De dag van Jasper
Jasper Knoester is de decaan van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen. Hoe gaat het met hem, wat doet hij precies en hoe ziet zijn dag eruit? In elke nieuwsbrief geeft Jasper een inkijkje in zijn leven.
Donderdag 1 februari
‘De ochtend begint rustig, omdat de eerste afspraak in Leiden pas om 10 uur is. Thuis werk ik mijn mail bij en ik lees de krant voor ik naar het station ga. Om 10 uur ontmoet ik Pieter Schipper voor een werkbezoek aan Naturalis, het biodiversiteitscentrum op onze campus. We zullen worden begeleid door Maaike van de Kamp-Romijn, Director Research and Education.
Ik heb uitgekeken naar dit bezoek. Natuurlijk ben ik al eerder in dit prachtige centrum geweest, voor lezingen en voor bezoek aan het bekende museumdeel. Maar nog nooit had ik de kans een kijkje achter de schermen te nemen: de enorme natuurhistorische collectie die Naturalis beheert en het onderzoekgedeelte. De collectie is een van de grootste ter wereld, met meer dan 43 miljoen objecten uit de natuur! Ze is gehuisvest in de hoge toren van het centrum. Het zal nog jaren duren om volledig in kaart te brengen van alles wat er ligt.
We bezoeken een enorme ruimte vol mariene objecten. De ene na de andere rij met kasten vol flessen en bakken gevuld met onder andere een grote diversiteit aan sponzen, het onderzoekspecialisme van Nicole de Voogd die ons hier rondleidt. De omvang van de totale collectie is meteen duidelijk. En daarmee ook de bijna onmogelijke taak van Naturalis om dit allemaal in kaart te brengen, te beheren en digitaal beschikbaar te stellen aan iedereen die maar geïnteresseerd is. Ook bezoeken we de houtcollectie, waar Frederic Lens ons vertelt over het onderzoek naar subtiele verschillen in de structuur van verschillende houtsoorten en het belang ervan voor het opsporen van illegale invoer.
We bezoeken ook het onderzoeksgedeelte van het centrum, waar we zien hoe automatisering en digitalisering in toenemende mate bijdragen aan het monitoren van biodiversiteit. In de nabespreking met Maaike stellen we vast dat naast de bestaande goede contacten met onze instituten IBL en CML, er ook goede mogelijkheden moeten liggen voor samenwerkingen met het LIACS en wellicht ook met het MI. Over het algemeen zien we bevestiging van de prachtige kansen voor het facultaire thema Biodiversiteit in samenwerking met Naturalis.
Van Naturalis fietsen we naar het Sylvius, waar IBL gastheer is voor de maandelijkse informele lunch van wetenschappelijk directeuren. We hebben dit een half jaar geleden ingevoerd als agendaloos overleg, waar ruimte is om van alles wat ons op dat moment bezighoudt te bespreken. Vandaag gaat het gesprek vooral over de positie van het bètadomein in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs als geheel.
Na de lunch stond een ontvangst van een directeur-generaal van het ministerie van EZK op de agenda. Dat blijkt helaas niet door te gaan, wat me wel de gelegenheid geeft om vroeger naar Den Haag te reizen waar ik nog een middagvergadering van ACCEZ heb in het Provinciehuis. De zon is doorgebroken, het is boven de 10 graden, veel te warm voor 1 februari, maar wel even een lekker voorjaarsgevoel. Ik ben vroeg en fiets een stukje om om mijn vrouw Xuefei in haar nieuwe kantoor te bezoeken. Ze vertrekt morgen naar China en is druk bezig de laatste dingen te regelen. Ik krijg een kleine rondleiding en ga weer op pad naar het Provinciehuis, waar we de strategie van ACCEZ voor de komende jaren bespreken.
De fietstocht naar huis neemt 2 minuten. Na het eten zwem ik en kijk ik wat sport met Kamiel. Van kop tot staart was het een erg rustige dag, ook wel eens leuk.’