Universiteit Leiden

nl en
Nanda Sluijsmans

Haagse subsidie versterkt samenwerking tussen stad en universiteit

Hoe maken we de stad groener en socialer? Twee projecten van de Campus Den Haag ontvangen een subsidie van de gemeente Den Haag. In deze programma’s werken onderzoekers en studenten samen met bewoners aan duurzame oplossingen voor lokale vraagstukken.

Met een subsidie van 50.000 euro kan het innovatieve Buurtlab 070 zijn activiteiten in 2025 voortzetten en uitbreiden. Dit mobiele lab, dat met omgebouwde bakfietsen Haagse wijken intrekt, brengt studenten, bewoners en wetenschappers samen om lokale duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken. Zoals vergroening, afvalvermindering en de overgang naar fossielvrije energiebronnen. Dankzij eerdere samenwerkingen zijn er al diverse initiatieven gerealiseerd, waaronder een app die coaches ondersteunt in het adviseren van bewoners om energie te besparen. ‘Deze steun van de gemeente Den Haag geeft ons de kans om bestaande contacten te verdiepen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan’, aldus coördinator Gerard Breeman. 

Haags Klimaat Café

Dit voorjaar zal Buurtlab 070 samen met de gemeente Den Haag een Klimaatcafé organiseren. Dit is een van de initiatieven die voortkomt uit het Haags Klimaatakkoord waar ook de Universiteit Leiden aan meedoet. Onderzoekers en studenten bespreken met bewoners en organisaties wat er nodig is om de opwarming van de aarde terug te dringen en wat er op lokaal niveau kan worden gedaan. Het mobiele lab gaat vervolgens verder aan de slag met alle suggesties. Daarnaast organiseert Buurtlab 070 ook andere activiteiten waarbij de stad en universiteit samenwerken aan thema’s zoals duurzaam voedsel en het vergroten van de biodiversiteit. Breeman: ‘Met bewoners gaan we de huidige biodiversiteit meten in tuinen en in openbaar groen. Het team maakt hierbij gebruik van de onderzoeksmethoden die promovendus Joeri Morpurgo ontwikkelde om in Den Haag de diversiteit aan planten- en insectensoorten te meten.'

Eerstejaarsstudenten Leiden University College

Het tweede project, dat eveneens 50.000 euro subsidie ontvangt, zorgt ervoor dat ook eerstejaars van het Leiden University College (LUC) hun bijdrage leveren aan Haagse vraagstukken. Het programma Global Challenges: Local Engagement wordt vanaf volgend collegejaar vernieuwd. Eerstejaarsstudenten krijgen structureel de kans om lokale en mondiale vraagstukken met elkaar te verbinden, legt LUC-decaan Giles Scott-Smith uit: ‘Wereldwijde culturele, politieke en economische ontwikkelingen spelen zich niet ergens anders af, maar ook letterlijk hier voor de deur.’ Zoals de toenemende kloof tussen arm en rijk, voedselonzekerheid en eenzaamheid. Door praktijkopdrachten op dit soort belangrijke thema’s raken LUC-studenten nog meer verbonden met de stad waar ze zowel studeren als wonen, aldus Scott-Smith.

Daarom bevat het nieuwe programma ook een onderdeel Nederlandse taal en cultuur voor internationale studenten en er is extra aandacht voor een verantwoorde en prettige omgang met de diverse bewoners. Scott-Smith: ‘Met dit programma haalt LUC het beste uit de Haagse locatie en spelen we in op de identiteit van de stad.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.