Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden reist tijdens 450e verjaardag naar verleden én toekomst

De Universiteit Leiden viert in 2025 haar 450-jarig bestaan met een goedgevuld programma voor oog, oor en geest. Het lustrumjaar opent met een feestelijke dies natalis op vrijdag 7 februari. Op het programma staan verder onder meer een alumnifestival, drie tentoonstellingen en een grachtenconcert.

Het thema van het lustrumjaar is: De tijd vooruit. Want we werken al eeuwenlang aan de samenleving van de toekomst. Daar blikken we met het lustrum op terug. We vieren onze impact met onderzoek en onderwijs en zetten koers naar de volgende decennia.

Annetje Ottow, voorzitter College van Bestuur: ‘Juist nu in deze financieel moeilijke tijden voor universiteiten is het belangrijk om met elkaar uit te dragen dat wij enorm trots zijn op onze geschiedenis, op onze universitaire gemeenschap en op onze impact in de wereld.  Wat ik persoonlijk een inspirerend voorbeeld vind van onze lustrumviering: voor het lustrum maken we een website met het mooiste van de universiteit. In deze Top 450 laten studenten, medewerkers, alumni en relaties zien wat zij het meest koesteren aan onze universiteit.’

Hoe vieren we ons lustrum?

We vieren 450 jaar Universiteit Leiden met elkaar: studenten, medewerkers, alumni en onze relaties. Met het lustrum verstevigen we de banden met elkaar. Rode draad in de viering: verleden én toekomst van de universiteit, samenwerking met partners in Leiden en Den Haag, en het tonen van onze impact, op allerlei manieren.

Verjaarsfeest: dies natalis 7 februari

Op 7 februari is de extra feestelijke dies natalis. Leidse muzikanten van Jong K&G lopen voorop in het cortège – de optocht waarin studenten en hoogleraren al eeuwenlang, op de verjaardag van de universiteit, van het Academiegebouw naar de Pieterskerk lopen. Ook in 1575 was er muziek in dit cortège.  Bij de plechtigheid in de Pieterskerk is er de uitreiking van drie eredoctoraten, zingt sciencerapper Jon Chase over 450 jaar Universiteit Leiden en kan het publiek meedoen met een quiz, onder leiding van universiteitshistoricus Pieter Slaman.

'Het lustrumjaar geeft mij perspectief op de veerkracht van onze universiteit.' - Kim Duistermaat, regisseur Campus Den Haag

Alumni vieren de verjaardag van hun alma mater op 8 februari

Honderden afgestudeerden komen een dag later, op 8 februari, naar Leiden voor het Alumni Diesfestival met een gevarieerd programma. Twan Huys gaat daar in gesprek met alumnus Bartjan Wegter (EU-coördinator voor terrorismebestrijding) en dr. Sara Polak (Amerikanist). Er zijn lezingen en workshops door alumni, onder wie pianist Mike Boddé en NRC-journalist Wouter Noort.

Essay Voor de vooruitgang onderzoekt de taak van de universiteit

Ter gelegenheid van de 450e verjaardag schreef universiteitshistoricus Pieter Slaman een essay over de betekenis van universitaire dienstbaarheid en vrijheid tussen 1575 en 2025, getiteld: Voor de vooruitgang.

Bij de oprichting in 1575 kreeg de Leidse universiteit twee opdrachten van stichter prins Willem van Oranje: de samenleving en de vrijheid te dienen. Deze zijn sindsdien leidend geweest, maar roepen ook allerlei vragen op. Want welke vrijheid, en wiens vrijheid werd hier bedoeld? En wat was precies dienstbaarheid? In dit essay voert Pieter Slaman de lezer in een hoog tempo door de geschiedenis, op zoek naar antwoorden op deze vragen. De zoektocht eindigt met een opdracht aan de Leidse universiteit voor vandaag. Het essay wordt uitgedeeld op 7 en 8 februari en is vanaf dan ook online te vinden.

Bezoek onze lustrumtentoonstellingen

Vanaf 7 februari is de nieuwe tentoonstelling ‘Planten en Planeten’, in de Oude Sterrewacht (Hortus botanicus) te zien.  Vanaf 23 april is er in de hortus ook een nieuwe buitententoonstelling, ‘De Eeuwige student’, met bijzondere (antieke) foto's, tekeningen en schilderijen over 450 jaar studeren aan de Universiteit Leiden. In de nazomer komt er een tentoonstelling in Den Haag over de impact van 25 jaar Campus Den Haag in de hofstad.

Wandel het Rondje Rapenburg

Bij de VVV is vanaf 10 februari gratis een ‘Rondje Rapenburg’ af te halen – zolang de voorraad strekt. Het Rondje is een kaartje met een lustrumwandeling langs de gracht waar de universiteit in 1575 haar deuren opende en vele sporen van de universiteit te vinden zijn.

'Het mooiste aan het lustrum vind ik dat studenten en medewerkers dit samen vieren, ik kijk ook vooral uit naar het grachtenconcert!' - Roel Kwast, assessor Rechten

Geniet van het Grachtenconcert en meer

De Universiteit Leiden presenteert samen met de organiserende stichting een spetterende lustrumversie van het Grachtenconcert op het Rapenburg op 6 juli.

LUF Kinderfonds

Een jaar lang zet het LUF zich in voor onderzoeksprojecten van Leidse wetenschappers die bijdragen aan een betere toekomst voor kwetsbare kinderen. We richten ons op de generatie van morgen: wetenschap kan de kansen van deze kinderen verbeteren. En ook uw steun kan deze kinderen een betere toekomst bieden.

Er staat nog veel meer op het programma van het lustrum: podcasts, lezingen, rondleidingen, bomen planten en sporten. En er komen nog nieuwe activiteiten bij in de loop van het jaar. Het actuele programma staat op universiteitleiden.nl/450.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.