The Nuance Project: Respectvolle gesprekken over gevoelige thema’s geven studenten hoop
Studenten van de Universiteit Leiden hebben in Den Haag het platform The Nuance Project opgezet voor open en respectvolle gesprekken over gevoelige thema’s. Het doel is elkaar echt te begrijpen en te verbinden, ook al heeft iedereen een andere mening.
De initiatiefnemers van The Nuance Project merken dat gesprekken over controversiële onderwerpen vaak lijken op een politiek debat en polariserend kunnen zijn. De studenten leggen tijdens hun tweewekelijkse bijeenkomsten de nadruk op dialoog en menselijkheid. Ezra Pardovitch: 'Tijdens de bijeenkomsten delen deelnemers hun perspectieven en ervaringen. Als je de ander niet reduceert tot iemand die ideologisch gezien tegenover jou staat, maar erkent als een weldenkend mens met een welgevormde mening, dan zorgt dat voor wederzijds respect.’
Begrip
De drijfveren van de initiatiefnemers zijn persoonlijk. Pardovitch heeft een Joodse achtergrond, en ervaart om die reden de afgelopen jaren in toenemende mate discriminatie. Door gesprekken met andere studenten merkte hij dat mensen die zogenaamd tegenover elkaar staan, elkaar goed kunnen vinden in de gevoelens die zij ervaren. Zijn oproep voor begrip en een menselijk gesprek in de groepsapp van zijn studie, waar naar aanleiding van 7 oktober nare berichten over zowel Israël als Gaza werden gestuurd, leidde tot contact met andere studenten.
Mensen die zogenaamd tegenover elkaar staan, kunnen elkaar goed vinden in de gevoelens die zij ervaren.
Twee van die studenten waren Anousha Hikmat en Inbar Avraham, die parallel aan Pardovitch op een soortgelijke zoektocht waren gegaan. Hikmat en Avraham kwamen in gesprek na een college over het conflict. Hikmat: ‘We dachten niet hetzelfde over het conflict, maar ons gesprek hielp om de nadruk te leggen op menselijkheid en dat deed iets met mij.’
Verbinding
Hikmat vluchtte op jonge leeftijd met haar familie uit Afghanistan en groeide op in een conservatieve omgeving in Nederland. ‘Ik heb ervaren hoe belangrijk het is om contact te zoeken met mensen die anders zijn. Dat creëert begrip en kan vooroordelen doorbreken.’ Voor haar draait het om de kracht van verbinding, zelfbeschikking en het vermogen om voorbij culturele en ideologische verschillen te kijken. ‘Ik weet hoe schadelijk polarisatie van bovenaf en een gebrek aan dialoog kunnen zijn’. Met verdriet heeft ze dit gezien in zowel Afghanistan als Nederland.
‘Ik weet hoe schadelijk polarisatie van bovenaf en een gebrek aan dialoog kunnen zijn.’
Ook Zayaan Noorani was op zoek naar menselijkheid, en volgde Avraham op als organisator van The Nuance Project. Ze ving verschillende meningen op en wilde beter begrijpen waarom mensen bepaalde opvattingen hebben. ‘Ik vind het moeilijk om zomaar iemand met zo’n vraag te benaderen.’ Ze zag een gebrek aan ruimte waar mensen open met elkaar in gesprek konden gaan. Noorani benadrukt dat het niet alleen van belang is om anderen te begrijpen, maar ook om je eigen gedachten zonder angst voor kritiek te kunnen delen. Door naar elkaars ervaringen te luisteren, hoopt ze dat mensen meer respect en begrip voor elkaar ontwikkelen.
Verschillende interpretaties van woorden
The Nuance Project biedt studenten sinds een paar maanden een plek om gehoord te worden. Tijdens bijeenkomsten wordt over een bepaald onderwerp gesproken onder leiding van een dialoogbegeleider. Eerdere gesprekken gingen bijvoorbeeld over veiligheid op de campus of terminologie. Veel begrippen, concepten, slogans en woorden hebben voor verschillende mensen een verschillende betekenis. ‘Als jij snapt hoe iemand een bepaalde slogan interpreteert, snap je ook waarom die persoon die slogan gebruikt. En als je het erover hebt, begrijp je ook welk gevoel het bij de ander kan oproepen’, legt Pardovitch uit.
Hoop
Na iedere bijeenkomst sturen de studenten de deelnemers een enquête, waarin ze hun ervaringen kunnen delen. Opvallend is dat het woord ‘hoop’ vaak terugkomt in deze enquêtes. Deelnemers voelen zich gehoord en begrepen en voelen dat ze de vrijheid hebben om hun eigen mening te geven zonder in een kamp te worden geduwd. Twee initiatiefnemers zelf geven aan zich minder eenzaam en angstig te voelen dan eerst. Ze hebben het gevoel dat ze over hun gevoelens mogen spreken en ertoe doen. Hikmat: ‘Het geeft mij hoop dat ook andere mensen op zoek zijn naar connectie en willen luisteren naar een ander.’
Nog meer informatie over The Nuance Project is te vinden op de pagina van POPcorner The Hague. Op deze pagina kan je je ook aanmelden voor een bijeenkomst. Er is ook een Whatsapp-community waarin alle actuele updates over de bijeenkomsten zijn te vinden.
Tekst en beeld: Dagmar Aarts
Foto: Zayaan Noorani, Anousha Hikmat en Ezra Pardovitch