
Excursie naar duurzame boerderij laat zien 'wat je kunt bereiken als je je eigen pad uitstippelt'
Actief richting geven aan je carrière, hoe doe je dat? Om daar achter te komen bezochten studenten van 'Design Your Climate Career' een boer die daar ervaring mee heeft. Ze leerden dat het nooit te laat is om je in te zetten voor je idealen.
Een rij gele fietsen baant zich een weg van Leiden naar Warmond. Een half uur trappen en een veerpont later, bereiken ze hun bestemming: Boerderij De Eenzaamheid. Bij de excursie van vandaag zijn zo’n twintig studenten van de Universiteit Leiden aanwezig. Twee medewerkers van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid & Natuur zijn ook mee. Zij komen de innovatieve werkwijze van de regeneratieve boerderij bewonderen.
De studenten, van verschillende bachelor- en masteropleidingen aan de Universiteit Leiden, doen mee aan het vak Design Your Climate Career van de Honours Academy. Deelnemers ontdekken hoe ze een carrière in relatie tot de klimaatcrisis kunnen ontwerpen, en zetten de eerste stapjes in de praktijk. Ook leren ze in contact te komen met ‘changemakers’ die nu al werken aan een duurzamere wereld.

Over dit vak
Veel studenten weten niet wat ze na hun studie willen doen, maar wél dat ze willen werken aan de klimaatcrisis.
Designing Your Career as a Climate Change Maker (5 EC) is een extracurriculaire vaardigheidstraining van de Honours Academy die studenten helpt hun pad uit te stippelen. Het vak combineert elementen van zelfontdekking met kennis over maatschappelijke transities, zodat studenten hun rol kunnen bepalen in deze uitdagende tijden.
Studenten leren wat hun sterke punten zijn, hoe om te gaan met eco-angst en hoe ze een visie voor een leefbare planeet kunnen formuleren. Ze visualiseren drie mogelijke levenspaden en testen deze 'prototypes'. Zo praten ze met mensen die al werken in functies die interessant voor hen zijn. Lees meer over Designing Your Life.
Van Amsterdam naar Warmond
Vandaag ontmoeten de studenten een levensecht voorbeeld van zo'n veranderaar: boer Joost van Schie. Joost had niet gedacht dat hij ooit de familieboerderij zou runnen. De 50 hectare grond was al vijf generaties in de familie, maar Joost had andere plannen. Hij studeerde economie in Amsterdam en timmerde aan de weg als bedrijfsinnovator.
Tot hij op een dag een gesprek had met zijn ouders over de toekomst van de boerderij. Het zette hem aan het denken: 'Zal ik teruggaan?' En dat deed hij - een mooi bewijs dat het nooit te laat is om van carrièrepad te veranderen. 'En ik heb er geen spijt van', zegt Joost. De voldoening die hij haalt uit werken aan zijn idealen, met ruimte voor familie en persoonlijke creativiteit - daar kan geen baan in het bedrijfsleven tegenop.
Boeren met oog voor biodiversiteit
De combinatie van veen- en kleigrond en de regulering van het landgebruik maken melkproductie het enige levensvatbare agrarische gebruik van het land, zegt Joost. Toch doen hij en zijn familie het anders dan veel andere boeren. 'De meeste magie kun je niet zien', zegt Joost, terwijl hij vertelt hoe ze werken aan het herstellen van de bodem en de biodiversiteit.
Zo beperkt Joost het grazen van zijn 50 koeien tot kleine stroken, zodat mest, water en CO2 beter opgenomen kunnen worden en gras en kruiden meer ruimte krijgen. Ook is een deel van het land toevluchtsoord voor bedreigde weidevogels. En Joost experimenteert met het kweken van inheemse kruiden om thee van te maken.

Het grootste deel van zijn bedrijf draait echter om de kaasproductie. Joost is een echte kaasliefhebber. 'Ik hoop een merk van kaassoorten op te bouwen. Ons paradepaardje Wilde Weide Kaas is verkrijgbaar in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de VS en momenteel experimenteren we met een nieuwe kaassoort.'
Naast het runnen van de boerderij is Joost een winkelketen begonnen met de naam OOGST. De winkels verkopen biologische landbouwproducten van lokale boeren in steden als Leiden, Woerden en Haarlem.
Studenten inspireren
Al met al is het een inspirerende dag voor de studenten. Het zien van de boerderij, het aaien van de koeien en het leren over biologische landbouw brengt ze in contact met de natuur. Maar het doet hen ook beseffen hoeveel werk er nog te verzetten is om een duurzame samenleving te creëren. 'Het deed me inzien hoeveel invloed we kunnen hebben met wat we eten', zegt Lea.
'Het doel is dat studenten eigenaarschap nemen over hun toekomst'
Misschien nog wel belangrijker is dat de studenten een tastbaar voorbeeld krijgen van hoe ze een klimaatcarrière kunnen opbouwen, waardoor hun eigen reis haalbaarder lijkt. Student Ye: 'Joost zijn eigen idee zien bedenken én uitvoeren, gaf me een nieuw perspectief.' De studenten fietsen huiswaarts met hernieuwde energie om hun eigen projecten op te starten en actie te ondernemen voor een duurzame toekomst.
Ook de coördinator van het vak, Bram Hoonhout, verlaat het eiland vol inspiratie. 'Het belangrijkste doel van deze cursus is dat studenten eigenaarschap nemen over hun toekomst en hun talenten aanwenden voor hun idealen. Het verhaal van Joost laat duidelijk zien wat je kunt bereiken als je je eigen pad uitstippelt.’

Foto’s: Buro JP
Tekst: Nicolás Moreno Gutiérrez, David Wachenfeld & Bram Hoonhout
Eindredactie: Michiel Knoester