Plaaginsecten vastgeplakt: planten beschermd met biologische lijm
Leeggeslurpte bladeren en kaalgevreten planten. Insecten kunnen gewassen volledig vernielen. Binnenkort is dit wellicht verleden tijd met het nieuwe bestrijdingsmiddel dat Leidse en Wageningse onderzoekers ontwikkelden. Door hun plantaardige ‘insectenlijm’ kunnen insecten geen kant meer op.
‘Vleesetende planten, zoals zonnedauw, vangen met plakkerige haartjes hun prooi,’ vertelt Thijs Bierman, promovendus bij het Instituut Biologie Leiden. Dat inspireerde hem en zijn collega’s om ook zo’n ‘insectenlijm’ te maken, gemaakt van plantaardige olie. Die spuiten ze als dikke, plakkerige druppels op de bladeren. Op deze manier willen ze Californische trips (Frankliniellla occidentalis) vangen, een klein insect die wereldwijd voor groten problemen zorgt in de glastuinbouw.
Grotere druppels hebben meer effect
De promovendus testte de effectiviteit van plakkerige druppels van verschillende groottes en oliën. ‘Het lukte ons om trips te vangen in de druppels! Er is dus een grote kans dat onze druppels de planten kunnen beschermen tegen kleine insecten.’ En hoe groter de druppels, hoe groter de vangst. ‘De grote druppels zijn duidelijk succesvoller. Waarschijnlijk moeten de trips met een minimale oppervlakte van het lichaam vast komen te zitten. Dat zie je ook bij de vleesetende planten.’
Verdediging tegen de biologische bestrijding?
Het onderzoek gaat verder. Bierman: ‘We kijken nu of dit middel de plant echt volledig beschermt. We onderzoeken ook mogelijkheden om afwerende of juist aantrekkelijke geuren in onze plakdruppels te verwerken, om ze nog effectiever te maken. En we willen weten wat er gebeurt met de natuurlijke vijanden van trips. Die zetten tuinders vaak in als biologische bestrijding, en willen we dus zeker niet vastplakken.’
Lees meer over de productie en veiligheid van de plakdruppels in het bericht van de WUR over de PNAS-publicatie.
Het onderzoek is een samenwerking tussen Universiteit Leiden, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool Almere en Rijksuniversiteit Groningen. Het is gefinancierd door een NWA-ORC beurs van emeritus professor Peter Klinkhamer.
Ook interessant
Bierman publiceerden eerder dit jaar al een artikel in Journal of Pest Sciences. Daarin laat hij zien welke effecten de druppels hebben op bladschade en de reproductie van trips.