Universiteit Leiden

nl en

De samenwerking tussen Universiteit Leiden en de Rechtspraak uitgelicht

Stel je voor: je bent volledig ondergedompeld in je rechtenstudie, je hangt aan elk woord tijdens je colleges over complexe wetboeken en ingewikkelde rechtszaken. Maar hoe kun je wat je leert in de praktijk brengen? De Universiteit Leiden biedt het antwoord: praktijkervaring opdoen tijdens je studie met een van de initiatieven van het Hof en de Rechtbank Den Haag. Deze initiatieven koppelen theoretisch onderwijs aan praktische toepassing, met een focus op rechtsgeleerdheid. 

Praktijkervaring is essentieel om je voor te bereiden op je toekomstige carrière. Je leert beter wat je in echte situaties kan verwachten, je breidt je netwerk uit, en je kunt je theoretische kennis toepassen. De Universiteit Leiden heeft daarom in 2025 een samenwerking opgestart met het Hof en de Rechtbank Den Haag, met de ondersteuning van hoogleraar Rogier Hartendorp. Met zijn unieke dubbele rol als academisch docent en rechter heeft hij een goed perspectief op hoe de praktijk aan de theorie gekoppeld kan worden.  

De samenwerking heeft tot meerdere initiatieven geleid, zoals de 'Leiden Law Practices': een reeks interactieve workshops die sinds 2016 worden aangeboden. Deze workshops bieden studenten praktische inzichten in de juridische praktijk en bereiden hen voor op echte juridische uitdagingen. Daarnaast zijn er masterclasses, stages en andere interactieve sessies die studenten helpen om de geleerde juridische theorieën direct in de praktijk toe te passen.  

Een ander initiatief in deze samenwerking is het 'Career Café de Rechtspraak', een speciaal evenement georganiseerd voor studenten van rechtsgeleerdheid. Dit evenement is bedoeld om studenten een diepgaande kijk te geven in de carrièremogelijkheden binnen de rechtspraak. Tijdens informele speeddate sessies krijgen de studenten de kans om te netwerken met professionals uit het veld, waaronder rechters, advocaten en andere juridische experts. Ze kunnen vragen stellen, discussiëren over actuele thema's en advies krijgen over carrièrepaden in de juridische wereld. 

Als je overweegt een carrière in de rechtspraak te verkennen, dan is het 'Career Café de Rechtspraak' een evenement dat je niet mag missen! Check de website van de Universiteit Leiden voor meer informatie en om je aan te melden. Dit is jouw kans om te leren van de besten in het vak en om je carrière in de rechtspraak een vliegende start te geven!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.