UNICEF Student Team Leiden: ‘Iedereen heeft een eigen rol te vervullen bij de Universiteit Leiden’
Op 20 november 2024 is het Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Ter gelegenheid organiseert het UNICEF Student Team Leiden een lezing over kinderrechten. Wij spraken met bestuursleden Rewina Teferi Hagos en Tugwell Chadyiwanembwa over hun motivatie.
Wat is het UNICEF Student Team?
Rewina: Wij zijn een vrijwilligersorganisatie voor studenten die voor UNICEF werkt en allerlei evenementen organiseert. Dit jaar richten we ons bijvoorbeeld op een groot project om geld op te halen voor ecologisch-verantwoorde dorpen in Madagaskar om kinderen te helpen omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast zamelen we ook geld in voor projecten in Oekraïne, Soedan en Palestina.
Wat is het belangrijkste doel van het studententeam?
Tugwell: We richten ons voornamelijk op het bevorderen van kinderrechten op wereldwijde schaal. We werken samen met UNICEF om deze rechten over de hele wereld op de agenda te krijgen. Ik vind het belangrijk dat mensen het belang van kinderrechten duidelijk begrijpen en waarderen. We moeten mensen betrekken bij het proces om dat begrip te bevorderen en dat proberen we te doen door een gemeenschap op te bouwen.
Rewina: UNICEF is een kinderrechtenorganisatie, dus de twee belangrijkste dingen zijn het vergroten van het bewustzijn voor kinderrechten en het werven van fondsen voor allerlei projecten om die rechten te verbeteren. Niet alleen voor het Madagaskar-project, maar ook voor andere kwesties. We proberen mensen bewust te maken van de problemen buiten je eigen ‘bubbel’ en mensen kennis te laten maken met verschillende vrijwilligersprojecten.
Tugwell: Iedereen heeft een eigen rol te vervullen bij de Universiteit Leiden. Wanneer we afgestudeerd zijn, gaan we uiteen naar verschillende vakgebieden en regio’s over de hele wereld. Dit is dus het beste moment om een cultuur te creëren waarin het bevorderen van kinderrechten centraal staat.
Wat voor activiteiten organiseren jullie?
Rewina: We richten ons over het algemeen op studenten met lokale en betaalbare activiteiten, zodat iedereen mee kan doen. Tot nu toe hebben we een pubquiz en een bakavond georganiseerd. Op 20 november houden we een lezing ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Ook hopen we die dag op verschillende plekken in Leiden koekjes en gebak te verkopen om zo geld op te halen.
Wat was de belangrijkste reden waarom je bij het UNICEF Student Team bent gegaan?
Rewina: In mijn thuisland werkte ik al bij UNICEF. Toen ik hier begon met studeren, wilde ik graag doorzetten waarmee ik in Ethiopië begonnen was. Ik had al een interesse in kinderrechten en ervaring in het werkveld. Binnen het Student Team kon ik mijn werk combineren met het bevorderen van kinderrechten.
Tugwell: Voor mij is het puur een passie om kinderrechten te promoten. Ik werk al een tijdje in dit werkveld en wij volgen allebei de Advanced Master’s in International Children’s Rights. Ik dacht dat dit een kans kon zijn om anderen te motiveren.
Jullie zijn allebei bestuurslid van het UNICEF Student Team. Wat zijn jullie verantwoordelijkheden?
Rewina: Ik ben de voorzitter, dus het is mijn verantwoordelijkheid om het bestuur te coördineren. De meeste andere bestuursleden zijn verantwoordelijk voor een aantal vrijwilligers die contact met nieuwe ideeën voor activiteiten komen. Ik help met de communicatie bij dat soort activiteiten en ik ben verantwoordelijk voor het contact met het nationale bestuur en het UNICEF-kantoor.
Tugwell: Als Hoofd Bewustwording is mijn belangrijkste verantwoordelijkheid het vergroten van het bewustzijn voor kinderrechten. Ik probeer alle projecten die we organiseren te verbinden met de essentie van kinderrechten.
20 november is de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Wat herdenken of vieren we?
Tugwell: 20 november is een belangrijke dag op de kalender van de Verenigde Naties. Het is de datum waarop de Algemene Vergadering van de VN de Verklaring van de Rechten van het Kind en het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aannam. Het is een dag om na te denken over waar we nu staan en wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat elk kind ter wereld rechten heeft. Het is ook een dag om te vieren hoe ver we zijn gekomen.
Kun je iets meer vertellen ovder de lezing die jullie organiseren?
Rewina: Ann Skelton, de huidige voorzitter van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind, geeft de lezing op 20 november.
Tugwell: Het thema van de lezing is ‘Investeren in onze kinderen is investeren in onze toekomst’. Als we allemaal serieus investeren in kinderen kunnen we veel wereldwijde problemen oplossen. We willen deze boodschap overbrengen aan alle studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden en aan alle andere Leidenaren.
Daarnaast willen we Leiden blauw kleuren op 20 november. De kleur blauw staat zowel voor kinderen als voor UNICEF. Daarom moedigen we iedereen aan om die dag iets blauws te dragen, ook als je niet naar de lezing komt.
Tekst: Wouter Geerts
Beeld: Tugwell Chadyiwanembwa
De lezing van het UNICEF Student Team vindt plaats op woensdag 20 november van 15:30 tot 17:00 in het Kamerlingh Onnes Gebouw, kamer C1.31. Schrijf je hier in!
Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind vinden nog twee andere evenementen plaats, waar medewerkers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aanwezig zullen zijn om hun expertise over kinderrechten te delen:
- Ann Skelton zal een keynote speaker zijn bij de uitreiking van de Internationale Kindervredeprijs in Amsterdam op dinsdag 19 november;
- Sheila Varadan is panellid op het The Hague Human Rights Film Festival 2024 op donderdag 21 november.