Universiteit Leiden

nl en

Universiteit druk bezig met creëren veiligere werk- en studeeromgeving

Sinds de demonstratie op de campus Wijnhaven, nu ruim een jaar geleden, heeft de Universiteit Leiden verschillende plannen en initiatieven ontplooid om een zo veilig mogelijke werk- en studeeromgeving voor onze universitaire gemeenschap te creëren. Met dit bericht wil het college van bestuur meer inzicht geven op wat er sindsdien is gebeurd en wat we nog kunnen verwachten.

In de eerste plaats heeft de universiteit het eigen veiligheidsbeleid onder de loep genomen. Deze blik heeft geleid tot een conceptversie van een ‘Beleidskader Veiligheid’. College en Universiteitsraad zullen dit concept uitgebreid gaan bespreken, want het college is erg benieuwd naar de inzichten en adviezen van de UR op dit punt.  

Transparantie en meer medezeggenschap

In de conceptversie ‘Beleidskader Veiligheid’ worden onder andere aandacht besteed aan efficiënte en transparante communicatie rondom veiligheid, risicomanagement, de organisatie en uitvoering van de veiligheidszorg binnen de universiteit, inhoudelijke veiligheidsmaatregelen, privacy en medezeggenschap. Met dit beleidskader hoopt het college van bestuur meer duidelijkheid te geven over veiligheidskwesties, transparanter te communiceren en de medezeggenschap op dit onderwerp verder te vergroten. 

Huisregels, gevoelens, een open dialoog

Daarnaast heeft de universiteit het afgelopen jaar verschillende acties ondernomen om de veiligheid van onze medewerkers en studenten verder te vergroten. Zo zijn er nieuwe -verruimde- huisregels omtrent het organiseren van protesten opgesteld, en er is een inclusievere werkwijze ontwikkeld rond het gebruik van universitaire gebouwen en terreinen. Sinds het opstellen van de nieuwe huisregels zijn alle aanvragen overigens gehonoreerd. 

Daarnaast hebben college en bestuurders vele gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de verschillende groepen die onze gemeenschap telt. Insteek was een beter beeld krijgen van de gevoelens en overtuigingen die binnen onze gemeenschap leven, en het bevorderen van de onderlinge dialoog.

Onderzoek door Berenschot

Naar aanleiding van 9 november 2023 heeft het cvb aan adviesbureau Berenschot gevraagd om de gebeurtenissen voor, tijdens en na de demonstratie te laten onderzoeken. Tijdens de onaangekondigde demonstratie voelde een deel van de aanwezigen zich geïntimideerd door de demonstranten, en waren er klachten over het optreden van sommige beveiligers. 

Het college hecht eraan zich hier nogmaals uit te spreken over de gang van zaken en verontschuldigt zich voor gevoelens van onveiligheid en intimidatie die zijn ontstaan door het optreden van de beveiligers, met name de achtervolging na afloop van de demonstratie. Ook de daaropvolgende reactie was te snel, nog niet alle feiten waren op dat moment bekend. Het college trekt hier de nodige lessen uit 

Dit rapport is inmiddels verschenen, het college van bestuur heeft kennis genomen van de inhoud. In januari zal het rapport van Berenschot in de Universiteitsraad verder worden besproken. Lees hier het rapport, de begeleidende brief, en de reactie van het college daarop.

Waardevolle bijdrage

Met de bovenstaande initiatieven hoopt het college van bestuur een waardevolle bijdrage te leveren aan het creëren van een veilige campus voor onze hele gemeenschap. Het college roept iedereen op om mee te werken aan het realiseren van zo’n werk- en leeromgeving.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.