Universiteit Leiden

nl en

Tropisch begin van jubileumeditie EL CID

Gewapend met een zonnebril, een dikke laag zonnebrand en meerdere flesjes water zijn ruim 3300 studenten aan hun introductieweek begonnen. De start van de 55ste EL CID bleek uitgerekend de warmste dag van het jaar te zijn.

De nieuwe studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden verzamelden op de Lammermarkt om zich te voegen bij hun studiegenoten. Aan de mentoren van ieder groepje was het de taak om het ijs te breken.

Met gele zonnebrillen op en met een flinke dosis enthousiasme zorgen mentoren Micha en Federico meteen voor een ontspannen en vrolijke sfeer. De twee kennen elkaar van hun eigen EL CID en zijn sindsdien vrienden. Wat de EL CID zo leuk maakt? ‘De hechtheid die ontstaat binnen een week. Je bent die week bijna 24/7 samen en je leert heel veel nieuwe mensen kennen’, vertelt Micha. ‘Wij zijn heel open’, vult Federico aan. En we hopen dat dat helpt.

De twee hebben al een eigen hitteplan in werking gesteld. ‘We gaan zwemmen’, zeggen ze in koor. ‘En daarnaast letten we erop dat iedereen genoeg water drinkt en natuurlijk goed insmeren.’

Hitte en maatregelen

Maar liefst 32 graden werd het op de eerste dag van de EL CID. De organisatie van de introductieweek nam daarom maatregelen. Op alle programmalocaties in de stad werd gratis water geregeld. Deelnemers en vrijwilligers kregen eerder een reminder om zelf ook water mee te nemen. Daarnaast zorgde de organisatie ook voor extra zonnebrand.

Ishika uit Den Haag heeft veel zin in haar studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen. ‘Ik wilde altijd wel de medische wereld in gaan, maar niet per se Geneeskunde studeren. Ik wil graag iets uitvinden, of nieuwe medicijnen maken. Dat past wel echt bij mij. Bovendien houd ik erg van in het lab staan.’ Van de EL CID heeft ze geen verwachtingen. ‘Ik laat het op me afkomen en zou het wel leuk vinden om een paar nieuwe vrienden te maken.’

De studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen blijkt populair, want ook Bob uit Voorschoten gaat die studie doen. ‘Ik vind biologie en scheikunde hartstikke interessante vakken en je bent bezig met iets goeds voor de wereld: medicijnen ontwikkelen.’ Hoewel hij nog niet veel mensen uit zijn groepje gesproken heeft, komt iedereen wel ‘gezellig’ over. Leiden vindt hij een leuke stad, maar voorlopig blijft hij thuis wonen. ‘Ik woon zo dichtbij, dus voor mij maakt het niet echt heel veel uit.’

Mbo-studenten welkom

Voor het tweede jaar op rij is de EL CID dit jaar ook toegankelijk voor mbo-studenten van het mboRijnland en de Leidse instrumentenmakers School. Op donderdag is er voor hen een speciaal programmaonderdeel.

Universiteit Leiden 450 jaar

‘Count down to Leiden’ is het thema van de 55-jarige EL CID, waarmee stiekem ook al verwezen wordt naar het 450-jarig bestaan de Universiteit Leiden in 2025. Rector magnificus Hester Bijl gaf de nieuwe studenten mee om het komend jaar mee te doen aan alle feestelijke lustrumactiviteiten. Ook had ze een meer serieuze boodschap: ‘Tijdens je studententijd zul je verschillende uitdagingen tegenkomen. Weet dat je altijd om hulp kunt vragen.’

Voor het eerst dit jaar heeft de introductieweek een rustiger programma voor studenten die geen zin hebben in de feesten. Zo is er candlelight yoga en wordt er ook een filmavond georganiseerd. 

Dasha uit Rotterdam gaat zich de komende jaren storten op de studie Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. ‘Ik interesseer me in mensen en waarom verschillende culturen ontstaan.’ Vooral de richting media en politiek heeft nu al haar bijzondere interesse. Naast het genieten van alle feestjes heeft ze deze week een missie, kiezen voor een studentenvereniging. ‘Njord of Augustinus, dat zou ik heel leuk vinden.’

Lid worden van het LUF

Op de eerste EL CID-dag maakten alle kersverse eerstejaars ook kennis met het Leids Universiteits Fonds (LUF) in de tuin van de Oude UB. ‘Voor ons is de EL CID dé kans om een warme band op te bouwen met de nieuwe lichting studenten’, aldus Lilian Visscher, directeur Alumnirelaties en LUF. Met donaties stimuleert dit fonds zowel innovatief onderzoek als een goed studentenleven. 

Voor vijf euro per jaar kunnen studenten lid worden van het LUF en dat geld gaat rechtstreeks naar een studentenvereniging naar keuze. Ook levert het lidmaatschap allerlei voordelen op zoals kortingen op sportieve en culturele activiteiten in Leiden en Den Haag.

Tekst: Tim Senden
Foto's: Rob Dorresteijn

De EL CID duurt nog tot en met 16 augustus en eindigt vrijdag met het eindfeest The final countdown. Van 19 tot en met 23 augustus volgt nog de HOPweek voor Haagse studenten en van 26 tot en met 30 augustus is de Orientation Week Leiden (OWL) voor internationale studenten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.