Laat je stem horen tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs
Medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden protesteren 25 november in Den Haag tegen de miljardenbezuinigingen op het hoger onderwijs. ‘Deze bezuinigingen zijn een heel slecht idee en dat willen we laten zien,’ zegt Claire Weeda van WOinActie. ‘Wetenschap en onderwijs zijn essentieel voor onze samenleving.'
Eerdere demonstratie afgelast
De landelijke demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs van 14 november in Utrecht werd een dag van te voren afgelast. De organisatie volgde een advies van de Utrechtse driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) op. Volgens de driehoek kon de veiligheid van de demonstranten niet gegarandeerd worden.
Op 14 november ontstond er in Leiden zelf een spontaan protest door studenten en medewerwerkers van de universiteit. Zo'n duizend mensen lieten hun stem horen tegen de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Hoe dat protest verliep is terug te lezen in dit liveblog.
De tekst hieronder is een aangepast artikel dat voorafgaand aan het protest van 14 november werd gepubliceerd.
Manifestatie in Den Haag
De manifestatie wordt georganiseerd door onder andere de vakbonden FNV, CNV en de Algemene Onderwijsbond, de LSVB en partners als WOinActie. ‘We willen tijdens de actie zichtbaar maken hoe belangrijk wetenschap en onderwijs is voor de hele samenleving’, zegt Claire Weeda, betrokken bij WOinActie en universitair docent bij het Instituut voor Geschiedenis. ‘Denk aan onderzoek naar nieuwe medicijnen, het opleiden van leraren, verpleegkundigen en ingenieurs. De schade die door de bezuinigingen ontstaat, zal Nederlanders rauw op hun dak vallen.’
Begroting eind november behandeld
Het protest vindt plaats vlak voordat de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt behandeld in de Tweede en Eerste Kamer. Weeda: ‘In de Eerste Kamer zijn er kritische geluiden op deze bezuinigingen en de regering heeft daar ook geen meerderheid. Het is dus heel erg belangrijk dat wij in Den Haag met veel mensen laten zien dat we het niet eens zijn met deze bezuinigingen.’
Onderteken de petitie
Het ondertekenen van de petitie tegen de bezuinigingen kan nog steeds. Lees ook de regelmatige updates die het College van Bestuur geeft over de impact van de bezuinigingen op de Universiteit Leiden.
Mensen mobiliseren
Op allerlei manieren worden mensen gemobiliseerd om naar Den Haag te komen op 25 november. Via appgroepen binnen universiteiten en docenten die erover vertellen tijdens colleges, maar ook door contacten te leggen buiten universiteiten met bijvoorbeeld alumni, culturele instellingen en lokale scholen. ‘De bezuinigingen raken ook toekomstige studenten. De studie die ze op dit moment op het oog hebben, bestaat straks misschien niet meer. Anderen worden geraakt door de langstudeerboete, die een studie veel duurder kan maken.'
Ook wordt er met politici gepraat om duidelijk te maken wat de desastreuze gevolgen van de bezuinigingen zijn. Het kabinet belooft maatschappelijke problemen aan te pakken, terwijl het tegelijkertijd bezuinigt op de opleidingen en het onderzoek dat daar essentieel voor is.
College van Bestuur en decanen steunen actie
Het College van Bestuur en decanen steunen deze actie. Ze roepen medewerkers en studenten van Universiteit Leiden op om ook naar Den Haag af te reizen en hun stem te laten horen. Zijzelf demonstreren mee. Dat geldt ook voor de faculteitsbesturen. De universiteit neemt de reiskosten van medewerkers voor haar rekening. Hiervoor kan de nieuwe Shuttel-kaart worden gebruikt. CvB-voorzitter Annetje Ottow vertelde bij NPO Radio 1 waarom het belangrijk is om te demonstreren.
Video: Kom jij ook?
Collega’s Rosalien van der Poel, Renske Janssen, Roderik Gerritsen, Arnout van Ree, Jan Joost Aten en Tanja de Bie roepen medewerkers en studenten van Universiteit Leiden op om op 25 november [NB in de video spreken zij nog over de locatie en datum van het eerdere protest] te protesteren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.
Locatie actie 25 november
De verwachting is dat de demonstratie in Den Haag de grootste van het hoger onderwijs ooit wordt. Weeda: ‘Ik denk dat bij steeds meer medewerkers en studenten begint door te dringen wat de ernst is van de bezuinigingen en wat ons boven het hoofd hangt.’
Het protest is op maandag 25 november van 13.00-15.00 uur. De deelnemers verzamelen op het Malieveld in Den Haag. Van 10.00-13.00 uur kun je spandoeken maken bij de Spaanse Trappen in het Wijnhaven-gebouw.
Heb je zelf een actie? Wij horen het graag. Meld het ons.
Waarvoor staat het rode vilten vierkantje?
Het vilten rode vierkantje is een internationaal symbool van verzet geworden op universiteiten. Oorspronkelijk komt het uit Canada. Studenten, docenten en wetenschappers van de universiteit van Quebec gebruikten het bij protesten tegen het stijgende collegegeld en bezuinigingen.