Universiteit Leiden

nl en

Thijs Brinksma en Saga Sjöberg winnen scriptieprijzen bachelor’s Politicologie 2024

Alle studenten die afgelopen week werden gekroond tot bachelor in de Politieke Wetenschap, hadden meerdere redenen voor een feestje. Voor twee van hen werd dat extra feestelijk: zij wonnen de prijs voor de beste scriptie in Politicologie/Internationale Politiek, respectievelijk International Relations and Organisations. Gefeliciteerd, Thijs Brinksma en Saga Sjöberg!

Van den Bergprijs (Politicologie en Internationale Politiek)

Studenten in de bachelor Politicologie en daarbinnen de specialisatie Internationale Politiek, dingen met hun bachelorscripties, mits genomineerd door hun begeleiders, mee naar de Van den Bergprijs.

De jury bestond dit jaar naast Prof. Dr. Joop van den Berg ook uit student-lid en voorzitter Gijs Verhoeff en de docenten Leila Demarest en Marco Verschoor. Zij moesten lang overleggen over de zeven genomineerde scripties, omdat alle inzendingen ‘van dermate kwaliteit’ waren. Uiteindelijk werd de jury het eens over de winnaar: Coercion and Accommodation: Crisis Bargaining between Turkey and Iran in the Syrian Civil War, geschreven door Thijs Brinksma en begeleid door Ivan Bakalov.

‘Zeer actueel en maatschappelijk relevant’

Thijs Brinksma onderzoekt in zijn scriptie hoe Turkije en Iran onderling onderhandelen tijdens crises ten tijde van de burgeroorlog in Syrië. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, stelt Iran zich eerder constructief dan aggressief op. Brinksma constateert dat Iran wel degelijk positieve, stabiele, en constructieve relaties aangaat met buurlanden als Turkije, en laat met een diepgravende analyse zien dat zelfs in crisistijden Iran probeert om de relaties met Turkije niet te laten verzanden. ‘Goed dat de auteur ingaat tegen de stereotypering van Iran’s buitenlandbeleid; dat maakt deze scriptie zeer actueel en maatschappelijk relevant’, aldus de jury.

De jury is ook van mening dat de student bewijst de relevante bestaande literatuur goed te beheersen en weet, ondanks de moeilijkheidsgraad hiervan, een duidelijk causaal verband bloot te stellen. De toegepaste empirische methode is volgens de jury zorgvuldig en gedetailleerd, en de belangrijkste aspecten van de ‘crisis bargaining theory’ worden succesvol toegepast en meegenomen. De student toont zijn kritische wetenschappelijk inzicht door duidelijk aan te geven dat het verschil tussen ‘compromis’ en ‘capitulatie’ empirisch moeilijk te bevatten is en met een normatieve blik bekeken moet worden. Tegelijkertijd is de student zich bewust van de beperkingen van zijn eigen onderzoek, en de jury ziet waardevolle aanbevelingen voor toekomstig onderzoek aangewezen worden, samen met belangrijke maatschappelijke implicaties. Daarnaast wil de jury ook benadrukken dat de scriptie van Thijs Brinksma duidelijk en goed geschreven is, wat resulteert in een goed leesbaar onderzoek.

Haagse prijs (International Relations and Organisations)

Voor politicologische bachelorspecialisatie International Relations and Organisations—die volledig wordt verzorgd in het Engels aan de Haagse Campus van de Universiteit Leiden—is in 2020 een aparte scriptieprijs in het leven geroepen. Dit jaar hadden namens de staf Babak RezaeeDaryakenari, Nikoleta Yordanova en Nicholas Blarel de eer om uit de dertien genomineerde inzendingen een winnaar te kiezen.

De juryleden keken naar de onderzoeksvraag, de maatschappelijke relevantie van het gekozen onderwerp, het theoretische kader en een mogelijke vertaalslag naar beleid. Zij waren onder de indruk van het vernieuwende karakter en de wetenschappelijke zorgvuldigheid die de scriptanten aan de dag hebben gelegd.

‘Een verfrissende en originele kijk’

De IRO scriptieprijs van het academisch jaar 2023-2024 gaat naar Saga Sjöberg. Zij schreef How, if at all, does motherhood affect environmental advocacy among politicians? An analysis of Swedish national parliamentarians’ environmental advocacy before and after becoming mothers. De jury prijst Sjöberg om haar ‘verfrissende en originele kijk’ en het ‘innovatief gebruik van nieuw verzamelde data’.

Sjöberg laat zien hoe persoonlijke omstandigheden, zoals moederschap, van invloed kunnen zijn op politiek gedrag. Haar onderzoeksopzet is ‘precies en systematisch’ en de jury prijst de ‘doordachte analyse van storende variabelen (confounders) en alternatieve verklaringen’. De begeleiding was in handen van Corinna Jentzsch.

Eervolle vermelding: Lennart Engel

De jury was bijna net zo gecharmeerd van Lennart Engels ‘nauwgezette studie over de invloed van externe steun op het gebruik van geweld door rebellengroeperingen’. Een eervolle vermelding dus voor Sponsors of Death? A Quantitative Analysis of Nonstate External Support and Rebel Group One-Sided Violence. De felicitaties gaan natuurlijk ook uit naar Jonah Schulhofer-Wohl, die deze scriptie heeft begeleid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.