
De dag van Jasper
Jasper Knoester is de decaan van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven.
Vrijdag 4 april - Een dagje Brainport Eindhoven
‘Op vrijdag vertrek ik meestal vroeg naar Groningen, maar vandaag reis ik de andere kant op. Samen met de colleges van burgemeester en wethouders uit Leiden en omringende gemeentes, en met een aantal andere sleutelspelers ga ik een kijkje nemen in Brainport Eindhoven, de hightech regio van Nederland. Doel is inspiratie opdoen voor het verder laten bloeien van onze eigen regio. Ik loop voor zeven uur naar de tram. Als ik naar de lucht kijk, belooft het een mooie dag te worden.
Maar eerst ga ik nog even langs onze eigen campus en handel snel een paar urgente dingen af. Om acht uur stap ik met vijftig anderen in een touringcar op weg naar Eindhoven. Onderweg volgen de nodige kennismakingen. Ik zit dichtbij twee Leidse wethouders, Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen, en Cultuur) en Wietske Veltman (Economie, Kennis, Sport en Gezondheid). Wietske is de opvolger van Fleur Spijker, met wie ik veel contact had, en het is goed dat ik nu al met haar kan kennismaken. Dat ook zij een geschiedenis in Groningen heeft, schept een band.
Samen staan we sterker in de wereld!
Tegen tien uur komen we aan in Eindhoven op de Brainport Industries Campuses (BIC). Hier krijgen we eerst twee presentaties over de wijze waarop 21 gemeentes samenwerken om de regio bloeiend te houden. Het verhaal spreekt me erg aan en met plezier constateer ik dat veel gedachtes parallel lopen met ons facultaire strategisch plan. Het gaat over samenwerken, samen sterker staan in de grote wereld, denken over de grenzen van het eigen profijt en de ander wat gunnen. Door met zijn allen steeds in het belang van de hele regio te denken, profiteert uiteindelijk iedereen meer. Het mantra dat ook voor onze faculteit en universiteit geldt. We zien de stamboom van lokale bedrijven; niet verrassend komt alles voort uit de moederstam, Philips, zelfs de drogisterijketen Etos (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking!).

Hierna worden we rondgeleid in het BIC-1 gebouw, waar Educatie, Innovatie en Ontwikkeling onder één dak zijn te vinden. MBO en HBO hebben hier een plek, samen met grote en kleine ondernemingen, alle gericht op hightech innovatie en ontwikkeling. Er is veel focus op het concept van “smart industry”, het slimmer produceren, gerobotiseerd, gestuurd met hulp van AI en “on demand”. Indrukwekkend! Opvallend is het grote aantal buitenlanders. Hier is erg inzichtelijke hoe sterk de innovatiemotor instroom van talent uit het buitenland nodig heeft en eens te meer vraag ik me af waarom de politiek zoveel problemen heeft met Engelstalige opleidingen. Tijdens de inleiding hebben we gehoord dat Brainport de komende jaren 70.000 extra talenten nodig heeft! Dat zal nooit lukken vanuit de slinkende Nederlandse studentenstroom.
Waarom heeft de politiek toch zoveel problemen met Engelstalige opleidingen?
Na de lunch bezoek ik met een groep de regionale incubator bij de TU Eindhoven waar startups tot bloei kunnen komen. Tot mijn genoegen hoor ik dat er ook met Luris (het Knowledge Exchange Office van onze universiteit) wordt samengewerkt. Het uitgangspunt is hier dat de concurrentie niet in Nederland is en dat samen optrekken essentieel is, over de grenzen van regio’s. Ook deze houding spreekt me erg aan. We bezoeken kort de startup Tolkie, waar wordt gewerkt aan een app die (overheids)websites beter toegankelijk maakt voor laaggeletterden.
In de tweede helft van de middag bezoeken we Strijp-S, de wijk van Eindhoven waar decennialang de Philipsfabrieken stonden. Deze wijk wordt omgevormd naar een trendy woonwijk, gelardeerd met kleine, veelal creatieve bedrijvigheid; meer dan 200 startups hebben hier een plek. Oude fabriekshallen met appartementen en bedrijfsruimtes staan hier naast nieuwe woontorens. Een aantal karakteristieke Philipsgebouwen, zoals het Klokgebouw, vormen het hart. Ik houd van industrieel erfgoed en dit lijkt me een aantrekkelijk woonomgeving - heel anders dan het verder nogal saaie Eindhoven.

We sluiten af met eten in het Klokgebouw, waarbij diverse sprekers een reflectie op de dag geven. Het samen optrekken is bij iedereen blijven hangen. Ik heb vandaag op ontspannen wijze een heel aantal burgemeesters en wethouders leren kennen. Daarom neem ik de kans om hen op te roepen om hun collega’s in Den Haag te overtuigen dat buitenlands talent echt nodig is voor ons land en dat internationale universitaire opleidingen daar een belangrijke schakel in zijn. En dan nog zal onze regio er hard aan moeten trekken om een aantrekkelijk woon- en werkklimaat te bieden aan iedereen die ons wil komen versterken.
De busrit naar huis gaat vlot, we blikken samen terug en bedanken de organisatie. Iets na elf uur ben ik weer thuis. Iedereen blijkt naar bed te zijn; ik blik met een pot thee nog even terug op de dag, die zeer inspirerend was. Het wordt half 1 voor ik naar bed ga. Morgen naar Groningen, vrienden en oude buren bezoeken, dus gewoon weer vroeg op!‘