Liveblog: Alternatieve demonstraties in Leiden en Den Haag tegen bezuinigingen
In Leiden en Den Haag waren donderdag 14 november alternatieve demonstraties nadat de landelijke actie in Utrecht is afgelast. Universiteit Leiden steunt deze acties, die worden georganiseerd door WOinActie. Lees hieronder het liveblog over de demonstraties terug.
14:32 De organisatoren kijken terug op geslaagde demonstraties in Leiden en Den Haag. 'Heel goed dat zoveel mensen bij elkaar zijn gekomen. Het is een opstapje, 25 november gaan we verder', zegt Tanja de Bie, senior beleidsmedewerker die hielp bij de organisatie in Den Haag.
Daarmee sluiten we dit liveblog, bedankt voor het lezen. Het nieuwe landelijke protest zal plaatsvinden op 25 november.
14.20. Op verschillende plaatsen in Leiden en Den Haag wordt de livestream gevolgd, zoals in het Pieter de la Court-gebouw (zie foto) en in het Atrium van het Gorlaeus-gebouw. Zojuist is in de Tweede Kamer bekendgemaakt dat het nieuwe landelijke protest zal plaatsvinden op 25 november.
13.45. Jan Aart Scholte, hoogleraar Global Transformations and Governance Challenges, kijkt tevreden terug op een geslaagde bijeenkomst in Den Haag. 'Wat een fantastische opkomst, het werd pas drie uur geleden aangekongdigd en elke zitplaats is bezet, het zit volledig vol. Als we dit zo kunnen bereiken, dan moeten we het Malieveld ook vol kunnen krijgen. Maar komt het ook over bij de politiek? De bezuinigingen zijn destructief. Ik kan het zelf echt niet geloven.’
13.38. 'Geef jezelf een applaus, jullie zijn hier allemaal last-minute komen opdraven, ook al horen jullie al weken dat jullie naar Utrecht moeten gaan. De studenten zijn de toekomst, en de toekomst wordt vernietigd door de overheid', aldus FNV-woordvoerder Arnout van Ree in Wijnhaven. Er volgt een oorverdovend applaus. Daarna begint de livestream vanuit de Tweede Kamer.
13.30. FGGA-decaan Koen Caminada spreekt in Wijnhaven: 'Het is geweldig dat jullie er zijn. Er zijn slechte plannen en deze protesten zijn een prachtig signaal. Deze plannen moeten van tafel. Studenten en docenten, er zijn relatief minder middelen om onze taken uit te voeren. Maar het gaat ook over waardering en respect. Het gaat erom dat Nederland zichzelf zo tekort gaat doen. Ik maak me in het bijzonder druk om de plannen voor internationalisering. We kunnen nu toptalent aantrekken, maar dat wordt erg ingeperkt. Ik geloof in studenten, hun dromen en hun vermogen om de wereld te veranderen. Onderwijs en onderzoek moeten weer centraal komen te staan in de visie van ons land. Laten we blijven strijden voor waar we voor staan en de toekomst van onze samenleving'. Luid applaus volgt.
13.20. Misha Plagis, universitair docent, spreekt de aanwezigen in Wijnhaven (Den Haag) toe. ‘We kunnen niet innoveren zonder research.’ Ook docent Sem Grootscholten neemt het woord. ‘Dit is niet de eerste keer en ook niet de laatste keer dat de overheid onderwijs minder toegankelijk probeert te maken. Jullie verdienen dit niet.’
13.13. In de Tweede Kamer wordt het sprekersprogramma van de oorspronkelijke demonstratie in Utrecht alsnog voortgezet vanuit het hart van de democratie. Medewerkers en studenten kunnen vanaf 13.30 uur de livestream vanuit de Tweede Kamer volgen vanuit onder andere:
- Pieter de la Court, Centrale hal
- Lipsius, 0.19
- Wijnhaven, Spaanse Trappen
13.05. De bijeenkomst in Den Haag gaat ook beginnen. Het is al erg druk bij de Spaanse Trappen in het Wijnhavengebouw.
13.02. Burgemeester Peter Heijkoop was ook aanwezig op het Pieterskerkplein. ‘De demonstratie is heel goed verlopen’, zegt hij opgelucht na afloop. ‘Het was even spannend om hier een go op te geven omdat de politie onder enorme druk staat. Maar het is ongelooflijk belangrijk dat de hogeschool, universiteit en alle studenten hun stem kunnen laten horen. Ik onderschrijf al hun zorgen volledig. Het is ook voor de toekomst van Leiden belangrijk dat we een kennisstad blijven.’
12.52. Remco Breuker kondigt het einde aan van deze 'korte maar krachtige manifestatie.' Volgens iemand van de vakbond waren er zeker 1000 demonstranten aanwezig. Breuker: 'Dit is het einde van deze manifestatie, maar niet van de protesten. Ontzettend bedankt dat jullie er waren. Gisteren was een dag om niet te herhalen, maar dit maakt veel goed.' Het gezelschap verplaatst zich daarna naar het Lipsiusgebouw om een livestream van een debat in de Tweede Kamer te volgen. Ook rector Hester Bijl is aanwezig bij deze sessie.
12.50 Als laatste spreekt Sharon de Vries, een student Koreastudies die heel hard heeft gewerkt om studenten eerst naar Utrecht, en nu naar dit plein te krijgen. 'Dit voelt dystopisch. Na alle klappen die we al hebben gehad, krijgen we dit er nog bij. De studenten worden van alle kanten genaaid door de overheid. Voor een land dat zichzelf presenteert als een kenniseconomie, zijn deze plannen onacceptabel.' Die uitspraak wordt begroet met luid gejuich en applaus.
12.48. Wethouder Fleur Spijker van de gemeente Leiden neemt het woord. 'Leiden is een kennisstad met 50.000 studenten. Die worden allemaal geraakt door deze bezuinigingen. Onderwijs heeft onze stad zó veel gebracht aan kennis en welvaart. Het kabinet zegt dat ze gaan voor innovatie. Dan kun je niet bezuinigen op educatie.'
12.45. Mark Rutgers, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, spreekt de aanwezigen toe. ‘Wat een fantastische opkomst, wat fijn dat jullie er zijn. Onderwijs is er niet voor het onderwijs, maar voor de samenleving. We moeten blijven vechten, en ik hoop dat over veertien dagen zich nog veel meer partijen aansluiten.’ Ondertussen blijven er meer mensen naar het Pieterskerkplein komen.
12.42. Nu beklimt Diana Wittendorp, docent biologie bij de Hogeschool Leiden, het podium. 'De bezuinigingsplannen leiden ertoe dat studeren alleen nog iets voor de elite wordt. Er moet juist méér geld naar hoger onderwijs. Education is a right, we won't give up on our fight'.
12.40. De aanwezigen zingen een protestlied. 'Zeg maar dag, zeg maar dag, zeg maar dag dag dag tegen 1000 en 1 docenten. Zeg maar dag tegen innovatie. Beste Eppo, neem zelf maar ontslag.' Remco Breuker van WOinActie spreekt de 500 demonstranten toe. 'We maken ons hele grote zorgen over wat de bezuinigingen gaan betekenen voor ons, voor studenten en voor de maatschappij. De samenleving staat voor grote uitdagingen die we met wetenschap te lijf willen gaan. Dat wordt ons door deze bezuinigingen heel moeilijk gemaakt.' De organisatie bedankt de gemeente dat ze deze bijeenkomst hebben toegestaan. Breuker kondigt ook aan dat er over twee weken een nieuwe bijeenkomst in Den Haag zal plaatsvinden.
12.35. CvB-vicevoorzitter Martijn Ridderbos is blij met de opkomst. ‘We staan hier om te protesteren tegen de bezuinigingen van dit kabinet. Ik ben heel blij dat we hier toch met z'n allen kunnen staan om dat geluid te laten horen. Het is een belangrijk geluid en het is ook een hard geluid.’
12.30. De demonstranten in Leiden verzamelen zich rond het Pieterskerkplein, waar ze welkom worden geheten door Claire Weeda en Remco Breuker van WOinActie. Op verzoek van de gemeente Leiden was vooraf geen ruchtbaarheid gegeven aan dit protest wegens zorgen over mogelijke verstoringen. Er zijn meer dan 200 demonstranten aanwezig. Onder meer CvB-lid Martijn Ridderbos en decanen Mark Rutgers en Jan Koolen bevinden zich onder de aanwezigen. De sfeer is positief en energiek.