De 67 Leidse professoren van begraafplaats Groenesteeg
In de week waarin de universiteit haar 450e verjaardag viert, presenteert emeritus-hoogleraar Lodewijk Kallenberg zijn boek: Geleerdheid onder de zerken. De zevenenzestig professoren van de historische begraafplaats Groenesteeg.
Wie in Leiden wel eens door het Singelpark wandelt, kent vast begraafplaats Groenesteeg. Die laatste rustplaats is sterk verbonden met de universiteit omdat er 67 Leidse professoren begraven liggen.
Levensverhalen
‘Met dit boek wil ik hun hele leven belichten en beschrijven wat hun betekenis was voor wetenschap en samenleving,’ vertelt Kallenberg. Hij dook diep in hun levensverhalen en belicht naast wetenschappelijke prestaties ook persoonlijke aspecten, zoals hun loopbaan vóór hun benoeming en hun gezinssituatie.
Rector magnificus Hester Bijl schrijft in het voorwoord: ‘Geleerdheid onder de zerken is een waardevolle aanvulling op de geschiedschrijving van de universitaire gemeenschap en de Universiteit Leiden die in 2025 450 jaar bestaat.’
De tijd vooruit
Kallenberg deelt alvast drie opmerkelijke verhalen van professoren die volgens hem hun tijd vooruit waren. Ben je benieuwd naar meer verhalen? Kom op 3 februari luisteren naar zijn lezing.
Begraafplaats Groenesteeg
Vanaf 1828 werd het begraven in kerken definitief verboden. Stadsarchitect Salomon van der Paauw ontwierp toen begraafplaats Groenesteeg. De begraafplaats telt 1149 graven, waarin 4973 personen hun laatste rustplaats vonden. Na sluiting in 1975 en een renovatie in 1995 kreeg de begraafplaats de status van ‘begraafplaats in ruste’ en werd het onderdeel van het stadspark.
Frederik Kaiser (1808-1872)
Frederik Kaiser, geboren in Amsterdam, raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in wiskunde en sterrenkunde. Al voor zijn 20e verjaardag werd hij aangesteld als observator van de Leidse Sterrewacht. Kaiser verwierf wereldwijde bekendheid door zijn nauwkeurige berekening van de komeet Halley in 1835 en zette zich onvermoeibaar in voor de bouw van een nieuwe Sterrewacht, die in 1861 werd geopend. Op 1 augustus 1872 werd Kaiser onder grote belangstelling in zandgraf 400 op Groenesteeg begraven.
Abraham Everardus Simon Thomas (1820-1886)
Abraham Everardus Simon Thomas, geboren in Amsterdam, promoveerde in 1845 in Leiden. Hij specialiseerde zich in verloskunde, waarin hij op 27-jarige leeftijd de eerste hoogleraar in Nederland werd. Hij stond aan de wieg van vele innovaties, zoals betere technieken voor keizersneden en de oprichting van een polikliniek voor zwangere vrouwen. Voor complexe bevallingen was Simon Thomas altijd beschikbaar, al was het midden in de nacht. Hij was een gewaardeerd arts en geliefd docent, maar bleef ook kritisch en vernieuwend in zijn werk. Hij overleed in 1886 en werd begraven in een keldergraf bij een van zijn dochters, die op 14-jarige leeftijd overleed. Bij zijn begrafenis was met name de vrouwelijke bevolking van Leiden ruim vertegenwoordigd.
Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936)
Christiaan Snouck Hurgronje, geboren als zoon van een dominee, was een pionier die de islam en de cultuur van Nederlands-Indië bestudeerde. Na zijn studie Semitische letterkunde aan de Universiteit Leiden promoveerde hij in 1880 proefschrift ‘Het Mekkaansche feest,’ een studie gebaseerd op Arabische bronnen. Zijn werk leidde hem naar Mekka, waar hij het islamitische leven bestudeerde. Snouck was de eerste westerling die foto’s maakte van het leven in Mekka en schreef er een boek over. Zijn expertise maakte hem een invloedrijke adviseur voor de koloniale overheid in Nederlands-Indië. Snouck Hurgronje overleed in 1936, en werd begraven op Groenesteeg. Zijn graf wordt nog regelmatig door mensen uit Indonesië bezocht.
Boekpresentatie en lezing
Op 3 februari presenteert Lodewijk Kallenberg zijn boek Geleerdheid onder de zerken in het Kamerlingh Onnes Gebouw. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan rector magnificus Hester Bijl. Na afloop is er een boekverkoop (speciale prijs!) en signeersessie.
Aanmelden: stuur een e-mail naar hvolaanmelden@oudleiden.nl en geef je naam en telefoonnummer door, ook van personen die je meeneemt.