Van Gotisch tot OMG: de 21e conferentie over Engelse historische taalkunde komt naar Leiden
Het grootste internationale congres over Engelse historische taalkunde komt naar Leiden. Van 7 tot en met 11 juni 2021 organiseert het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL) de International Conference on English Historical Linguistics (ICEHL-21). Vanwege de coronamaatregelen vindt het congres voor het eerst geheel online plaats.
‘Het congres is bedoeld voor iedereen met een interesse in de rijke geschiedenis van de Engelse taal,’ zegt universitair docent Thijs Porck, een van de organisatoren van het congres. ‘Studenten, docenten en hoogleraren van over de hele wereld zullen aanwezig zijn om hun onderzoek te presenteren en om naar de presentaties te luisteren.’
Aanvullende maatregelen
Het online karakter van het congres maakt het voor sommige wetenschappers eenvoudiger deel te nemen: ze hoeven immers geen lange reis te maken om aanwezig te zijn. Tegelijkertijd zorgt het tijdsverschil voor uitdagingen. ‘We hebben een aantal aanvullende maatregelen moeten nemen,’ legt Porck uit. ‘Zo zullen de presentaties een week van tevoren als prerecorded lectures beschikbaar zijn en hebben we de live discussiesessies gepland op tijden die voor de meeste tijdzones geschikt zijn – we beginnen pas om 13:00 uur, in plaats van 9:00 uur, bijvoorbeeld. Omdat het evenement online plaatsvindt hebben we ook een groot aantal student-assistenten ingehuurd om ons te helpen bij de digitale ondersteuning van het congres.’
Waaier aan onderwerpen
Uiteindelijk moeten al die maatregelen ervoor zorgen dat de aanwezigen kunnen genieten van meer dan honderd presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er aandacht voor de Oud-Engelse morfosyntaxis en de Oudgermaanse zustertalen van het Engels, maar komen ook modernere aspecten van de taal aan bod. Waar komen al die afkortingen als LOL en OMG in het internet-Engels bijvoorbeeld vandaan?
International Conference on English Historical Linguistics (ICEHL-21) vindt van 7 tot en met 11 juni digitaal plaats. Deelname kost vijftig euro. Het volledige programma is hier te vinden.