Global Governance Journal komt naar Leiden
Een in Leiden gevestigd team heeft de redactie van het tijdschrift Global Governance: A Review of Multilateralism and International Organizations. Het is de eerste keer dat het tijdschrift buiten de Verenigde Staten gevestigd zal zijn. De nieuwe hoofdredacteur, universitair hoofddocent, Alanna O'Malley van het Instituut voor Geschiedenis legt uit waarom het belangrijk is dat het tijdschrift nu in Leiden is gevestigd.
Global Governance is een interdisciplinair, tijdschrift dat de expertise van vooraanstaande wetenschappers en mensen uit de praktijk op het gebied van internationale samenwerking en multilateralisme onder de aandacht brengt. Onderwerpen die aan bod komen zijn vrede en veiligheid, ontwikkeling, mensenrechten en het milieu. Als voornaamste orgaan voor Global Governance komen de Verenigde Naties regelmatig aan bod.
‘Op de recente vergadering zagen we hoe sterk de Verenigde Naties in crisis zijn’, zegt O’Malley. ‘Voor het eerst in twintig jaar is er serieus sprake van hervorming, waarbij regelmatig wordt voorgesteld om de ideeën van wetenschappers in de praktijk te brengen. Dat maakt dit moment heel geschikt om de redactie van dit tijdschrift over te nemen. Brill was al de uitgever, waardoor we nu volledig naar Leiden zijn gekomen.’
Bijzondere samenstelling
Die redactie is niet alleen van continent gewisseld, ook de samenstelling ziet er anders uit. O’Malley werkt samen met collega’s van onder meer de Leidse rechtenfaculteit, het Leiden University College, het Instituut voor Geschiedenis en het Instituut of Security and Global Affairs in Den Haag naast collega’s van de Universiteit Oxford, de Japanse Tama Universiteit en het United Nations University Institute on Comparative Regional Integration Studies (UNU-CRIS). ‘De Verenigde Naties worden vaak geassocieerd met vakgebieden als politieke wetenschap en rechten’, licht O’Malley toe. ‘Met dit team hanteren we een tot nu toe ongebruikelijkere benadering, waarmee we het interdisciplinaire karakter van global governance studies benadrukken. Juist door te onderzoeken hoe dergelijke organisaties zich hebben ontwikkeld, kunnen we leren van wat we eerder hebben gedaan. Geschiedenis zal daarom centraal komen te staan.’
Eerste nummer
Het eerste nummer van Global Governance onder de nieuwe redactie verschijnt aan het einde van dit jaar. Lezers kunnen zich verheugen op een artikel van een naaste medewerker van de voormalige secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, een analyse van de mogelijkheden tot hervorming en een introductie van het nieuwe team.