Meerdere Leidse bètastudenten blinken uit en winnen KHMW-Jong Talentprijs
Een ware prijzenregen voor studenten van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen tijdens de jaarlijkse uitreikingsmiddag van de KHMW-Jong Talentprijzen. Op maandag 25 november ontvingen maar liefst negen eerstejaars een prijs voor beste studieresultaten in het eerste studiejaar. Daarnaast waren er ook afstudeerprijzen voor masterstudenten Sterrenkunde, Biofarmaceutische Wetenschappen, Biologie, Farmacie en Wiskunde.
Elk jaar reikt de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) een aantal prijzen uit aan jong talent in de technische en exacte opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs.
Voor eerstejaarsstudenten is er de Jong Talent-aanmoedigingsprijs voor de beste studieresultaten in het eerste studiejaar. Onder de winnaars negen studenten van FWN. Ze kregen een certificaat en 500 euro prijsgeld.
Jayvan Schuurbiers (op de foto): 'Ik koos voor Biofarmaceutische Wetenschappen omdat het de perfecte combinatie was van mijn lievelingsvakken scheikunde, wiskunde en biologie. Het eerste jaar was precies wat ik ervan verwacht had. Het was erg leuk en de meeste vakken lagen dichtbij mijn interesses.'
Deze studenten wonnen een KHMW-aanmoedigingsprijs
- Max van der Straaten – Aanmoedigingsprijs Natuurkunde
- Onne de Heij – Aanmoedigingsprijs Sterrenkunde
- Farah May – Aanmoedigingsprijs Scheikunde
- Myra Ottens – Aanmoedigingsprijs Scheikunde
- Jayvan Schuurbier – Aanmoedigingsprijs Biofarmaceutische Wetenschappen
- Jonas Kurka – Aanmoedigingsprijs Biologie
- Lance Bakker – Aanmoedigingsprijs Wiskunde
- Niels van Beijnen – Aanmoedigingsprijs Informatica
- Aleksandra Bobrova – Aanmoedigingsprijs Artificial Intelligence
Dr. Saal van Zwanenberg Onderzoeksprijzen
Deze prijs gaat naar studenten in de farmaceutische en medische wetenschappen die een masterscriptie over een geneesmiddel hebben geschreven. Dit keer ging de eerste prijs naar de Leidse Bart van Lieshout van Biopharmaceutical Sciences. Hij kreeg de prijs voor zijn scriptie ‘Pediatric Pharmacokinetics and Safety of Guanabenz for the Treatment of Vanishing White Matter’. Hij ontving een certificaat en 3.000 euro prijsgeld.
Scott Engels won de tweede prijs van 2.000 euro. Hij schreef de scriptie ‘Single-cell immune profiling reveals clonal expansion of age-associated B cells in murine atherosclerosis’.
Afstudeerprijs Sterrenkunde
De afstudeerprijs voor Sterrenkunde ging naar de Leidse Pengpei Zhu. Hij kreeg die prijs voor zijn scriptie ‘NGC833 and NGC835 as a Case Study of Galaxy Interaction in Compact Groups: Kinematics, Ionization and Extinction’.
Met een zelfontworpen methode onderzocht Pengpei hoe sterrenstelsels elkaar beïnvloeden en hervormen in dichtbevolkte gebieden van het universum. Met gegevens van de Very Large Telescope in Chili ontdekte hij dat bij sterrenstelsel NGC 835 gas en sterren worden weggevoerd door een zogeheten ‘getijdenstaart’, terwijl NGC 833 werd verstoord door vroegere activiteit van een zwart gat.
Aan het begin van het project twijfelde Pengpei nog of hij wel ‘goed genoeg’ was voor onderzoek. ‘Maar dankzij de opleiding, de faciliteiten en de geweldige steun van mijn begeleiders, heb ik mijn vertrouwen herwonnen en het plezier in onderzoek herondekt. Het was een waardevolle ervaring.’
Pengpei ontving een certificaat en 3.000 euro prijsgeld.
Afstudeerprijzen Wiskunde
Samuel Tiersma sleepte de Afstudeerprijs Wiskunde in de wacht. Hij kreeg deze prijs voor zijn scriptie ‘Toric-analytic construction of Kuga–Sato varieties’. De prijs bestaat uit een certificaat en 3.000 euro prijsgeld.
Afstudeerprijs Biologie
In de categorie Biologie won de Leidse masterstudent Livia Pietrow de afstudeerprijs. Ze schrijf de scriptie ‘Novel Antibiotics Sources from Plants: From Isolation to Characterization’. Ze ontving een certificaat en 3.000 euro prijsgeld.
Afstudeerprijs voor Life Sciences
Jelien den Hollander van de master Farmacie won de derde prijs in de categorie Life Sciences voor haar scriptie ‘Pharmacokinetic modelling to predict the metabolic saturation of voriconazole in paediatrics with life-threatening invasive fungal infections’. Ze ontving een certificaat en 1.000 prijsgeld.