Universiteit Leiden

nl en

Humanities Hub geopend: nieuwe digitale faciliteiten voor onderzoekers en studenten

De nieuwe Humanities Hub in het Huizingagebouw is dinsdag 3 december officieel geopend. Onderzoekers lieten trots zien welke mogelijkheden er in de verschillende labs zijn om digitale technologieën te gebruiken bij geesteswetenschappelijk onderzoek.

De Humanities Hub bestaat uit verschillende labs waar wetenschappers en studenten digitale faciliteiten kunnen gebruiken. Ook zijn er onderzoekers aanwezig die helpen bij het inzetten van deze digitale onderzoeksmiddelen. Zo is er onder andere een Digital Lab, een AI Lab, een filmstudio en een podcaststudio.

Digital Lab

In het Digital Lab hielp onderzoeker Sarita Koendjbiharie een belangstellende met het opdoen van een VR-headset. ‘Met deze headsets ervaren proefpersonen een virtual reality-simulatie voor ons onderzoek naar empathie. Deelnemers maken een verhaal mee van een mevrouw die racisme ervaart in de trein. In mijn onderzoek kijk ik of je met deze VR-ervaring je beter kan inleven in een persoon, vergeleken met het lezen van hetzelfde verhaal’.

Televisiepresentator, journalist en lecturer Twan Huys

Journalism Lab

‘De redactievergadering gaat beginnen!’, riep hoogleraar Jaap de Jong door de zaal van het Digital Lab. Een deel van de aanwezigen verplaatste zich naar het naastgelegen Journalism Lab, waar presentator Twan Huys en masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media vertelden over de podcast Collegetour die zij samen maken. ‘Ik ben aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de afleveringen’, zegt Huys. Het is de studenten gelukt om een indrukwekkende reeks van gasten te regelen, zoals journalist Janine Abbring en media-ondernemer Derk Sauer. Huys kon ook onthullen wie de laatste gast in deze podcastreeks is: tv-icoon Sonja Barend, die nog maar zelden een interview geeft.

Angus Mol, initiatiefnemer en directeur van Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH)

Opening door de decaan

Decaan Mark Rutgers prees de nieuwe mogelijkheden die de Humanities Hub biedt aan onderzoekers en studenten. ‘In deze labs kunnen zij nieuwe vaardigheden leren, bekend worden met digitale technieken, expertise gebruiken en kennis delen.’ Initiatiefnemer Angus Mol nodigde de aanwezigen uit om vaker langs te komen en vooral collega’s en medestudenten mee te nemen. 'Dat is wat we voor ogen hadden toen we droomden over deze hub in 2022. We wilden zichtbaarder zijn met onze digitale vaardigheden en ons onderzoek. Dat is ons nu gelukt op deze centrale plek. Deze hub is niet alleen voor wetenschappers die al bezig zijn met digital humanities, maar voor al ons personeel en studenten.’ Naast de infrastructuur is er ook begeleiding in hoe deze technieken gebruikt kunnen worden, benadrukte Mol.

AI-lab

De laatste jaren is er veel belangstelling in kunstmatige intelligentie, en dat was te merken aan de inloop in het AI-lab. Promovendus Matthew Sung liet zien hoe hij met behulp van AI onderzoek doet naar de verspreiding van dialecten. ‘Met AI kunnen we complexe relaties tussen dialecten onderzoeken. In hoeverre is er bijvoorbeeld sprake van historische migratie? Het is onmogelijk om handmatig een dataset met 200 verschillende dialecten te doorzoeken. Met AI kunnen we de complexe relaties tussen dialecten visualiseren, zodat we ze kunnen interpreteren.’

In het AI-lab staan high performance computers waarop AI-modellen getraind kunnen worden. Ook kan er verbinding worden gemaakt met de Leidse supercomputer ALICE. De aanwezigen konden tijdens de opening chatten met een ‘willekeurige student’, waar uiteindelijk toch een chatbot achter bleek te zitten.

Ludic Lab

Voor sommige aanwezigen was het even zoeken, maar achterin de hub in een kleine ruimte is het Ludic Lab te vinden. Hier zijn moderne bordspellen, spelcomputers, maar ook eeuwenoude spellen te vinden. Aris Politopoulos is archeoloog en doet onderzoek naar hoe het verleden wordt weergegeven in deze spellen. ‘Hier in het Ludic Lab werken we aan een collectie, een soort game library.’ ‘Spel’ speelt ook een belangrijke rol in het onderzoek van Hoogleraar Nieuwe Media en Digitale Cultuur, Sybille Lammes. ‘Dit lab kan zowel ons onderzoek als ons onderwijs verrijken’, vertelde zij. Lammes nodigde de aanwezigen uit om te komen spelen, voor hun onderzoek, maar ook om creatief na te denken of voor teambuilding.

Een volledig overzicht van alle labs en faciliteiten is te vinden op de webpagina van de Humanities Hub. Daar vind je ook de openingstijden en mogelijkheden om plekken en apparatuur te reserveren. Ook onderzoekers en studenten van andere faculteiten zijn welkom om de mogelijkheden te verkennen en kunnen contact opnemen met het Digital Lab.

Tekst: Tom Janssen
Foto's: Rob Dorresteijn

Meer over de Humanities Hub

Meer informatie over de nieuwe hub vind je op de Humanities Hub-pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.