‘Na deze ervaring voel ik me een echte historica!’
Masterstudent Geschiedenis Rajae el Morabet Belhaj brengt haar liefde voor film en fascinatie voor geschiedenis samen in haar onderzoek naar de film Boyz n the Hood, een Amerikaanse dramafilm uit 1991. Rajae plaatst de film in de culturele en historische context van de jaren negentig, met specifieke aandacht voor de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. Ze onderzocht de manier waarop de film de realiteit van het leven in de zwarte wijken van Los Angeles weergeeft.
Rajae concludeert dat Boyz n the Hood een aanzienlijke impact had. Rajae: ‘Zwarte media prezen de film vanwege de realistische weergave van het leven in de getto’s, met name het politie- en bendegeweld. De mainstream media legden juist meer nadruk op het gewelddadige aspect van de film, en sommige kranten gebruikten het zelfs om de zwarte gemeenschap in een slecht daglicht te stellen.’
Dit toont volgens haar aan dat mediakanalen niet altijd objectief zijn en ze hun berichtgeving aanpassen aan de doelgroep en hun politieke agenda. Daarom is haar onderzoek voor zowel de maatschappij als voor de wetenschap belangrijk: Rajae wil mensen ervan bewust maken dat mediabeïnvloeding van alle tijden is.
De grootste uitdaging waar zij tijdens haar onderzoek tegenaan liep, was de toegang tot het bronmateriaal. De kranten kon ze alleen inzien in de archieven van de New York Public Library, waarvoor ze fysiek een lidmaatschap moest aanvragen in New York. Dankzij de subsidie van het LISF kon ze naar New York reizen en er tijdelijk verblijven. ‘Ik had nog nooit onderzoek gedaan in een archief. Na deze ervaring voel ik me een echte historica!’
Studenten − zoals Rajae − die een beurs bij het LUF aanvragen ervaren hoe verrijkend het kan zijn om helemaal alleen een nieuw land te ontdekken. Ze lopen stage, studeren en leveren vaak een wezenlijke bijdrage aan lokale onderzoeksprojecten. De steun van donateurs maakt veel bijzondere ervaringen mogelijk.