doen als onderdeel van of aanvulling op je studie.
Naar het buitenland tijdens de bachelor Sterrenkunde
Als bachelorstudent Sterrenkunde zijn er verschillende mogelijkheden om tijdens je studie naar het buitenland te gaan. Je kunt dit doen als onderdeel van je studie of als extracurriculaire activiteit.
Als onderdeel van je studie
De meest gekozen optie voor buitenlandervaring tijdens de bachelor Sterrenkunde is het besteden van de keuzeruimte in het derde jaar aan het volgen van vakken aan een van de partneruniversiteiten. Wees je ervan bewust dat er specifieke voorwaarden voor gelden, waaronder formele toestemming van de Examencommissie Sterrenkunde.
Bachelor Research Project
Als je de wens hebt om je Bachelor Research Project in het buitenland te doen, lees dan in het uitklapblok hieronder verder.
Het bachelorprogramma Sterrenkunde wordt afgesloten met het Bachelor Research Project (BRP). Tijdens deze afstudeerstage werk je aan je eigen onderzoek binnen een onderzoeksgroep. Vooralsnog vindt het BRP altijd plaats aan de Leidse Sterrewacht en alle procedures en tijdlijnen zijn daar dan ook op afgestemd. Echter, als je een sterke wens hebt om je BRP in het buitenland te doen, bespreek dit dan tijdig met de studieadviseur Sterrenkunde.
Het belangrijkste wanneer je je BRP in het buitenland wilt doen, is dat je dit ver van tevoren plant (houd eerder rekening met een jaar dan met maanden of weken). Realiseer je daarnaast dat hier op dit moment geen standaard procedures voor zijn. Dit betekent dat je veel zelf moet regelen: goedkeuring voor je plannen verkrijgen van de Examencommissie Sterrenkunde, het regelen van twee stagebegeleiders (een in Leiden en een aan de universiteit waar je naartoe gaat), formele overeenkomsten met de buitenlandse universiteit voor officiële goedkeuring van je studiepunten en afspraken met de BRP docent over de verplichte onderdelen van het BRP die doorgaans lokaal en in groepsverband plaatsvinden (bijv. voortgangspresentaties). Echter, waar een wil is, is een weg en de studieadviseur Sterrenkunde is zeker bereid om je in alle redelijkheid te ondersteunen bij het realiseren van je plannen.
Voorwaarden en procedures
Als je van plan bent om tijdens je bachelor Sterrenkunde in het buitenland te gaan studeren, zorg dan dat je op de hoogte bent van alle geldende voorwaarden en procedures.
Extracurriculaire activiteiten
Voor extracurriculaire activiteiten zoals een Summer School krijg je geen EC's die meetellen voor je Sterrenkunde bachelor, maar ze kunnen wel zeer waardevolle professionele en persoonlijke ervaringen opleveren.
Vragen?
Als je vragen hebt over naar het buitenland gaan tijdens je bachelor Sterrenkunde, neem dan altijd contact op met de studieadviseur Sterrenkunde.