Stappen vooruit in het verkleinen van de ecologische voetafdruk
E-mailverkeer is vaak niet het eerste waar men aan denkt bij duurzaamheid. Toch breng je met e-mails al snel kilo’s extra CO2 per jaar de lucht in. Met deze en vele andere duurzaamheidsuitdagingen gingen studenten van het LDE Bachelor Honours Programme Sustainability aan de slag, in opdracht van praktijkpartners. ‘Studenten hebben geleerd dat ze impact kunnen maken.’
Het Bachelor Honours Programme Sustainability is een samenwerking van de Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE Alliance). ‘De universiteiten hebben verschillende expertises, wat het een heel transdisciplinair geheel maakt,’ geeft docent Paul Behrens aan. Zowel de docenten als studenten hebben uiteenlopende specialismes: van biologie tot bedrijfskunde.
Sustainability Challenges
Om iedereen op één lijn te krijgen, leerden studenten eerst over duurzaamheid vanuit milieukundig, technologisch en sociaal perspectief. Later losten ze met deze kennis echte challenges op van opdrachtgevers uit de praktijk.
Zo dook een groepje in de uitstoot van e-mailverkeer, die zeker op de werkvloer hoog oploopt. Een e-mail van 1 MB stoot namelijk al 20 gram CO2 uit. Studenten onderzochten hoe ze dit konden verminderen. De oplossing? Geen overbodige mails verzenden en bestanden niet meesturen als bijlage, maar ernaar verwijzen via een linkje (klik hier voor meer tips).
Elk groepje heeft een poster gemaakt over de oplossingen. Vanavond presenteren ze die. Tussendoor is er ruimte om alle posters te bekijken. Naast de docenten en studenten, zijn ook de opdrachtgevers aanwezig, waaronder het Haga Ziekenhuis, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het AMS Institute. Het belooft een feestelijke afsluiting te worden.
Leren van andere meningen
Er moeten meer huizen komen, maar hoe zit het met de duurzaamheid van die woningen? Studenten die werkten aan deze challenge bedachten verschillende oplossingen. De lucht in bouwen en houten constructies zijn de toekomst. Daarnaast moet een taskforce toezien op naleving van richtlijnen. Derdejaars bedrijfskundestudent Rhode werkte hieraan mee en vond het vooral ‘heel leerzaam om met mensen van verschillende achtergronden tot één resultaat te komen.’
‘Binnen mijn studie is iedereen het vaak wel eens met elkaar. Hier kom je juist hele andere meningen tegen, wat samenwerken interessanter maakt,’ vult tweedejaars biologiestudent Anne aan.
In gesprek met ministers
Een ander groepje deed onderzoek naar het vlieggedrag binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze doken de literatuur in, analyseerden data en gingen in gesprek met ministers. ‘Tijdens de interviews vroegen we ze waarom ze zoveel vliegen,’ vertelt derdejaars psychologiestudent Neda.
Vanavond presenteert ze samen met haar groepsgenoten hun oplossingen. Allereerst moet een leaderboard de ministers prijzen voor duurzaam reizen. De reiswijzer, een vragenlijst, moet uitwijzen of er alternatieve vervoersoptie mogelijk is. Tot slot moeten duidelijke regels misverstanden voorkomen. In vier minuten pitchen ze dit, met een visueel overzichtelijke presentatie. Na afloop bespreken ze hun bevindingen met een tevreden opdrachtgever.
Impact maken
‘Studenten hebben geleerd dat ze impact kunnen maken,’ zegt docent Behrens op de afsluitende borrel. En dat blijkt: student Rhode wil haar ervaring meenemen naar haar moederland. ‘In Indonesië wordt er minder aan klimaat gedacht. Veel gezinnen hebben twee auto’s en openbaar vervoer wordt amper gebruikt,’ merkt Rhode. Met de kennis van dit honoursprogramma hoopt ze een verschil te kunnen maken.
Later deze maand presenteren studenten hun eindrapport aan de opdrachtgevers. Over het contact met de opdrachtgevers zullen studenten twee keer nadenken, wetende dat zelfs mails bijdragen aan hun ecologische voetafdruk. Gelukkig weten ze nu ook hoe ze deze weer wat kleiner kunnen maken.
Tekst: Lin Kokshoorn
Foto’s: Buro JP