Universiteit Leiden

nl en

Vier onderzoekers van FSW krijgen een ERC Starting Grant

De Starting Grant wordt jaarlijks door de European Research Council (ERC) toegekend. Dit jaar zijn er in Nederland 51 onderzoekers die een Starting Grant ontvangen, waaronder 4 onderzoekers van FSW.

Corinna Jentzsch
Corinna Jentzsch

Countering Jihadi Insurgencies in Africa: Repress, Resist & Reorder

Corinna Jentzsch

Het geweld van gewapende jihadistische groepen vormt een bedreiging voor de sociale, politieke en economische vooruitgang in veel Afrikaanse landen, met wereldwijde gevolgen. Hoewel veel onderzoek zich richt op internationale reacties op dit geweld, moeten internationale actoren rekening houden met de lokale context waarin ze opereren.

Corinna Jentzsch van het Instituut Politieke Wetenschap aan de Universiteit Leiden zal diepgaand onderzoeken wanneer, hoe en waarom binnenlandse actoren proberen om jihadi-opstanden te bestrijden. Dit is cruciaal, omdat binnenlandse en internationale actoren moeten samenwerken om lokale kennis te benutten en verdere escalatie van deze conflicten in Afrika te voorkomen.

Lees hier meer over het onderzoek van Corinna Jentzsch.

Jasmijn Rana
Jasmijn Rana

Diversiteit buitenshuis: etno-raciale ongelijkheden en openluchtrecreatie in Europa

Jasmijn Rana

In Europa nemen mensen uit minderheidsgemeenschappen vaak minder deel aan buitenactiviteiten zoals wandelen en kamperen. Identiteitsgerichte groepen beginnen echter hun plek in deze ruimten op te eisen en verwerpen het idee dat ze niet thuishoren in het buitenleven. Met een ERC-subsidie gaat antropoloog Jasmijn Rana onderzoeken hoe deze bewegingen het gebrek aan diversiteit aanpakken en hoe etno-raciale ongelijkheden in de Europese buitengebieden worden ervaren en bestreden.

Lees hier meer over het onderzoek van Jasmijn Rana.

Ili Ma
Ili Ma

Misinformatie onder jongeren

Ili Ma

Tieners weerbaar maken tegen de soms ernstige gevolgen van misinformatie, dat is het doel van het onderzoek van Ili Ma (ontwikkelingspsycholoog). Dankzij de Starting Grant kan zij een onderzoeksprogramma gaan opzetten dat zich richt op de vatbaarheid van jongeren voor mis- en desinformatie. Het project is bijzonder actueel en urgent, gezien de rol van onjuiste informatie bij grote maatschappelijke problemen zoals polarisatie.

Hoewel tieners opgroeien in een digitale wereld waarin misinformatie steeds meer voorkomt, hebben zij tot nu toe weinig aandacht gekregen in dergelijk onderzoek. De ERC-beurs biedt daarnaast de mogelijkheid tot intensieve samenwerking met jongeren, ouders, scholen, en professionals zoals digitale wijkagenten en experts in terrorismebestrijding. Hun inzichten zijn essentieel om het onderzoek relevant en direct toepasbaar te maken voor de samenleving.

Lees hier meer over het onderzoek van Ili Ma.

Andrew Littlejohn
Andrew Littlejohn

Klimaatburgerschap: infrastructuur, omgevingen en democratie in het tijdperk van klimaatverandering

Andrew Littlejohn

“Climate citizenship” onderzoekt hoe het aanpassen van omgevingen aan klimaatverandering de manier waarop mensen met elkaar en met de overheid omgaan, kan veranderen. Dit concept richt zich op de natuur gebaseerde of 'groene' klimaatprojecten die gebruikmaken van natuurlijke elementen en processen. Met steun van een ERC-subsidie zal antropoloog Andrew Littlejohn onderzoeken hoe ideeën over burgerschap worden uitgedaagd, gevormd en hervormd tijdens het aanpassen van lokale omgevingen aan de gevolgen van mondiale klimaatverandering.

Lees hier meer over het onderzoek van Andrew Littlejohn.

Over de ERC

De Europese Onderzoeksraad (ERC), opgericht door de Europese Unie in 2007, is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Het ondersteunt creatieve onderzoekers, ongeacht nationaliteit of leeftijd, bij het uitvoeren van projecten in heel Europa.

De ERC biedt vier kernbeurzen aan: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Daarnaast helpt het met de aanvullende Proof of Concept Grant-regeling begunstigden om de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekende onderzoek en de vroege fasen van commercialisering. De ERC wordt geleid door de Wetenschappelijke Raad, een onafhankelijk bestuursorgaan. Het totale budget van het ERC bedraagt meer dan €16 miljard voor de periode 2021-2027, als onderdeel van het Horizon Europe-programma, dat valt onder de verantwoordelijkheid van Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Iliana Ivanova.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.