Lunchbijeenkomst over de opkomst van AI en de gevolgen voor bestuur
Studenten en onderzoekers van alle faculteiten zijn van harte welkom bij een lunchbijeenkomst op maandag 14 oktober. Tijdens de lunch bespreken we de opkomst van AI en wereldwijde uitdagingen voor bestuur. Het evenement wordt georganiseerd door de twee Leidse interdisciplinaire onderzoeksprogramma’s, GTGC en SAILS.
In een wereld die steeds sterker onderling verbonden is, brengt de opkomst van AI wereldwijd grote uitdagingen met zich mee voor bestuurskundige structuren. AI heeft individuele levens en de maatschappij ingrijpend veranderd en bracht ongekende gemakken en mogelijkheden met zich mee. Maar de razendsnelle ontwikkeling van AI levert ook uitdagingen op voor bestuursstructuren in allerlei gebieden, zoals ethisch, juridisch, geopolitiek en maatschappelijk vlak.
Rondetafel
Voor dit rondetafelgesprek komen experts uit de Leidse interdisciplinaire onderzoeksprogramma’s Society, Artificial Intelligence and Life Sciences (SAILS) en Global Transformations and Governance Challenges (GTGC) samen. Ook sluiten collega’s van het Hague Center for Digital Governance aan. Panelleden zullen met elkaar in gesprek gaan over de toepassing van AI-technologie op allerlei gebieden, welke uitdagingen ze vormen voor (wereldwijd) bestuur en hoe diverse niveaus omgaan met deze vraagstukken. De bijeenkomst start met presentaties van diverse panelleden, waarna er gemodereerde gesprekken zullen plaatsvinden. Tot slot is er ruimte voor vragen.
Alle studenten en onderzoekers zijn van harte uitgenodigd voor deze sessie!
Wanneer: maandag 14 oktober, 12-13u
Waar: Wijnhavengebouw Den Haag, kamer 4.78 Den Haag & online)
Kijk hier voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven
Panelleden:
· Joost Batenburg is hoogleraar aan het LIACS en heeft als leerstoel Imaging and Visualization. Hij is ook verbonden aan het CWI en is programmadirecteur van het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Society, Artificial Intelligence and Life Sciences (SAILS).
· Hsini Huang is universitair docent aan het Instituut Bestuurskunde, FGGA, Universiteit Leiden, gespecialiseerd in digitalisering en beleid. Ze maakt deel uit van het The Hague Centre for Digital Governance. Daarnaast is ze universitair hoofddocent aan het departement politieke wetenschappen van de Nationale Universiteit van Taiwan en onderzoeker aan het Taiwan E-Governance (TEG) Research Center.
· Jan Aart Scholte is hoogleraar Global Transformations and Governance Challenges aan de Universiteit Leiden. Zijn leerstoel is een gezamenlijk initiatief van het Instituut Politieke Wetenschap (Faculteit der Sociale Wetenschappen) en het Institute of Security and Global Affairs (Faculteit Governance and Global Affairs). Jan leidt het interfacultaire programma Global Transformations and Governance Challenges (GTGC).
· Shiming Yang is universitair docent bij LIAS. Daarnaast is ze werkzaam bij het stimuleringsprogramma Global Transformations and Governance Challenges.