Kankerpatiënten helpen bij behandelkeuzes
Onderzoekers van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) werken mee aan de ontwikkeling van een gesprekstool voor patiënten met borstkanker, prostaatkanker en huidkanker. Het doel is om een gesprekstool te maken die kankerpatiënten kan ondersteunen in de zorg en hen helpt bij het nemen van beslissingen. De gesprekstool is straks beschikbaar voor patiënten uit verschillende landen.
De onderzoekers werken daarvoor samen met een team van onderzoekers uit negen verschillende landen. Het LIACS-team combineert de kennis van informatici en taaltwetenschappers.
Ervaringen van patiënten vastleggen door taal
De LIACS-onderzoekers werken aan het deel van het project dat de kennis van informatici en taalwetenschappers combineert. De onderzoekers passen verschillende methoden toe om het taalgebruik van kankerpatiënten te analyseren. Zo proberen ze patronen en structuur in taal te ontdekken. ‘Wat wij in het project doen is informatie uit patiëntenervaringen halen, zodat andere patiënten daar weer van kunnen leren. In een project dat net is afgerond ontwikkelden we bijvoorbeeld methoden om uit data op patiëntenfora af te leiden op wat voor manieren patiënten omgaan met bijwerkingen van medicatie. Die informatie kunnen artsen gebruiken als advies aan andere patiënten’, zegt Suzan Verberne, onderzoeker bij het LIACS.
'Wat wij in het project doen is informatie uit patiëntenervaringen halen, zodat andere patiënten daar weer van kunnen leren.'
Een betere toekomst voor kankerpatiënten
De informatie die de onderzoekers verzamelen draagt bij aan het verbeteren van de gesprekstool, omdat ze patiëntenervaringen vastleggen en omzetten in bruikbare kennis. Daarnaast hopen ze technieken te ontwikkelen die de kloof tussen het taalgebruik van patiënten en specialisten overbrugt. Op deze manier is het mogelijk de gesprekstool verder te ontwikkelen en verfijnen.
Het 4D Picture project wordt gefinancierd door het Europese onderzoek en innovatieprogramma HORIZON 202. Het wordt gecoördineerd door het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam samen met het Leids Universitair Medisch Centrum. Een consortium van zestien organisaties in acht landen werkt aan het project. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite. Voor de ontwikkeling van de gesprekstool wordt de bestaande methodologie MetroMapping uitgebreid.