Financiële compensatie bij studievertraging
Als je een bestuursfunctie vervult of studievertraging oploopt door topsport of overmacht kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning vanuit de regeling Financiële Ondersteuning Studenten (FOS).
Bestuursfunctie
Als je een bestuursfunctie bij een vereniging vervult, heb je mogelijk recht op financiële compensatie. Lees meer op de pagina Bestuursfunctie
Topsport
Als je vanwege topsport studievertraging oploopt, heb je mogelijk recht op financiële compensatie. Lees meer op de pagina Topsport
Overmacht
Wat is overmacht?Als je studievertraging oploopt door overmacht kom je in sommige gevallen in aanmerking voor financiële compensatie vanuit de regeling Financiële Ondersteuning Studenten (FOS).
De volgende situaties kunnen gelden als overmacht:
- (chronische) ziekte;
- functiebeperking;
- zwangerschap en bevalling;
- bijzondere familieomstandigheden (zoals overlijden van een gezinslid);
- mantelzorg;
- onderwijskundige overmacht (je studieadviseur kan je vertellen of daar sprake van is).
Is je studieadviseur nog niet op de hoogte van je studievertraging? Bespreek het dan zo snel mogelijk. Samen stellen jullie een studieplanning op om verdere vertraging te voorkomen.
Je moet tijdens het studiejaar waarin je vertraging oploopt voldoen aan één van de volgende voorwaarden:
- Je ontvangt studiefinanciering (ten minste het studentenreisproduct) en de totale periode waarin je studiefinanciering voor het Hoger Onderwijs hebt ontvangen is niet langer dan de standaardduur* van je huidige opleiding, of;
- Je betaalt instellingscollegegeld, of;
- Je hebt studievertraging opgelopen door een onderwijskundige overmachtssituatie (je studieadviseur kan je vertellen of daar sprake van is).**
Daarnaast moet je voldoen aan alle onderstaande voorwaarden:
- Je bent ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden.
- Je betaalt collegegeld aan de Universiteit Leiden.
- Je studievertraging is veroorzaakt door een of meer van onderstaande situaties:
- ziekte of zwangerschap en bevalling;
- handicap of chronische ziekte (psychisch of lichamelijk);
- bijzondere familieomstandigheden (zoals overlijden van een gezinslid);
- mantelzorg;
- onderwijskundige overmacht (je studieadviseur kan je vertellen of daar sprake van is).**
- Je hebt de vertraging binnen een maand gemeld bij je studieadviseur. Als je het niet op tijd hebt gemeld, kun je alsnog financiële compensatie aanvragen, maar moet je er rekening mee houden dat je die waarschijnlijk niet of maar deels krijgt.
*Standaardduur
- Als je zowel een bachelor- als masteropleiding volgt/gaat volgen is de standaardduur de nominale studieduur van de bachelor en de nominale studieduur van de master bij elkaar opgeteld.
- Als je alleen een bachelor of alleen een master doet, dan is de nominale duur van die ene opleiding de standaardduur.
** Let op: Als je studievertraging hebt opgelopen doordat je onderwijsprogramma door de coronamaatregelen is veranderd, kun je geen compensatie ontvangen vanuit de regeling FOS.
Twijfel je of je aan de voorwaarden voldoet? Mail dan naar FOS@sea.leidenuniv.nl.
Je kunt alleen compensatie ontvangen over studievertraging die je hebt laten registreren.
Wanneer?
- Dit doe je ieder jaar over het voorgaande studiejaar.
- Je kunt je studievertraging registreren van 1 oktober tot 1 maart van het studiejaar dat volgt op het jaar waarin je vertraging opliep.
Voorbeeld: Als je in het studiejaar 2023-2024 vertraging oploopt, kun je die tussen 1 oktober 2024 en 1 maart 2025 registreren.
Hoe?
Vul het formulier Verzoek om registratie van studievertraging in.
Vervolg
Je ontvangt binnen zes weken een bericht. Hierin lees je of en hoeveel maanden studievertraging zijn geregistreerd en welke financiële compensatie je hiervoor maximaal kunt krijgen. Let op: dit betekent niet dat je financiële compensatie zult ontvangen. Dat beoordeelt de universiteit op het moment dat je uitbetaling aanvraagt.
- Je kunt alleen uitbetaling aanvragen over studievertraging die je hebt laten registreren.
- Uitbetaling aanvragen doe je eenmalig: aan het eind van de standaardduur* van je studie, of vanaf de voorlaatste maand waarin je de basisbeurs ontvangt.
Wanneer?
- Als je de basisbeurs ontvangt, kun je uitbetaling aanvragen vanaf de voorlaatste maand waarin je de basisbeurs ontvangt.
- Ontvang je geen basisbeurs? Dan kun je uitbetaling aanvragen vanaf het moment dat de standaardduur* van je studie afgelopen is.
*Standaardduur
- Als je zowel een bachelor- als masteropleiding volgt/gaat volgen is de standaardduur de nominale studieduur van de bachelor en de nominale studieduur van de master bij elkaar opgeteld.
- Als je alleen een bachelor of alleen een master doet, dan is de nominale duur van die ene opleiding de standaardduur.
Hoe?
Vul het formulier uitbetaling van financiële compensatie bij studievertraging in.
Vervolg
De universiteit beoordeelt of je recht hebt op financiële compensatie en zo ja, hoeveel. Je ontvangt hierover binnen zes weken bericht. Hoe de universiteit beoordeelt waar je recht op hebt, lees je hieronder.
Of en hoeveel compensatie je uitbetaald krijgt, hangt af van onderstaande regels en factoren.
Aantal maanden
- Voor iedere vijf studiepunten die je vanwege vertraging door overmacht gemist hebt ten opzichte van de standaard studieplanning, ontvang je een maand financiële compensatie, tot een maximum van 50% van de periode waarin je stond ingeschreven aan de Universiteit Leiden.
- Als je je studievertraging na de registratie (deels) inloopt, wordt de financiële compensatie hierop aangepast. Je kunt in dat geval minder maanden financiële compensatie ontvangen dan in je registratie is vastgesteld.
Uitzonderingen
- Als je vertraging opliep door topsport, krijg je maximaal drie maanden compensatie, tot een maximum van 25% van de periode waarin je stond ingeschreven aan de Universiteit Leiden.
- Als je vertraging oploopt door zwangerschap en er geen complicaties zijn tijdens de zwangerschap en bevalling, is de maximale duur van ondersteuning voor de moeder vier maanden. Voor de vader is dat één maand.
In het bericht over je registratie lees je om hoeveel maanden het in jouw geval gaat.
Bedrag per maand
- Als vertraging opliep vanaf 1 september 2024, deze hebt laten registreren, en je een basisbeurs ontving, ontvang je per maand het bedrag van de basisbeurs. Als je ook een aanvullende beurs ontving, krijg je dat bedrag ook vergoed.
- Als je vertraging opliep tussen 1 september 2015 en 1 september 2024 en je deze hebt laten registreren, ontvang je per maand 300 euro. Als je ook een aanvullende beurs ontving, krijg je dat bedrag ook vergoed.
- Als je vertraging veroorzaakt werd door onderwijskundige overmacht, krijg je het betaalde collegegeld over deze periode ook vergoed.
- Als je het instellingscollegegeld betaalde in de periode dat je vertraging opliep, mag je het aantal geregistreerde maanden vertraging tegen het lagere, wettelijk collegegeld verder studeren.
Andere vormen van compensatie
- Als je al een extra jaar studiefinanciering van DUO ontvangt vanwege de overmachtssituatie, ontvang je minder of geen ondersteuning vanuit de regeling FOS.
- Als je geen extra jaar studiefinanciering ontvangt, maar de universiteit denkt dat je hiervoor wel in aanmerking komt, nodigt de studentendecaan je uit om dit samen aan te vragen.
- Als je al financiële compensatie hebt ontvangen vanuit de regeling FOS vanwege een bestuursbeurs of topsport, verrekent de universiteit dit met het bedrag dat je vanwege overmacht zou ontvangen.
Heb je vragen over financiële compensatie bij studievertraging door overmacht? Stuur een e-mail naar FOS@sea.leidenuniv.nl.