2021: Dit was het jaar van onze faculteit
2021 was voor de faculteit Governance and Global Affairs opnieuw een bewogen jaar. Hybride, thuiswerken, online onderwijs, on campus onderwijs, mondkapjes, zelftesten, afstand houden, quarantaine en corona. Woorden die inmiddels standaard bij ons vocabulaire horen als je het over de werkomgeving hebt, maar gelukkig was er veel meer dan alleen covid. Per maand een selectie van hoogtepunten, bijzondere momenten en nieuwsberichten.
Januari
Het jaar begint goed voor LUC: Voor de achtste keer krijgt het Leiden University College het zegel ‘Topopleiding’ van de Keuzegids Universiteiten 2021. Net als een jaar eerder is LUC ook uitgeroepen tot beste University College van Nederland.
We blijven nog even bij LUC, want universitair hoofddocent Milieuwetenschappen Thijs Bosker (foto) krijgt een subsidie voor een groot Europees onderzoek naar microplastics in landbouwgrond. Bosker: ‘De focus in dit project ligt op landbouwgronden. Met het team proberen we meer inzicht te krijgen over wat er nu gebeurd met microplastics in bodems, en of dit schadelijke effecten kan hebben op de bodem, maar ook de landbouwproductie. Aangezien het merendeel van ons voedsel in de volle grond wordt verbouwd is het van groot belang dat we een gezonde bodem hebben.’
Februari
Een jaar na het begin van de corona pandemie komt een rapport uit van een onderzoeksgroep onder leiding van Sandra Groeneveld en Jet Bussemaker: ‘COVID-crisis of kans? Adaptief en lerend bestuur in het LUMC en de regio’. Gekeken is naar de manier waarop bestuur nodig is in tijden van crisis en dat het onderzoek gedaan is terwijl de crisis nog niet voorbij is, is bijzonder. Een bewuste keuze, zegt Jet Bussemaker: ‘Heel vaak zie je dat onderzoek achteraf wordt gedaan. Toen we begonnen in de zomer dacht iedereen ook wel dat het langzaam af zou lopen met de crisis dus we zeiden nog: ‘we moeten nu wel heel snel die interviews gaan doen, want we hebben observaties nodig die nog scherp zijn.’ Al snel bleek dat de crisis toch voortduurde. Dat het LUMC het onderzoek toch toestond, is een groot compliment waard voor het ziekenhuis. Je stelt je toch kwetsbaar op als je middenin een crisis zit.’
Vanwege corona moeten we nog steeds creatief zijn als het gaat om evenementen zoals diploma-uitreikingen. Zo was niet alleen de Experience Day online maar ook de graduation van de Master Cyver Security waar iedereen thuis een pakket had gekregen en een grote cheque als felicitatie.
Maart
In maart gaan we massaal aan de wandel. Via de Ommetjes-app loopt de hele universiteit kilometers en kilometers. Er wordt gestreden tussen Faculteiten maar ook tussen afdelingen onderling. Een goede afleiding in coronatijd. De faculteit Archeologie gaat met de winst aan de haal, FGGA eindigt als zevende.
Demissionair minister van defensie Ank Bijleveld-Schouten geeft een gastcollege en gaat met studenten in gesprek over vier jaar minister zijn en de plannen voor de toekomst. Haar boodschap: Koester de vrijheid.
Dennis Broeders wordt benoemd tot hoogleraar Global Security en Technology en vertelt over zijn ambities om binnen ISGA een toonaangevend centrum voor Emerging Technology and Security neerzetten.
Een feestelijke online opening voor het nieuwe programma voor professionals: het ‘Leiden Legal Technologies Program’. De eerste lichting studenten werd toegesproken door onder andere demissionair minister Sander Dekker, de Haagse wethouder Saskia Bruines en decaan Erwin Muller.
We beginnen met een facultaire podcast: Kennis & Verdieping. In de eerste drie afleveringen worden beleidsthema’s van het Instituut Bestuurskunde onder de loep genomen.
April
Eindelijk mogen we weer studenten verwelkomen in de collegezalen, ze kregen een warm welkom.
600 studenten volgen het online Campus The Hague Career Event. Elke dag van de week konden de studenten deelnemen aan presentaties, webinars en workshops van alumni, professionals en loopbaanadviseurs die hen hielpen bij de voorbereiding op hun toekomstige carrière.
Els de Busser krijgt NWO-financiering voor een project om cyberveiligheidsproblemen op te lossen: C-SIDe. In dit verhaal vertelt ze over het onderzoek. Nog meer subsidienieuws, want Jan Melissen krijgt 10.000 euro uit het KNAW-fonds om de interactie tussen wetenschap en de samenleving te vergroten.
Mei
Hoe draag je lokaal een steentje bij aan duurzaamheid? LUC-studenten lanceren de website www.sustainablethehague.nl waar ruim 150 duurzame initiatieven in en rond Den Haag verzameld zijn. Studenten Yente en Laura vertelden over het initiatief op stadszender Den Haag FM. Dat interview luister je hier terug.
Joris Larik, universitair docent bij LUC, is geselecteerd voor een fellowship bij het NIAS. Zijn onderzoek richt zich op de vraag: Was Brexit het waard als het gaat om het sluiten van handelsovereenkomsten over de hele wereld?
Juni
Een samenwerking tussen Security Studies en de Politieacademie gaat van start. Derdejaars studenten van de opleiding kunnen vanaf september stage lopen bij de academie in Apeldoorn. De animo onder studenten is groot.
Gelukkig kunnen er ook weer evenementen, met anderhalve meter afstand, worden gehouden. Onder leiding van Jaap de Hoop Scheffer vindt een debat over Europa plaats met de Franse en Duitse ambassadeurs in ons land. Studenten kunnen vragen stellen over allerlei thema’s rond Frans-Duitse betrekkingen en de Europese Unie.
Weg van het scherm, de natuur in. Studenten van Paul Hudson, universitair hoofddocent bij LUC, kregen een cursus ‘Fiels Methods’ in de natuur rond Den Haag en rond de rivier De Geul in Limburg. Doel was om vaardigheden te leren die nodig zijn voor het verzamelen van milieusteekproeven, gericht op het beheer van land en watervoorraden.
Juli
Bijna drie weken lang fungeert de binnentuin van Wijnhaven als campingterrein. Op deze Campus Camping kunnen op een corona proof manier collega’s van alle faculteiten elkaar ontmoeten en vinden er drie diploma-uitreikingen plaats. Er wordt getafeltennist, geluncht, gemidgetgolft en geborreld.
Tijdens Discover The Hague, een leuke kleinschalige manier om onze faculteit te leren kennen, kwamen onze toekomstige studenten en de rondleiders ineens Mark Rutte tegen. Die wilde best even op de foto.
Zeven wetenschappers van onze universiteit krijgen een Vidi-toekenning. Joris van der Voet, universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde, is een van de zeven. Hij gaat onderzoek doen naar Aandachtige ambtenaren en vertelt in dit interview over zijn plannen.
Augustus
In augustus is het traditioneel tijd voor de HOP-week: The Hague Orientation Programme. Tijdens deze Haagse introductieweek leren de studenten elkaar en de stad kennen. De mentoren weten het zeker: ‘Dit wordt hun nieuwe familie.’
Twee van de drie genomineerden voor de LUS Onderwijsprijs werken bij onze faculteit: Els de Busser (ISGA) en Ayo Adedokun (LUC) zijn in de running voor deze jaarlijkse onderwijsprijs voor de beste docent van het afgelopen collegejaar.
September
Hoogleraar Judi Mesman ontvangt de prestigieuze Stevinpremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor een wetenschapper die bijdraagt aan kennisbenutting voor de samenleving. Ze krijgt de prijs voor haar onderzoek en publieksactiviteiten rond de vraag: Welke invloed hebben opvoeding en onderwijs op het wereldbeeld van kinderen? Toen ze onder de hoogslaper van haar dochter hoorde dat ze de prijs won heeft ze ‘heel hard gegild’.
We blijven even bij de prijzen, want Ayo Adedokun wint de LUS Onderwijsprijs. Adedokun, die sinds januari 2020 lesgeeft bij LUC ziet ‘docent zijn niet als mijn baan, maar als mijn roeping’ en hij is zeer verguld en ontroerd door het winnen van de prijs.
Hoogleraar Bram Klievink houdt zijn oratie: Hollen én stilstaan: hoe data en digitalisering de overheid veranderen.
ISGA haalt een groot Europees cyberproject binnen: EU Cyber Direct. Hoogleraar Dennis Broeders: ‘Het gaat erom hoe wij als Europese Unie onze waarden en belangen kunnen waarborgen in het internationale cyberdomein. Dat betekent veel outreach en debat, uitdragen wat onze standpunten en normen zijn als het gaat om bijvoorbeeld internationaal recht en normen voor verantwoordelijk gedrag van staten in cyberspace.'
Op Prinsjesdag zijn er tal van activiteiten. Via onze eigen talkshow FGGA Next hebben we de opening van het academische jaar en daarna ligt de focus op Prinsjesdag en de Miljoenennota via het Ecconomendebat, maar ook houden Gerard Breeman en Arco Timmermans hun jaarlijkse analyse van de troonrede.
Oktober
Bij zijn afscheid was er een grote verrassing voor hoogleraar Jaap van den Herik. Hij kreeg een koninklijke onderscheiding en werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
640 geslaagden kregen eind oktober hun diploma en namen in totaal 2500 gasten mee om dit succes te vieren. Het thema van de diploma-uitreiking was ‘Helden’ en er waren videoboodschappen van verschillende helden en Wijnhaven was prachtig versierd in Helden-thema.
Bijzonder bezoek in Wijnhaven. De Canadese premier Justin Trudeau en demissionair premier Mark Rutte gingen hadden een informeel gesprek met elkaar en met studenten. Als ware popsterren werden de twee ontvangen.
November
De metershoge pop, Little Amal, bezocht in de week van 15 november Den Haag. Natuurlijk mocht een welkom door de Universiteit Leiden niet ontbreken. Twee studenten gaven haar een LU-Card waarbij symbolisch werd gezegd hoe welkom de vluchteling, net als iedereen, is bij Universiteit Leiden.
Onze studenten hebben zowel publieke als private organisaties veel te bieden. Om studenten en organisaties beter aan elkaar koppelen heeft FGGA een nieuwe stagebank ontwikkeld. TRAIL: De nieuwe stagebank van de Leidse Faculteit Governance and Global Affairs.
Het College van Bestuur heeft Olaf van Vliet benoemd tot hoogleraar Economie, met als specialisatie sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid in internationaal perspectief. Deze leerstoel is verbonden aan zowel de afdeling Economie (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) als aan het Instituut Bestuurskunde.
Nog meer benoemingen, want het CAOP heeft samen met de Universiteit Leiden een nieuwe bijzondere leerstoel ingesteld: de leerstoel Transities in de publieke sector. De leerstoel is gevestigd bij het Instituut Bestuurskunde. Per 1 november wordt de nieuwe bijzondere leerstoel bekleed door de hoogleraren Caspar van den Berg en Anchrit Wille.
December
Een ontmoetingsplek van en voor studenten. Met de lancering van POPCorner The Hague is dat nu een feit. Door de aangescherpte coronamaatregelen kon de openingsweek niet doorgaan, maar cursussen en workshops zijn er wel. Een kennismaking met de mensen achter POPCorner.
Heugelijk nieuws voor Sanneke Kuipers. De onderwijsdirecteur van ISGA is benoemd tot hoogleraar Crisis Governance per 1 janauaro 2022. ‘Enorm spannend en goed dat er focus is op crises. Extreme dreigingen zijn geen kenmerk van deze tijd. Crises zijn eerder een constante factor en tot op zekere hoogte ook onvermijdelijk waar mensen in grote getale samenleven en waar technologische vooruitgang en daarmee gepaarde risico’s de norm zijn.'
Dit overzicht is een samenvatting van het jaar van FGGA, we pretenderen niet compleet te zijn. Mis je iets? Of ben of ken je iemand die ook iets bijzonders heeft gedaan? Laat het ons dan weten via communicatie@fgga.leidenuniv.nl ovv jaaroverzicht.