Universiteit Leiden

nl en

1400 internationale studenten verkennen Leiden tijdens OWL

Met het thema FestivOWL belooft de Orientation Week Leiden (OWL) een feestelijke start te worden voor alle internationale eerstejaarsstudenten in Leiden. Tijdens deze introductieweek maken de studenten niet alleen kennis met de universiteit, maar leren ze vooral ook elkaar en de Leidse gewoontes kennen.

1400 studenten uit 48 verschillende landen verzamelen zich maandagochtend op de Lammermarkt. Terwijl sommigen al een praatje maken, kijken de meeste studenten nog even de kat uit de boom. De sfeer verandert al snel wanneer het bestuur van de 12e OWL het podium betreedt om hen welkom te heten. Ook rector magnificus Hester Bijl is aanwezig en spreekt de studenten toe: ‘Geniet met volle teugen van deze week en wees zorgzaam en behulpzaam voor elkaar.’ De studenten worden eveneens verwelkomd door Fleur Spijker, wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid, die een kort overzicht geeft van Leidse tradities zoals Leidens Ontzet, de oprichting van de universiteit, en natuurlijk het fietsen in de stad.

Zingen tijdens OWLovision en dansen op CoachOWLla

Na de opening verspreiden de studenten zich kriskras door elkaar op zoek naar hun groepsnummer om aan het volle programma van de week te beginnen. De activiteiten zijn volledig in het thema van festivals. Later op de dag staat een rondleiding door de Leidse binnenstad op het programma, gevolgd door een avond vol karaokehits. Gedurende de week ontdekken ze de verschillende faculteiten, de Hortus Botanicus, maken ze een boottour door de grachten en dansen ze op het CoachOWLla-festival. Op vrijdag wordt Leiden omgetoverd tot een oranje paradijs voor een heuse Koningsdag met oud-Hollandse spelletjes.

Hoe ervaren de studenten hun eerste dagen in Leiden, en hebben ze zin in de week?

Voorzitter OWL-bestuur

Daniela, de voorzitter van het OWL-bestuur, kijkt met veel enthousiasme uit naar komende week. Ze is ontspannen, want tot nu toe verloopt alles volgens plan. Samen met haar zes medebestuursleden heeft ze de afgelopen maanden hard gewerkt om een mooi introductieprogramma te organiseren. Ze straalt als ze vertelt over haar eigen herinneringen aan de OWL: ‘Vorig jaar kwam ik vanuit Colombia naar Leiden en hier heb ik mijn beste vrienden ontmoet. Dat wil ik ook voor andere studenten realiseren. Ik hoop dat studenten deze week vriendschappen opbouwen die hen op deze reis zullen vergezellen, en natuurlijk dat ze mooie herinneringen maken.’

Murphy en Sophie zijn samen uit Taiwan naar Leiden gekomen om de master Industrial Ecology te volgen, een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de TU Delft. Met een achtergrond in milieutechniek werd dit programma hen door een docent aanbevolen. Ze zijn nog wat gespannen, want de stad is nieuw voor hen. ‘We hebben een groepsapp met Leidse studenten uit Taiwan, dus gelukkig hebben we al een paar contacten. Maar ik kijk er erg naar uit om deze week nieuwe mensen te leren kennen!’ vertelt Sophie.

Luca komt uit Duitsland, maar is al enigszins bekend in Nederland. Voor zijn komst naar Leiden studeerde hij in Tilburg. Nu volgt hij de master Public International Law. ‘Sinds afgelopen weekend woon ik in Den Haag, gelukkig dichtbij Leiden.’ Luca laat de OWL op zich afkomen en hoopt nieuwe mensen te ontmoeten en vooral veel plezier te hebben. De feestjes op het programma klinken hem goed in de oren. ‘Wat ik fijn vind aan Nederlanders is dat ze open en gastvrij zijn. Het is eigenlijk heel gemakkelijk om erbij te horen.’

Kennismakingsspellen

Is het groepje compleet? Dan helpen de mentoren het ijs te breken. Met grappige kennismakingsspellen leren de studenten elkaars namen en achtergronden kennen.

De Zwitserse Anna arriveerde gisteren in Nederland voor haar studie Taalwetenschappen met een specialisatie in taaldocumentatie. Ze moet nog even wennen aan het feit dat jonge mensen elkaar in Nederland geen dikke knuffel geven bij een ontmoeting, zoals in Zwitserland. ‘Ik hoop dat ik deze week kan settelen, Leiden leren kennen, de universiteit zien en ontdekken hoe alles hier werkt. Maar het meest kijk ik uit naar de karaokeavond!’ Anna hoopt ook snel via via een kamer te vinden, want nu logeert ze nog bij een vriendin die ze eerder op een conferentie ontmoette.

Ali behaalde al een master in de rechten in zijn geboorteland Turkije, maar kwam naar Leiden voor een specialisatie in European and International Business Law. Hij heeft zin om aan zijn studie te beginnen, want hij heeft gehoord dat Leiden een van de populairste rechtenopleidingen heeft van de wereld. Wat hem tot nu toe vooral opvalt aan Nederland: ‘Het waait hier zo hard! En alles is hier zo goed georganiseerd, dat bevalt me wel.’ Ali heeft al een paar Turkse vrienden in de omgeving, maar hij wil deze week vooral zijn studiegenoten en nieuwe culturen leren kennen.

Sol uit Zweden en Morgan uit Utah (Verenigde Staten) zitten in hetzelfde groepje en hebben elkaar zojuist ontmoet. Sol kwam naar Leiden voor het masterprogramma Media Technology: ‘Deze studie bestaat alleen hier, dus ik moest wel naar Leiden komen!’ Morgan volgt een semester Data Analytics. Waar Sol vooral geniet van de fietspaden — ‘Het voelt hier zo veilig om te fietsen vergeleken bij Stockholm.’ — vindt Morgan het nog spannend, maar het gaat iedere keer beter. Beiden hebben al een kamer weten te bemachtigen. ‘Ik vind de architectuur hier bijzonder, vooral de coole nieuwbouw die ik al heb gezien,’ zegt Sol.

De OWL duurt tot en met 30 augustus en eindigt met OWLlapalooza, het eindfeest in de Nobel. Eerder vonden ook al introductieweek EL CID, en de HOPweek voor Haagse studenten plaats.

Tekst: Jip de Bloois
Beeld: Danique ter Horst

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.