Samenwerken met het Leiden Leadership Programme: ‘Studenten stellen de eerlijke vragen’
“Een groep studenten maakt toch iets anders los dan een onderzoeksbureau”, vertelt Sophia de Rooij, bestuursvoorzitter van het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen. Ze kijkt terug op een succesvol eerste jaar van samenwerking met het Leiden Leadership Programme. Terwijl studenten proefden aan de werkpraktijk, deed haar organisatie verfrissende inzichten op.
Het Leiden Leadership Programme (LLP) is een extracurriculair honoursprogramma voor masterstudenten. Deelnemers leren over leiderschap en ontwikkelen vaardigheden op dit gebied. Een onderdeel van het programma is een praktijkopdracht. Zo kunnen ze wat ze hebben opgestoken toepassen in de echte wereld. In de praktijkopdracht gaan studenten aan de slag met een leiderschapsvraagstuk binnen een partnerorganisatie van het LLP, zoals het Amstelland Ziekenhuis. Daar gingen dit jaar twee studententeams van start. Sophia de Rooij, voorzitter van de Raad van Bestuur, vertelt over haar ervaringen als partner van het LLP.
Kunt u allereerst wat over uw werk vertellen?
“Wij zijn een uniek ziekenhuis onder de rook van Amsterdam. Aan de ene kant hebben we de grote stad en aan de andere kant meer landelijk gebied. Als voorzitter van de Raad van Bestuur probeer ik mijn achtergrond als medisch specialist, academicus en bestuurder te bundelen. Ik vind het belangrijk dat het ziekenhuis onderdeel is van de maatschappij, de regio en een integraal zorgsysteem. Daarnaast leiden we vanuit onze dagelijkse praktijk meer dan 10% van onze medewerkers op.”
De wens om onderdeel van de maatschappij te zijn, is dat ook waarom de samenwerking met het LLP is gestart?
“Ja. We kijken juist niet alleen naar de zorgvragen, maar naar verschillende thema’s die ons bezighouden. Eén van de groepen studenten heeft bijvoorbeeld gekeken naar wat expats verwachten van ons. Ze hebben patiënten geïnterviewd over hun ervaring met andere zorgsystemen. Dat helpt ons om onze zorg beter aan te laten sluiten. De anderen hebben zich gericht op duurzaamheid. Ze hebben verschillende aspecten bekeken, zoals afval en voedselverspilling, en zijn met een advies gekomen. Dat gebruiken wij vervolgens om ons duurzaamheidsplan verder uit te werken. Dit zijn beide mooie thema’s voor het LLP.”
Hoe houden deze vragen verband met het thema leiderschap?
“Leiderschap gaat over kennis verwerven, vaardigheden opdoen en attitudevorming. Dat laatste leer je in de praktijk. Als student ben je idealistisch, maar opeens kom je in een organisatie terecht met een eigen polsslag en ritme. Je ontdekt dat er ook een taaie werkelijkheid is. Je moet je eigen idealisme en kennis aan laten sluiten op waar je terecht komt. Dat is juist het mooie aan programma’s als het LLP. Je proeft aan de werkelijkheid die je wilt omvormen. Daar gaat leiderschap ook over.”
"Medewerkers worden uitgedaagd met andere ogen naar hun organisatie te kijken"
Hoe kijkt u zelf naar leiderschap?
“Eén van de uitspraken die ik graag gebruik is afkomstig uit het boek De Kleine Prins. ‘Ik vind het niet mijn taak om mensen uit te leggen hoe ze een boot moeten bouwen, maar om ze te laten verlangen naar de zee.’ Ik verwacht dat mensen hun werk doen, maar ga niet uitleggen hoe ze dat moeten doen. Als mensen bijvoorbeeld duurzaamheid belangrijk vinden, hoop ik dat ze ook zelf met suggesties komen.”
En gebeurde dat ook?
“Ja. Het helpt om mensen van buiten uit te nodigen, zodat medewerkers worden uitgedaagd om met andere ogen naar hun organisatie te kijken. Jonge mensen zijn een betere katalysator dan bijvoorbeeld een onderzoeksbureau. Een groep studenten maakt toch iets anders los. Toen ik aankondigde dat ze zouden komen waren er dan ook veel medewerkers die hun vinger opstaken. Ze wilden graag in gesprek met de studenten.”
Dus de samenwerking is goed bevallen?
“Zeker. We zouden met veel zaken, zoals voedselverspilling, meer willen doen. Maar blijkbaar is er toch een hoge drempel om dit concreet te maken. Voor succes moet iets in de hele organisatie gaan leven. Het LLP helpt hierbij, want studenten kijken anders naar uitdagingen. Ze stellen de eerlijke en soms pijnlijke vragen. En dat is precies het doel.”
Tekst en foto’s: Robin Buijs