Universiteit Leiden

nl en

FGGA's Cyberweek: onderzoek en innovatie voor een betere digitale wereld

Tijdens de Cyberweek van 17-24 oktober zette de Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) haar onderzoek en onderwijs rondom cybersecurity, digitale ontwikkelingen en hun impact op de samenleving in de schijnwerpers.

Dagelijks werd cyber-gerelateerd onderzoek belicht op de sociale media kanalen van de faculteit, waarbij wetenschappers van verschillende instituten hun inzichten deelden over de toekomst van de digitale wereld en de uitdagingen voor publieke organisaties in deze snel veranderende omgeving. Hieronder volgt een samenvatting van de onderzoeken die tijdens deze week werden uitgelicht.

Friso Selten
Friso Selten

Verantwoorde integratie van AI in de publieke sector

Promovendus Friso Selten onderzoekt aan het Instituut Bestuurskunde hoe overheidsorganisaties kunstmatige intelligentie (AI)-tools, zoals ChatGPT, verantwoord en effectief kunnen inzetten. Zijn onderzoek richt zich op de digitale innovaties binnen publieke instellingen, gebaseerd op interviews met managers en technische professionals van Nederlandse uitvoeringsorganisaties.

De resultaten onthullen verschillende benaderingen voor AI-integratie: sommige organisaties vormen gestructureerde innovatieteams, terwijl anderen medewerkers vrijheid geven om te experimenteren. Selten concludeert dat een hybride aanpak, die beide strategieën combineert, het meest effectief is voor digitale innovatie. Hij benadrukt dat de snelle ontwikkelingen in generatieve AI het noodzakelijk maken om de toepassing binnen overheidsorganisaties continu te evalueren en verbeteren, om efficiënter te werken en betere publieke diensten te leveren.

Lees verder op LinkedIn >>

Parto Mirzaei

Integratie van cybersecurity in software en overheidsbeleid

Parto Mirzaei, promovendus Cyber Security en Public Governance aan het Institute of Security and Global Affairs, onderzoekt in het C-SIDE-project hoe cybersecurity effectief kan worden geïntegreerd in softwareontwikkeling en overheidsbeleid. C-SIDE constateert dat de definitie van 'Security by Design' vaak onduidelijk is, wat leidt tot verschillende interpretaties en toepassingen door ontwikkelaars. Het project resulteert in een uitgebreide dataset over kwetsbaarheden in cybersecurity en het formuleren van richtlijnen voor ethische besluitvorming op het gebied van digitale veiligheid. Tevens is er een overzicht samengesteld van Nederlandse overheidsinstanties die zich bezighouden met cybersecurity governance. 

Mirzaei benadrukt dat de afhankelijkheid van digitale systemen de kwetsbaarheid vergroot, waardoor het essentieel is om toekomstige experts op te leiden via de nieuwe bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime.

Lees verder op LinkedIn >>

Barrie Sander

De complexe interactie tussen internationaal recht en digitale technologie

Barrie Sander, universitair docent en onderzoeker aan Leiden University College, richt zich op de complexe interactie tussen internationaal recht en digitale technologieën, met bijzondere aandacht voor mensenrechten en de governance van digitale platforms. Zijn onderzoek begon met de juridische implicaties van cyberinmenging tijdens verkiezingen in Brazilië en breidde zich uit naar de toepassing van mensenrechten op de regulering van digitale platforms en contentbeheer. De bevindingen hebben geleid tot publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en vormden de basis voor nieuwe samenwerkingsprojecten die kritisch reflecteren op de juridische uitdagingen en kansen van digitale regelgeving. Het onderzoek blijft relevant in een tijd van voortdurende digitale ontwikkelingen.

Lees verder op LinkedIn >>

Cristina Del Real

Gamification in cybersecurityonderwijs

Cristina Del Real onderzoekt aan het Institute of Security and Global Affairs hoe gamification kan bijdragen aan cybersecurityeducatie met haar project ‘Unlock the Cyber Crisis’. Dit escape room-spel leert studenten omgaan met cyberdreigingen en bevordert samenwerking en probleemoplossing. Door realistische scenario’s te integreren, maakt het spel de theorie praktisch relevant.

Dit innovatieve onderwijsinstrument wordt onderdeel van de bachelor Cybersecurity & Cybercrime en de master Crisis and Security Management, waardoor studenten goed voorbereid zijn op toekomstige digitale veiligheidsuitdagingen.

Lees verder op LinkedIn >>

group photo:  Lise Andersen,  Arun Sukumar, Dennis Broeders en Corianne Oosterbaan
v.l.n.r.: Lise Andersen, Arun Sukumar, Dennis Broeders en Corianne Oosterbaan

Versterking van cyberveiligheid: The Hague Program on International Cyber Security

The Hague Program on International Cyber Security, onderdeel van het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, is sinds 2017 actief en verbindt academici, beleidsmakers en experts om wereldwijde cyberuitdagingen aan te pakken. Het programma, dat wordt ondersteund door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, fungeert als een samenwerkingshub en richt zich op het verbeteren van kennis over cybernormen en ontwikkelingen in de digitale wereld.

Jaarlijks organiseert het programma twee grote evenementen: een academische conferentie in november en de Hague Threat Intelligence Exchange (Hague TIX). Door academici en praktijkprofessionals samen te brengen, versterkt het netwerk van Associate Fellows de samenwerking met nationale en internationale experts op het gebied van cybersecurity. Deze gezamenlijke inspanningen dragen bij aan een beter begrip van cybernormen en de evolutie van de digitale wereld.

Lees verder op LinkedIn >>

Jacqueline Hylkema

Deepfakes en fake news: de geschiedenis van politiek nepnieuws en complottheorieën

Universitair docent Jacqueline Hylkema onderzoekt aan het Leiden University College de geschiedenis van nepnieuws en complottheorieën in Nederland. Ze toont aan dat om deepfakes en fake news goed te begrijpen het cruciaal is om de historische wortels dit nu online bedrog te bestuderen. Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde bedrog een cruciale rol in het politieke landschap. Ze trapte Cyberweek af met een interactieve lezing met historische voorbeelden van politieke vervalsingen, zoals de Nederlandse invasie van Engeland in 1688, en legde parallellen met het nepnieuws van de coronacrisis. Ze onderzoekt de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu en gaat in op de gevaren van politiek bedrog.

Lees verder op LinkedIn >>

Hsini Huang

Impact van AI op overheidsorganisaties

Universitair docent Hsini Huang onderzoekt aan het Instituut Bestuurskunde de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de capaciteiten en besluitvorming van ambtenaren in Taiwanese overheidsorganisaties. Haar onderzoek richt zich op de wisselwerking tussen menselijke en kunstmatige discretie binnen administratieve processen. Vignet-experimenten met ambtenaren onthullen zowel de voordelen als de uitdagingen van AI-toepassingen, zoals beeldherkenning en voorspellende analyses, in de besluitvorming. Huang benadrukt dat met de opkomst van generatieve AI (GenAI) er nieuwe mogelijkheden voor kenniscreatie ontstaan, maar dat er meer onderzoek nodig is om de veranderingen in publieke bureaucratieën en de transformatie van bureaucratische denkpatronen te begrijpen, zodat organisaties effectief kunnen blijven functioneren in een digitaal tijdperk.

Lees verder op LinkedIn >>

Marco Cinelli

Digitale oplossingen voor besluitvorming

Marco Cinelli, universitair docent en onderzoeker aan het Leiden University College, ontwikkelt digitale tools die complexe informatie over energietechnologieën toegankelijk maken voor besluitvormers. Zijn interactieve en aanpasbare oplossingen helpen beleidsmakers en het publiek bij het nemen van geïnformeerde beslissingen in situaties met meerdere belanghebbenden.

Een voorbeeld is een index die de veiligheid, duurzaamheid en circulariteit van producten beoordeelt, met modules voor individuele beoordelingen en een samenvattende score. Cinelli benadrukt dat deze digitale oplossingen essentieel zijn voor transparante besluitvormingsprocessen, zodat alle betrokkenen kunnen bijdragen aan gedeelde beslissingen.

Lees verder op LinkedIn >>

De Cyberweek heeft een deel van de veelzijdige expertise en het onderzoek van de in Den Haag gevestigde Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) belicht, waar de faculteit een leidende rol speelt in het ontwikkelen van kennis en innovatieve oplossingen op het gebied van cybersecurity en digitale governance. Den Haag, als de internationale stad van vrede en recht, draagt bij aan de wereldwijde vooruitgang in digitale weerbaarheid en complexe veiligheidsvraagstukken.

Het is belangrijk op te merken dat slechts een klein deel van het lopende onderzoek op het gebied van cybersecurity is behandeld; de FGGA heeft nog veel meer te bieden op dit terrein. Volg de faculteit op LinkedIn en verken onze onderzoeksprojecten om op de hoogte te blijven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.