Universiteit Leiden

nl en

Marlotte Roldaan op uitwisseling in San Francisco: ‘Gooi jezelf in het diepe’

Master student Encyclopedie en filosofie van het recht Marlotte Roldaan vertrok in januari 2024 voor vijf maanden naar de Verenigde Staten om daar in San Francisco te gaan studeren. Haar advies voor mensen die twijfelen: ‘Gooi jezelf in het diepe’.

Waarom heb je ervoor gekozen om op uitwisseling te gaan?

Ik wilde altijd al graag een periode in het buitenland studeren. Leiden is een erg leuke stad, maar na een paar jaar is alles en iedereen wel bekend. Je komt elkaar bij wijze van spreken allemaal tegen in de supermarkt. Het leek mij fijn om tijdens mijn studententijd ergens naartoe te gaan waar ik helemaal opnieuw kon beginnen en waar ik niemand kende. Daarnaast vond ik het ook tof om een uitwisseling te doen buiten Europa.

Hoe heb je de voorbereiding aangepakt?

Mijn voorbereiding liep een beetje gek, omdat ik in eerste instantie de inschrijfdeadline had gemist. Op dat moment was ik mijn scriptie aan het schrijven, maar ik wilde alsnog heel graag op uitwisseling, ondanks dat ik al in mijn master zit. Eigenlijk ben ik toen gewoon langs de balie van het OIC (Red. Onderwijs Informatie Centrum) gelopen en heb ik gevraagd of dat nog mogelijk was. Zij gaven aan dat dat kon, en kon ik mijn voorkeuren opgeven. Ik kreeg een plek toegewezen bij de University of California College of the Law (UC Law SF) in San Francisco. Hierna krijg je van de universiteit een lijst met dingen die geregeld moeten worden, zoals huisvesting en je visum.

Liep je bij de voorbereiding verder tegen problemen aan?

Ik had me echt wel verkeken op hoe duur alles was. In San Francisco is een woningcrisis gaande en je betaalt al makkelijk $1200 aan huur. Als je op de campus wil wonen, zijn de kamers nog duurder. Ook moet je een zorgverzekering afsluiten en dat was vrij duur. Achteraf bleek dat dit niet verplicht was, dus ik raad aan om dit goed uit te pluizen vooraf. Verder kreeg ik wel enorm veel hulp bij alles wat er geregeld moest worden. Een medewerker van UC Law SF was 24/7 bereikbaar en hielp bij alles, van de ambassade tot de douane.

Was het onderwijs heel anders dan in Nederland?

Ik volgde een aantal vakken over legal ethics, de civil rights movement en US politics and constitution. Je merkt wel dat werkgroepen daar anders zijn dan in Nederland. Het leeft echt. Iedereen was er tijdens die vakken mee bezig om kennis uit te wisselen en te participeren. In Nederland worden werkgroepen nog wel eens gezien als een ‘moetje’. Ook kreeg ik gewoon telefoonnummers van docenten die ik wel een belde als ik iets niet begreep. Dat heb ik in Nederland nog nooit gedaan.

Wat is je mooiste herinnering?

Ik heb tijdens mijn uitwisseling een paar hele vette reizen gemaakt. Mijn favoriet was een roadtrip die ik maakte met een Amerikaanse vriendin die vanuit California naar Colorado ging verhuizen. We zijn toen met haar auto daarheen gereden. Dat was ongeveer 2000 kilometer. We reden over zoutvlaktes bij Utah en sliepen in de auto. Toen merkte ik pas echt hoe groot de VS eigenlijk is. Er zijn zoveel verschillende klimaten en de natuur is overal anders. Ik maakte deze reis net voordat ik weer naar Nederland ging, dus dat was ook wel een mooie afsluiting.

Wat heeft de uitwisseling je opgeleverd?

Ik denk dat ik er een stuk zelfverzekerder door ben geworden. In San Francisco kon ik echt vanaf nul beginnen, omdat ik er niemand kende. Je werd daardoor gedwongen om uit je comfortzone te stappen en alles zelf, in je eentje, te ontdekken. Het is negen uur tijdsverschil met Nederland, dus je bent het grootste deel van de tijd op jezelf – en alle mensen die je daar ontmoet-  aangewezen. Dat ging me goed af!

Wat voor tips zou je meegeven aan andere studenten die overwegen op uitwisseling te gaan?

De belangrijkste tip die ik kan geven is om gewoon te gaan! Het levert je zoveel op. Dat hoeft natuurlijk niet naar de andere kant van de wereld, het kan ook dichterbij huis. De voordelen daarvan zijn dat het vaak goedkoper uitvalt en dat je bijvoorbeeld met kerst gewoon naar huis kan gaan. Kies een klimaat dat je lekker vindt of een taal en cultuur die je aanspreekt, gooi jezelf in het diepe en leer op je eigen benen staan. Binnen een mum van tijd voel je je thuis!

Tekst: Wouter Geerts
Beeld: Marlotte Roldaan

Interesse in een uitwisseling?

Als je wilt starten met je buitenlandse studie in het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026 dan kun je je aanmelden tot 15 januari 2025 23:59 uur. 

Meer informatie vind je hier!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.