Universiteit Leiden

nl en

Keuzegids: zes bachelor-topopleidingen bij Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden heeft zes bachelor-topopleidingen volgens de Keuzegids universiteiten 2025. De Leidse universiteit staat hierdoor op de vierde plaats van brede universiteiten met de meeste topopleidingen.

Het gaat in Leiden en Den Haag om de volgende topopleidingen:

•             Biomedische wetenschappen
•             Griekse en Latijnse taal en cultuur
•             Klinische Technologie (deze opleiding is een samenwerking met de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam)
•             Liberal Arts and Sciences: Global Challenges
•             Nederlandse taal en cultuur
•             Religiewetenschappen

‘Ik ben trots op al onze topopleidingen', zegt rector magnificus Hester Bijl. 'Dat deze zo hoog scoren volgens het oordeel van onze studenten, is een grote opsteker voor onze docenten. Het is momenteel geen makkelijke tijd, gezien de bezuinigingen die op de universiteiten afkomen. We moeten hoe dan ook ons onderwijs(aanbod) blijven ontwikkelen en verbeteren. En dat doen we onder meer via de uitslagen van de NSE waar de Keuzegids op gebaseerd is.'

Beoordeling

De jaarlijkse Keuzegids is een onafhankelijke gids voor studiekiezers die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt. De gids bevat het actuele opleidingsaanbod van universitaire bacheloropleidingen, met aandacht voor inhoudelijke verschillen. De scores zijn onder meer gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) die studenten jaarlijks invullen. In 2024 is de enquête ingevuld door ruim 268.000 studenten. Daarnaast bevat de Keuzegids informatie over instroom, doorstroom en arbeidsmarktperspectieven voor de verschillende opleidingen. Een studie krijgt het predicaat topopleiding als meer dan 75 van de 100 punten worden behaald.

Bovengemiddelde score op interdisciplinair onderwijs

Vorig jaar had Leiden ook zes topopleidingen. Vijf zijn hetzelfde als afgelopen jaar, Religiewetenschappen is aan het rijtje toegevoegd. Duitse taal en cultuur was in 2023 nog wel een topleiding, maar kreeg dit jaar geen score omdat te weinig studenten de NSE invulden om een betrouwbare score te geven.

Een aantal opleidingen bij de faculteit Geesteswetenschappen scoren zeer goed, maar halen net niet genoeg punten voor het predicaat topopleiding. Het gaat onder andere om de opleidingen Chinastudies, Oude Nabije Oosten-studies, Engelse taal en cultuur en Italiaanse taal en cultuur.

In vergelijking met andere universiteiten scoort Leiden, net als Groningen, bovengemiddeld op interdisciplinair onderwijs.

Verschillen zijn klein

De Universiteit Leiden bezet met deze resultaten de vierde plaats van de zes brede universiteiten in de ranglijst. Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen staan boven Leiden op respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats. De verschillen tussen de universiteiten zijn klein. Zo scoort Groningen slechts een halve punt meer dan Leiden. De meeste instellingen scoren met hun bacheloropleidingen binnen de marge van het landelijk gemiddelde, aldus de Keuzegids.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.