Universiteit Leiden

nl en

Hard werken loont: een feestelijke diploma-uitreiking van het LLP

Begin juli vond de diploma-uitreiking van het Leiden Leadership Programme plaats: een moment om te reflecteren, maar ook om de uitkomst van acht maanden hard werken te vieren. De Marekerk in Leiden werd gevuld door klankrijke muziek en wijs advies: ‘Zoek het pad dat het beste bij je past.’

Gezonde spanning hangt in de lucht als chique geklede studenten de Marekerk in stromen. Studenten, docenten en stakeholders van partnerorganisaties ontvangen een warm welkom voor de LLP diploma-uitreiking. Dit is het moment waar een groep gemotiveerde masterstudenten sinds afgelopen november naartoe heeft gewerkt, toen ze begonnen aan het avontuur van het Leiden Leadership Programme

Het LLP bood ze de kans om alles te leren over leiderschap. Niet zozeer over het zijn van een leider, maar eerder over leiderschap als de kennis en vaardigheden van een proces waar we allemaal deel van uitmaken. Aan de hand van hoorcolleges, workshops en projecten hebben studenten hun eigen kijk op leiderschap ontwikkeld. Vandaag vieren ze de afronding van het programma.  

'Reflecteren is een vaardigheid waar je de rest van je leven profijt van hebt'

Wijze raad

Hester Bijl, Rector Magnificus van de Universiteit Leiden, opent de ceremonie met een speech. Ze feliciteert de studenten en vervolgt met haar eigen leiderschapservaring. ‘Weten wat je wilt en hoe je dat waar kan maken is essentieel voor leiderschap. Maar daarop reflecteren is net zo belangrijk. Dat is een vaardigheid waar je de rest van je leven profijt van hebt.’ Ook bij een volle agenda is er altijd ruimte te vinden om te reflecteren. ‘Ik reflecteer in de douche, op de fiets of in een park.’

Hester beëindigt haar speech met een advies: ‘Kies een functie die bij jouw vaardigheden en kennis past, een plek waar je je kan ontplooien. Vind het pad dat het beste bij jou past.’ Hesters speech wordt gevolgd door een muzikale intermezzo, gespeeld door een van de studenten. Mooie noten luiden door de kerk en weerspiegelen de feestelijke stemming van vandaag.

‘Tot op de bodem uitgezocht’

Studenten tackelden uitdagingen van partnerorganisaties in de zogenoemde ‘Leadership Labs’. De docenten die ze door het proces coachten - hun ‘Lab leaders’ - spreken de groepjes persoonlijk aan en complimenteren hun harde werk, persoonlijke groei en bruikbare bevindingen – gepresenteerd aan de hand van podcasts, uitlegvideo’s en posters.  

Je interesses ontdekken is een waardevol aspect van het programma

Merlijn Bouwman, stakeholder van het CBS, bedankte de studenten voor hun ‘uitstekende inzichten’ in gelijkheid en inclusiviteit op de werkvloer. ‘Ze hebben de onderliggende problemen tot op de bodem uitgezocht. Iets wat ze goed hebben gedaan en iets wat mij extra werk op heeft geleverd’, voegt hij er grappend aan toe. 

Bouwman was blij dat hij de studenten kon begeleiden, ‘om bij te dragen aan een toekomstige generatie experts.’ Maar nog belangrijker; hij hoopt dat ze hun interesses konden ontdekken - een ‘bijzonder waardevol’ aspect van het programma, vindt Bouwman.  

Merlijn Bouwman (CBS): 'Blij om bij te dragen aan toekomstige generatie.'

Voor het publieke belang

Nadat iedereen zijn certificaat heeft gekregen deelt Ben Kuipers, hoogleraar in Publiek Leiderschap en medevormgever van het LLP, zijn laatste woorden. Hij bedankt de studenten voor hun inzet en creativiteit en moedigt ze aan waar dan ook hun kennis en vaardigheden te gebruiken: ‘Het is belangrijk om collectief leiderschap te bevorderen voor het publieke belang.’

Hiermee sluit hij de ceremonie af en nodigt iedereen uit voor de borrel. Er worden foto’s gemaakt en aanwezigen zoeken elkaar op. Sommigen reflecteren samen op de afgelopen maanden, iets wat waarschijnlijk nu wel een gewoonte is geworden.

Tekst: Lin Kookshoorn
Foto's: Buro JP

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.