Stappenplan helpt studieverenigingen op het gebied van diversiteit en inclusie
Veel studieverenigingen van de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden houden zich bezig met diversiteit en inclusie. Maar omdat het zoiets groots is, is het lastig te bepalen wat je er als vereniging echt mee gaat doen. Daarom is een document gemaakt dat studieverenigingen verder helpt.
Hoe stel je een vertrouwenspersoon beschikbaar als studievereniging? Hoe zorg je dat activiteiten voor iedereen toegankelijk zijn? Wat doe je als er ongewenst gedrag is binnen jouw vereniging? En waar kan je binnen de universiteit en hogeschool terecht voor hulp? De Declaration of equity geeft studieverenigingen tips over deze onderwerpen.
Werkgroepen georganiseerd
De Declaration of equity is samengesteld door de vertegenwoordigers van de Leidse assessoren, de Leidse studieverenigingen, de Hogeschool Leiden en Studievereniging Overleg Platform (StOP). Voormalig commissaris intern van StOP Anne van Egmond was betrokken bij het opstellen van het document: ‘We organiseerden werkgroepen om te weten te komen wat studieverenigingen echt belangrijk vonden rondom diversiteit. We kregen bijvoorbeeld heel veel vragen over vertrouwenspersonen. Wat doe je als er iets mis gaat? En er waren ook veel vragen over hoe je een vereniging toegankelijk maakt voor mensen met een fysieke beperking, met een allergie of met bijvoorbeeld een bepaalde persoonlijke overtuiging.’
'Wat we nu hebben, is een hele goede start en het is belangrijk om hierover in gesprek te blijven.'
Geen statisch document
In totaal zijn er 61 erkende studieverenigingen binnen de universiteit en 11 bij de hogeschool. De meerderheid van de, 51, ondertekende de Declaration of equity al. Daarmee verbinden ze zich aan de waarden op het gebied van diversiteit en inclusie die erin staan beschreven. Ava Bauer, student assessor faculteitsbestuur W&N: ‘De reacties waren over het algemeen positief. Maar er zijn ook verenigingen die aangeven dat ze toch meer hadden willen meedenken in het proces en die suggesties hebben voor wijzigingen of toevoegingen. Maar dat vind ik juist heel mooi. We willen ook helemaal niet dat het een statisch document wordt. Wat we nu hebben, is een hele goede start en het is belangrijk om hierover in gesprek te blijven.’
Studieverenigingen die de Declaration of equity nog willen ondertekenen, kunnen contact opnemen met het Studievereniging Overleg Platform.
Tekst: Dagmar Aarts
Bannerfoto: De ondertekening van de Declaration of equity wordt gevierd. Foto door Monique Shaw.