Ontwerp METIS-instrument voor de Extremely Large Telescope definitief
Het ontwerp voor het METIS-instrument voor de Extremely Large Telescope (ELT) is definitief. De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft groen licht gegeven voor de productie van alle onderdelen van het instrument. Het is het eerste ELT-instrument, ontworpen en te bouwen onder Nederlandse leiding, dat formeel door de definitieve ontwerp-evaluatie is gekomen. In 2028 moet het instrument naar de toekomstige telescoop in Noord-Chili worden verscheept.
METIS, afkorting van Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph, heeft een breed scala aan wetenschappelijke doelen, van het onderzoeken van de ontstaansgeschiedenis van ons zonnestelsel tot het bestuderen van de centra van sterrenstelsels en de daar aanwezige raadselachtige superzware zwarte gaten. Maar de wetenschappelijke prioriteit van METIS ligt bij het onderzoek van planeet-vormende schijven en recent ontstane en nabije exoplaneten.
Van beschrijven naar realiseren
Het ontwerpproces is één van de stappen op weg van concept naar definitief instrument – een proces dat bij zulke grote, complexe en geavanceerde instrumenten jaren in beslag neemt. METIS bereikte zijn eerste mijlpaal bij zijn voorlopige ontwerpevaluatie in 2020. Nu ook de definitieve ontwerpfase is voltooid, kan het consortium de productiefase van alle onderdelen van het instrument voortzetten. De afronding van de evaluatie markeert de spannende overgang van het beschrijven van METIS in technische documenten naar het daadwerkelijk realiseren van het instrument.
‘Grootste Nederlandse project voor optische astronomie ooit’
Het METIS-consortium wordt geleid door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), met professor Bernhard Brandl van de Sterrewacht Leiden als wetenschappelijk projectleider. Het sterrenkundig instituut huisvest het METIS-projectbureau, en deUniversiteit Leiden stelt een speciale testfaciliteit ter beschikking voor het samenstellen, integreren en testen van het instrument. Dit gaat gebeuren tussen 2025 en 2028. Er komt ook een bezoekersgalerij voor de geïnteresseerden. Brandl: ‘METIS is het grootste Nederlandse project voor optische astronomie op de grond ooit. We zijn heel trots om zo’n belangrijke rol te spelen binnen het ELT-project.’
Lees het volledige persbericht op de website van NOVA.
Over NOVA
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) is het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Toponderzoekschool NOVA heeft als missie het uitvoeren van baanbrekend sterrenkundig onderzoek, het opleiden van jonge astronomen op het hoogste internationale niveau en het delen van nieuwe ontdekkingen met de samenleving. De NOVA-laboratoria zijn gespecialiseerd in het bouwen van state-of-the-art optische/infrarood- en submillimeter-instrumentatie voor de grootste telescopen op aarde.