Universiteit Leiden

nl en

Word student-lid van de FSW-faculteitsraad!

De verkiezingen voor de FSW-faculteitsraad komen eraan. Hét medezeggenschapsorgaan waarbij je als student kan meebeslissen over onderwijsbeleid. Wil jij meebouwen aan een mooier FSW en je inzetten voor medestudenten? Stel je nu verkiesbaar en neem deel in mei.

Wat doet de FR nou eigenlijk?

Elke zes weken overleg je als lid van de FR met het Faculteitsbestuur over belangrijke zaken binnen FSW. De agenda wordt vooraf bepaald door het bestuur, de griffier en de FR-voorzitter, maar als FR-lid kun je ook zelf punten aandragen. Sommige besluiten, zoals de Onderwijs- en Examenregeling (OER) of de begroting, vereisen instemming van de FR. Over andere onderwerpen geef je als raad advies. Robin Buijs, studentlid van het faculteitsbestuur, vertelt hierover: "We hebben een verhouding met de raad waarin wij heel serieus nemen wat de raad vindt en heel geïnteresseerd zijn in hun medezeggenschap."

Voorafgaand aan de vergadering lees je de stukken en bepaal je als raad samen jullie standpunten tijdens het vooroverleg. Dit is hét moment waarop jij als student verschil kan maken door jouw mening te geven. Hierna is het tijd voor de vergadering met het bestuur. "Je vormt een front om de gezamenlijke belangen van studenten en medewerkers te vertegenwoordigen, niet omdat het er hard aan toe gaat, maar om als eenheid een sterk signaal af te geven.", aldus Eleanor Daw, studentlid en vice-voorzitter van de FR.

Maar wat kan een FR-jaar jou brengen en waarom is studenten-medezeggenschap zo belangrijk? FR-studentleden Eleanor Daw en Anne van Waardhuizen, en Faculteitsbestuur-studentlid Robin Buijs geven antwoord!

"Wij maken de dagelijkse gang van zaken mee en merken problemen op die zij niet altijd zien."

Waarom is FR-studentlid zijn zo interessant?

Vice-voorzitter Eleanor: “Als student heb je een uniek perspectief. Bestuurders lopen al jaren rond op de universiteit. Wij studenten, maken de dagelijkse gang van zaken mee en merken problemen op die zij niet altijd zien. Daarom zijn onze frisse ideeën en kritische vragen zo belangrijk - ze maken de universiteit beter.

Daarnaast is het super interessant om te zien hoe beleid tot stand komt. Als je nieuwsgierig bent naar bestuurlijke processen en wilt begrijpen hoe een grote organisatie werkt, dan is de FR een perfecte plek om ervaring op te doen.”

FR-studentlid Anne voegt daaraan toe: “Je leert veel: je doet ervaring op in overleggen over grote onderwerpen, binnen een diverse groep mensen. Je leert daardoor je standpunten helder te formuleren en effectief over te brengen. Daarnaast krijg je een interessant kijkje in het universiteitsbeleid en ontdek je wie daar allemaal invloed op kan uitoefenen."

Eleanor: “Bovendien kun je als student soms echt directe invloed uitoefenen in een vroeg beleidsstadium. Toen er bijvoorbeeld plannen werden gemaakt om de universiteit toekomstbestendig te maken bij mogelijke bezuinigingen, werd er vooral gecommuniceerd met medewerkers. Ik vroeg me af: ‘en de studenten dan?’ Wij krijgen óók te maken met de gevolgen. Door dit aan te kaarten werd uiteindelijk ook beter gecommuniceerd naar studenten en kregen zij meer mogelijkheden om hun stem te laten horen. Juist in die beginfase van beleid is het belangrijk dat frisse ideeën niet verloren gaan.”

"Je kunt er meer tijd in steken als je een groter onderwerp wilt aankaarten, maar als je liever gewoon meeluistert is dat ook helemaal prima."

Wat komt er allemaal kijken bij een studentenrol in de FR?

Eleanor: “Een rol in de FR betekent niet dat je direct grote veranderingen zult zien. Veranderingen op de universiteit duren vaak jaren. Als je snel resultaat wilt, is een studentenvakbond misschien meer iets voor jou. Maar misschien wil je wel meerdere jaren raadslid blijven en dan zul je in de loop van de tijd wel letterlijk de verandering kunnen zien.

Wat betreft de tijdsinvestering: Per jaar zijn er 10 cycli van 6 weken, wat voor studentleden neerkomt op ongeveer 60 uur in totaal. Per cyclus ben je namelijk zo'n 6 uur per week kwijt: 2 uur vooroverleg, 2 uur bestuursvergadering en 2 uur om de stukken door te nemen. Als vice-voorzitter ben ik wat meer tijd kwijt, zo'n 8 tot 10 uur per cyclus.

Je krijgt hiervoor een ruime vergoeding per jaar, naar rato van je aanwezigheid bij de vergaderingen. Ik kreeg in mijn eerste jaar bijvoorbeeld 750 euro.”

Anne vult aan: “De voorbereidingstijd hangt af van hoe betrokken je bent. Je kunt er meer tijd in steken als je een groter onderwerp wilt aankaarten of iets belangrijks hebt opgemerkt in de stukken. Maar als je liever gewoon meeluistert en instemt waar nodig, is dat ook helemaal prima.”

"Ik denk dat studenten veel meer invloed kunnen uitoefenen dan veel mensen denken."

Waarom is medezeggenschap van studenten zo belangrijk?

Faculteitsbestuur-studentlid Robin vertelt: “Ik denk dat studenten veel meer invloed kunnen uitoefenen dan veel mensen denken. Vaak lopen we als gewone studenten de universiteit binnen zonder te beseffen hoeveel impact we eigenlijk kunnen hebben.

Wat ik vooral waardeer, is dat we als studenten samenwerken op verschillende niveaus - in het opleidingsbestuur, het faculteitsbestuur en de faculteitsraad. We bekleden verschillende rollen, maar het doel is altijd hetzelfde: de belangen van studenten vertegenwoordigen en ervoor zorgen dat die gehoord worden.

Maar daarnaast is medezeggenschap ook ontzettend waardevol voor je eigen professionele ontwikkeling. Je krijgt inzicht in hoe de universiteit werkt en hoe je binnen bestaande structuren invloed kunt uitoefenen; je ontwikkelt vaardigheden zoals argumenteren en het effectief verwoorden van je standpunten - een skillset die later in je carrière goed van pas zal komen.”

Wil jij je verkiesbaar stellen?

Neem dan vóór 4 april contact op met een studentenpartij. Zij stellen een kandidatenlijst op en dienen deze in bij het decentraal stembureau. Van 12 tot 15 mei kunnen studenten stemmen op een kandidaat van een bepaalde lijst. Het aantal zetels per partij wordt bepaald door het totaal aantal stemmen op die lijst. Vervolgens worden, los van eventuele voorkeursstemmen, de hoogste kandidaten op de lijst – tot het aantal behaalde zetels – toegelaten tot de faculteitsraad. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.