Universiteit Leiden

nl en

International Studies studenten krijgen diploma

Eind augustus ontvingen 330 studenten hun bachelordiploma International Studies. De diploma's werden uitgereikt in de historische ambiance van de Pieterskerk in Leiden. Familieleden, vrienden en medewerkers waren toegestroomd om deze heuglijke gebeurtenis met de afgestudeerden te vieren in een afgeladen Pieterskerk.

Welkomstwoorden

Na de indrukwekkende entree van de docenten in het cortège, gevolgd door de afgestudeerden, werd de plechtigheid officieel geopend door professor Isabelle Duijvesteijn, voorzitter van het programma International Studies.

Allereerst wenste ze de jaargang 2024 alle goeds. Ze voegde eraan toe dat dit het moment is waarop deze studenten op het punt staan de wereld in te trekken met de kennis en vaardigheden die ze tijdens de studie hebben opgedaan. Met alleen kennis en vaardigheden kom je er echter niet; we hebben wijsheid nodig om ons de weg te wijzen. Professor Duijvesteijn werkte het thema wijsheid uit door te wijzen op advies dat mensen graag eerder in hun leven hadden gekregen, en op dingen waarvan mensen op hoge leeftijd zeggen spijt te hebben. Daarbij springt één ding er als allerbelangrijkste uit: verbinding, banden tussen familieleden en vrienden. Het programma International Studies biedt studenten en afgestudeerden de mogelijkheid om zulke banden aan te gaan en een gemeenschap te vormen die hopelijk blijft bestaan, wat net zo belangrijk is als het diploma zelf.

Daarna verwelkomde Mark Rutgers, decaan van de faculteit Geesteswetenschappen, de afgestudeerden en hun families namens het Faculteitsbestuur. Ook hij benadrukte hoe belangrijk het is om een gemeenschap te vormen en te behouden. Een gemeenschap waarin verschillende meningen, ideologieën en ervaringen bij uitstek de mogelijkheid bieden om een dialoog aan te gaan en de wereld werkelijk door de ogen van anderen te leren zien. Verder deed hij een beroep op inlevingsvermogen, om te bedenken hoe andere mensen geraakt worden door wat je zegt en doet. Ten slotte feliciteerde professor Rutgers de afgestudeerden en medewerkers van het studieprogramma met hun prestaties.

Na deze warme woorden van welkom begon de diploma-uitreiking aan de studenten met specialisaties in de regio's Afrika, Oost-Azië, Europa en Latijns-Amerika.

Twaalf jaargangen alumni

Vervolgens was het de beurt aan alumnus en oud-voorzitter van studievereniging BASIS Maurice Kirschbaum, voor de jaarlijkse alumnitoespraak.

Maurice vertelde hoe alumni van de afgelopen twaalf lichtingen International Studies het leven na hun afstuderen hadden ervaren, beginnend bij het eerste cohort uit 2012. Zijn boodschap was dat er een levendige en diverse gemeenschap van alumni van International Studies is, die onze afgestudeerden graag verwelkomt binnen de gelederen. Over de hele wereld komen alumni van International Studies bijeen om elkaar te ontmoeten, of ze komen elkaar bij toeval weer tegen op de arbeidsmarkt, en helpen elkaar met huisvesting en het opzetten van lokale netwerken. Dit is echt een netwerk waar je graag bij wilt horen!

Vervolgens hield Stijn Verbeek de toespraak namens de ‘class of 2024’. Stijn is lid geweest van het programmabestuur en is studentambassadeur voor International Studies geweest. Hij wees op het bijzondere karakter van de studentengemeenschap bij International Studies. Hij haalde herinneringen op aan het begin van het eerste studiejaar van deze jaargang in de zomer van 2021. Toen waren alle corona-lockdowns net opgeheven, en kon iedereen elkaar weer opzoeken, plezier maken en feesten. Als Stijn terugkijkt en ziet hoe zich in de afgelopen drie jaar een hechte gemeenschap van studenten heeft gevormd, is hij trots op wat iedereen heeft bereikt, op de hobbels die ze samen hebben genomen, en de manier waarop ze zich hebben ontwikkeld; individueel en als gemeenschap.

De plechtigheid ging verder met de diploma-uitreiking aan studenten van de regio's Midden-Oosten, Noord-Amerika, Rusland & Eurazië en Zuid- en Zuidoost-Azië.

Beste scriptie

Toen alle afgestudeerden hun diploma hadden ontvangen, werd de Golden Stork Award voor de beste scriptie uitgereikt aan Beatrice Scali voor haar scriptie Taiwan’s #MeToo: Early Takeaways from a Late Movement. De prijs werd uitgereikt door de voorzitter van de examencommissie, dr. Kamila Krakowska Rodrigues. Zij vertelde dat de jury vooral had gekeken naar de mate waarin de genomineerden hun lokale casestudies binnen een dynamische wereldwijde context hadden geplaatst, en naar het multidisciplinaire karakter van de gekozen aanpak; de twee pijlers van de wetenschappelijke identiteit van de bachelor International Studies. De scriptie van Beatrice viel op omdat zij liet zien dat de analyse van een lokale casestudy belangrijke inzichten kan opleveren voor een genuanceerder begrip van een wereldwijd verschijnsel.

Commencement speech

Tot besluit van de plechtigheid sprak professor André Gerrits de genodigden toe. Hij hield een pleidooi voor wat hij 'intelligente dwaasheid' noemde: voor openheid, tolerantie en zachtmoedigheid, en tegen conformiteit en opgelegde eensgezindheid. Professor Gerrits gaat dit jaar met emeritaat, dus bij deze gelegenheid werd hij bedankt voor al zijn werk voor het programma. Hij was niet alleen de allereerste voorzitter van het programma, maar heeft ook veel verschillende colleges gegeven en het programma onder de aandacht gebracht op Open Dagen en Introductiedagen, om maar enkele dingen te noemen.

Hierna werd de plechtigheid officieel afgesloten door ceremoniemeester en programmamanager Jaap Kamphuis, en was het tijd voor de traditionele groepsfoto op het plein voor de Pieterskerk. Onder luid gejuich gingen de afstudeercaps de lucht in! Met een drankje werden de feestelijkheden daarna informeel voortgezet.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.