
De dag van Jasper
Jasper Knoester is de decaan van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven.
Een dag vol lente, natuurkunde en veiligheid
Woensdag 24 maart 2025
‘Om 8 uur in de ochtend fiets ik vrolijk naar het station. Het is lente, alweer drie dagen, mijn favoriete seizoen. Ik ben gek op de dagen die snel langer worden en de toenemende hoeveelheid zon. En voor vandaag voorzie ik een erg leuke start van deze eerste volle lenteweek!
Om negen uur worden we met het faculteitsbestuur ontvangen bij het LION, bij onze natuurkundigen. Het is het eerste bezoek in een tour die we de komende maanden zullen afleggen langs de instituten. Het doel is in dit geval niet om bestuurlijk met elkaar te praten, dat doen we twee keer per jaar in formele bestuurlijke overleggen met elk instituut. Vandaag laten we on inspireren door de prachtige dingen in onderwijs en onderzoek bij het LION. Eigenlijk zouden we een dergelijke ronde elk jaar moeten doen, maar in de planning komt dat er vaak niet van. Voor dit voorjaar hebben we het prioriteit gegeven en daar zijn we als bestuur blij mee.
We worden ontvangen in het Oortgebouw, waar wetenschappelijk directeur Sense Jan van der Molen eerst een inleiding houdt en een goed beeld schetst van dit mooie instituut. Vervolgens is er een presentatie door hoogleraar Carlo Beenakker over het Instituut Lorentz voor theoretische fysica. Hij betrekt in zijn presentatie ook de bijzondere groep AQA, Applied Quantum Algorithms, een samenwerking tussen LION en LIACS, waarmee Leiden op het gebied van quantum computing wereldwijd een sterke plaats inneemt. Na de presentatie gaan we naar het Huygensgebouw om een tweetal experimentele groepen te bezoeken.

Eerst zijn we te gast in de groep van Wolfgang Löffler, die zich richt op de quantum-optica en onder andere hard werkt aan het creëren van een goede bron van individuele fotonen -quantum lichtdeeltjes- van groot belang voor allerlei quantum-toepassingen van licht. Wat bij experimenteel onderzoek in de quantum-optica komt kijken, krijgen we te zien tijdens een korte labrondleiding door promovendus Kirsten Kanneworff. Het experimentele natuurkunde-onderzoek in onze faculteit floreert al meer dan honderd jaar door top-expertise in instrumentatie-ontwikkeling en dat speelt ook hier weer een grote rol.
Daarna bezoeken we de groep van Daniela Kraft, waar wordt gewerkt aan zachte materialen (soft matter), in het bijzonder aan het maken van (sub)micrometer-structuren uit polymeren. Als demonstratie heeft deze groep wereldwijd aandacht gekregen met de kleinste boot ter wereld, die past in een menselijke haar. Inmiddels heeft de groep de stap gezet naar meer flexibele en actieve materialen op deze ultrakleine schaal, zoals we zien in het lab van postdoc Mengshi Wei. Zij geeft een indrukwekkende demonstatie van 3D-geprinte flexibele slangen die over een oppervlak bewegen en elkaar en obstakels kunnen ontwijken.

Na dit bijzonder geslaagde bezoek heb ik een reeks interne afspraken voor ik halverwege de middag naar Den Haag ga om in het Wijnhavengebouw een bijeenkomst bij te wonen over mogelijke samenwerkingen met het ministerie van Defensie en de diverse onderdelen van onze krijgsmacht. Door de snel toenemende zorgen over de veiligheid van Europa en Nederland, zijn hier in hoog tempo innovaties nodig die onder andere een breed beroep doen op universiteiten. Hierover zijn al diverse gesprekken geweest in en met onze faculteit. Er zijn de nodige vragen en uitdagingen rond dergelijke samenwerkingen, zoals: Willen we dit? Hoe gaat zo’n samenwerking in zijn werk? Hoe interfereert zo’n samenwerking mogelijk met het sterk internationale en open karakter dat we als faculteit nastreven? Hoe dan ook is duidelijk dat onze faculteit relevante bijdrages kan leveren en dit zal zeker een onderwerp van verdergaande besprekingen zijn komende tijd.
Thuis is het gezin verrast dat ik er voor zes uur ben, een bonus van een overleg in Den Haag hebben. We eten vroeg en ik doe wat klusjes in huis. De laatste week zwem ik trouw vrijwel elke dag en ook vanavond lukt dat weer. Ik kom er toch altijd weer energieker vandaan dan ik erheen ga, dus ben ik blij dat ik ben gegaan. Hierna zit ik nog een tijd met Jasmijn aan de voorbereiding voor een schoolexamen wiskunde later in de week. Calculus, dat gaat me beter af dan statistiek, waar het de vorige periode vooral over ging. Al met al wordt het na middernacht voor we de boeken sluiten. Morgen weer een lentedag en dus vroeg het eerste zonlicht: beter snel naar bed.‘