Start testfase Atelier: de nieuwe onderwijsvorm binnen onze faculteit
We zijn blij een grote stap binnen het onderwijs te kunnen delen: de introductie van de testfase (pilot) Atelier. Een nieuwe onderwijsvorm binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid. Deze pilot wordt gehouden voor voltijd propedeusestudenten in een tutorgroep die de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid monodisciplinair volgen. De pilot wordt in het huidige collegejaar 2024-2025 uitgevoerd tijdens het derde blok van de propedeuse en is een belangrijke pijler in de vernieuwing van ons juridisch onderwijs.
Hoe ziet de pilot Atelier eruit?
De nieuwe onderwijsvorm Atelier biedt vakoverstijgend kleinschalig onderwijs. De pilot Atelier is een onderdeel van het onderwijs van drie vakken binnen hetzelfde blok. Deze pilot vindt plaats naast het reguliere hoorcollege en werkgroep onderwijs. Naast meer waardevolle contactmomenten tussen docent en student in kleinere groepen, ligt de focus op activerend onderwijs.
- Doel: In kleine groepen van 18 studenten zal het Atelier bijdragen aan: het leggen van dwarsverbanden tussen vakken en disciplines van het recht, ontwikkeling van vaardigheden en kritische reflectie op de studiestof.
- Inhoud: De pilot Atelier biedt uitdagend onderwijs rond actuele en maatschappelijke casuïstiek. Het onderwijs binnen het Atelier zal bestaan uit opdrachten die een vraagstuk vanuit verschillende kanten bekijken, vaardighedenonderwijs en interdisciplinaire vraagstukken.
- Duur: De pilot duurt 6 weken. Elke week volgen studenten één keer Atelier van 2 uur. Het Atelier voegt dus 2 uur extra onderwijs per week toe aan de reguliere contacturen. Het atelieronderwijs vindt fysiek plaats op het KOG en/of in de Sterrewacht.
- Vakken en thema: De deelnemende vakken aan de pilot zijn: Inleiding Europees Recht, Inleiding Bestuursrecht en Grondslagen van het recht. De pilot zal zich richten op het thema milieu.
Wie kan deelnemen aan de pilot?
De pilot wordt gehouden voor voltijd propedeusestudenten in een tutorgroep die de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid monodisciplinair volgen. Dit zijn de studenten uit tutorgroep 219 tot en met 238. De betreffende studenten ontvangen een aparte uitnodiging om deel te nemen en zich aan te melden.
Waarom deelnemen aan de pilot?
- Studenten die voldoende aanwezig zijn geweest, actief hebben deelgenomen aan de ateliers én hebben voldaan aan de opdrachten in de ateliers, verdienen per vak 0,5 bonuspunt op het schriftelijke (eind)tentamen. De precieze regels hierover worden voor de start van het Atelier gecommuniceerd.
- De pilot biedt uitdagend onderwijs rond maatschappelijk relevante casuïstiek.
- Kleinschalig onderwijs met meer waardevolle contactmomenten tussen studenten en docenten.
Aanleiding van de pilot
De pilot Atelier is ontwikkeld als onderdeel van de Kernvisie. Vanuit de Kernvisie streven we naar meer contactmomenten tussen studenten en docenten waarbij studenten zich kunnen ontplooien op vakoverstijgende thema’s door middel van interdisciplinair vaardighedenonderwijs.
Vragen of meer informatie?
Bekijk de FAQ voor meer informatie. Heb je vragen over de pilot? Neem dan contact op met de coördinator Atelier Kristof Gombeer (k.c.n.gombeer@law.leidenuniv.nl). Heb je vragen over het aanmeldproces voor de pilot? Dan kun je terecht bij het OIC (onderwijsinformatiecentrum@LAW.Leidenuniv.nl).