Universiteit Leiden

nl en

Flitsinterview met alumna Willemijn de Best die Taylor Swift binnenhaalde als klant

Willemijn de Best vond als jurist haar weg in het medialandschap. Want naast de voor de hand liggende advocatuur is er met een rechtenstudie zoveel meer mogelijk: film- en televisieproductie met beroemdheden als klant.

Wanneer ben je afgestudeerd en met welke specialisatie?

Ik ben in 2007 afgestudeerd in het Nederlands recht, met als specialisatie civielrecht.

Waarom rechten en waarom Leiden?

Ik wilde rechten studeren omdat ik het altijd al belangrijk vond om voor iemand op te kunnen komen, iemand echt te kunnen helpen. Ik kan namelijk heel slecht tegen onrecht. Daarbij leek het me interessant om bepaalde inzichten van twee kanten te kunnen belichten en te  vertegenwoordigen. Leiden werd mijn eerste keuze nadat ik de open dag had gevolgd. Op die dag zag ik dat Leiden de meeste specialisaties bood. Het aanbod was zeer divers, van onder meer notarieel- tot internationaal recht. Ik wilde graag mijn opties openhouden.

Je hebt niet voor de advocatuur gekozen. Wat doe je wel en vanwaar deze keuze?

Ik ben nu commercieel directeur bij een bedrijf dat wereldwijde opbrengsten van onafhankelijke film- en televisieproducenten ontvangt (red: Fintage House). Ik ben er begonnen als jurist. Mijn werk bestond vooral uit het onderhandelen van de contracten. Nu bepaal ik het commerciële beleid. Er verandert veel in het medialandschap, we moeten onze producten blijven aanpassen, nieuwe klanten werven en omdat wij zaken juridisch vastleggen, komen daar ook nog steeds juridische eigenaardigheden bij kijken.

Ik heb destijds heel bewust gekozen om niet de advocatuur in te gaan. Bij de advocatuur vertegenwoordig je je cliënt, maar ik wil zelf de cliënt zijn. Ik vind dat een leukere invalshoek. Tegelijkertijd, ik heb stage gelopen op de juridische afdeling van RTL, vond ik de hele praktische juridische invalshoek van zo’n bedrijf wel heel erg leuk. Vandaar dat ik lange tijd dus als bedrijfsjurist heb gewerkt. Het procedurele deel van de advocatuur vind ik gewoon minder.

Hoe word je commercieel directeur nadat je jaren als bedrijfsjurist hebt gewerkt?

Als bedrijfsjurist begon ik op een gegeven moment een beetje op de automatische piloot te werken. Het leuke van voor een klein bedrijf werken is dat je veel vrijheid krijgt om zaken op te pakken. Ik deed als bedrijfsjurist wel al wat commercieel werk, ik verwierf bijvoorbeeld nieuwe klanten op filmfestivals. Toen we, met name op de Britse markt destijds, terrein begonnen te verliezen,  merkte ik dat het heel erg leuk vond om nieuwe markten te verkennen. Ik bleek heel goed te zijn in het brainstormen met klanten en nieuwe structuren en samenwerkingen op te zetten. Ik ben bijvoorbeeld best trots op het feit dat ik Taylor Swift, de documentaire over haar concerten, heb binnengehaald.

Pas je nog iets toe in je werk vanuit je studie? Welk vak staat je nog bij?

Zeker! Je leert zo ontzettend goed hoe een contract werkt en wat de uitkomst is of moet zijn. Het analytische vermogen van een jurist is erg sterk. Verder heb ik geleerd praktische oplossingen te bedenken en in de moot court heb ik veel communicatieve vaardigheden opgedaan. Tot slot leert een jurist kort en bondig te zijn, iets waar ik veel moeite mee had en soms nog heb. Een goede jurist heeft niet veel woorden nodig.

Ik kan niet kiezen uit één vak, twee vakken zijn van belang geweest voor mij. Van de praktische vakken heb ik waanzinnig veel geleerd van het burgerlijk recht: alle aspecten van aansprakelijkheid, ondernemingsrecht en handelsrecht. Qua keuzevak heeft mediarecht veel invloed gehad op mijn carrièreverloop. De docent was een hele leuke man wiens naam ik helaas ben vergeten. Van hem heb ik geleerd hoe boeiend het is dat het vaak schuurt tussen recht van persvrijheid en het recht op privacy en hoe daartussen te maneuvreren.

Is er iets wat je, met de ervaring van nu, hebt gemist tijdens je studie?

Eerlijk gezegd heb ik nauwelijks iets gemist. Het enige is, ik denk dat er meer aandacht mag zijn voor de niet-traditionele beroepen. Ik had zelf tijdens mijn studietijd ook heel lang het idee dat de advocatuur of de rechtspraak de enige mogelijkheden waren. En dat is zonde, er is zoveel meer mogelijk met de rechtenstudie (red: daar hebben we de career café’s voor).

Over tradities gesproken, onze laatste traditionele vraag: wat is je guilty pleasure?

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben gek op de kermis: de geuren, al die lampjes, het overprikkeld raken!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.